Gazeteci Kemal Öztürk, “Bugün sadece Twitter’da yayımlanan gazeteler var. 140 karakterlik gazeteler bunlar. Mesleği tamamen değiştirdikleri söylenebilir. Dijital devrim gazeteciliği dönüştürdü. Artık insanlar gazeteyi kâğıttan okumuyor” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Bahar Dönemi Akademi’de eğitimler ‘Medya ve Gazetecilik’ sınıfında gerçekleştirilen ilk ders ile devam etti. Ofis Sanat Merkezi Cep Sinema Salonu’nda gerçekleşen eğitimde Gazeteci Kemal Öztürk, gazetecilikte yaşanan dijital devrimin sektöre etkisini el aldı. Öztürk ayrıca internet gazeteciliğinin yükselmeye devam ettiğini söyledi ve ekledi: “Önümüzdeki süreçte yazılı herhangi bir gazetenin kalacağını sanmıyorum.”

Reklam Gelirleri Düşüyor
Gazete reklam gelirlerinde yaşanan dönüşüme de dikkat çeken Öztürk, “Size bir örnek vereceğim. Amerika’daki gazetelerin 2011 yılındaki toplam reklam geliri 34 milyar dolardı. Google’ın ise 38 milyar dolar reklam geliri vardı. Ve Google’a bir günde 138 milyon kişi giriyordu. Söyler misiniz? Niçin ben 120 bin satan gazeteye reklam vereyim? Amerika’da son 8 yılda 154 gazete kapandı. Bu gazeteler internet gazeteciliğine geçiş yaptılar. Artık yeni nesil bir gazetecilikten bahsediyoruz. Dünya’nın en çok satan gazetesi Japonya’dadır. 13 milyon tirajı olan bir gazete bu. Gittim, gördüm, görüştüm. ‘Yeni nesil bizi okumuyor, internetten takip ediyor, gün geçtikçe tirajımız düşüyor’ diyorlar” diye konuştu.

Gazete Artık Kâğıttan Okunmuyor
Amerika Slikon Vadisi’nde Twitter’ın icat edilmesinin gazeteciliğin tüm yapısını değiştirdiğini aktaran Kemal Öztürk, “Bakın Sanayi Devrimi’nin en pahalı şeyi neydi biliyor musunuz? Bilgiydi. Bilgi çok kıymetliydi. Şimdi Twitter’da, Google’da bilgi bedava. ‘Gözünüzdeki retina niçin renk değiştiriyor?’ Bunun cevabı bu platformlarda var. Rahatlıkla ulaşıyorsunuz. Bugün sadece Twitter’da yayımlanan gazeteler var. 140 karakterlik gazeteler bunlar. Mesleği tamamen değiştirdikleri söylenebilir. Dijital devrim gazeteciliği dönüştürdü. Artık insanlar gazeteyi kâğıttan sokumuyor” ifadelerini kullandı.