Bismillahirrahmanirrahim

HİKÂYE: SUSAYAN ÇOCUK

 

Bütün hamtlar ve övgüler Allahu Teâlâ’ya mahsustur. Kâinat’ın zerresi adedince, Salât ve selam bütün insanlığın Efendisi, Hz. Muhammed (s.a.v.) ‘e âline ve ashabına olsun.

 

Allahumme salli ala Muhammed’in ve ala ali Muhammed

Ramazan-ı Şerif ayı, o sene kışa denk gelmişti. Yedi yaşında namaza başlamıştım, ramazan-ı şeriforucunu tutmaya sayılı günler kala kendi kendime söz vermiştim.

Bu sene orucu hiç ara vermeden tutacağım, hazırlığımı yapmış ilk ramazan-ı şerif davulunu duymak için bir an evvel yatağıma yatmıştım uyuyacaktım ki annem geldi.

Oğlum inat etme yaşın daha küçük bedeninde zayıf,

Gelecek yıl oruç tutmaya başlarsın ne dersin?Ben anneciğim namaza başlamışsam oruç tutmam gerek annem gülümseyerek başımı okşadı ve iyi geceler diyerek odamdan çıktı.

Bende uykuya dalmıştım ramazan-ı şerifdavulcusunun güzel şiirleriyle uykudan uyandım mutfağa koştum annem ve babamla sahur yemeğini yedim arkadan da sabah ezanı okundu.

Namaz kıldıktan sonra uyumak için yatağa yattık ve mışıl mışıl uyumuşum. Sabah uyandığımda aklıma bazı soru gelmişti.

İlk sorumu anneme sordum orucu niçin tutuyoruz?

Bak oğlum İbadetler bir kulluk görevimizdir, nasıl ki günde beş vakit namazı kılıyoruz, malımızın zekâtını veriyoruz, ömrümüzde bir defa olmak üzere dinen zengin sayılan bir Müslüman da hacca gidiyor.

Aynen bunlar gibi, Mevla Teala emrettiği için yılda bir ay ramazanı-ı şerifte oruç tutmayı da, Müslüman, akıllı, buluğ çağına giren her erkek ve kadının tutması Allahu Tela’nın bir emridir.

Biz birer aciz günahkâr kuluz, kulluğumuzu yerine getiriyoruz. Anladım benim güzel anneciğim.

İkinci sorumu da babama sordum babacım sahabe kime denir. Oğlum sahabe Efendimiz (s.a.v) gören Müslümanlara ve Müslüman olarak ölenlere denir, babacığım bir soru daha sorabilirmiyim?

Babam sor dedi. Peygamberimizi bana anlatırmısınız. Babam tamam yavrum dedi ve anlatmaya başladı.

 Peygamberimizin ismi, Hz Muhammed (s.a.v.) Kameri aylardan RebiülEvvel ayının on ikinci, miladi20 Nisan 571’tarihinde Mekke-i Mükerreme’nin doğusunda bulunan Kureyş kabilesi Haşim oğulları soyundan, “Hanif dinine” mensup bir aileden, Pazartesi gecesi sabaha doğru henüz tan yeri ağardığı vakit kendisine babasından miras kalan evde, dünyaya teşrif etti.

Peygamberimiz.(s.a.v.)  Halk arasında yaygın olan isimleri Hz. Muhammed, Hz. Ahmet, Hz.Mahmud, Hz. Mustafa  (s.a.v.) diye bilinir. Hâlbuki Efendimiz (s.a.v.) bunlardan başka 201’ tane ismi şerifleri vardır.

Dünyaya gelmeden babasını, 6- yaşında annesini kaybetti, 6- yaşından 8’ yaşına kadar Dedesi Abdulmuttalip baktı.

Dedesi Abdulmuttalip de vefa t edince, 8 - yaşından 25 -yaşına kadar da Öz amcası olan Ebu- Talip baktı. (Hz. Ali r.a. babası.)

Babası, Abdullah, annesi, Âmine Hatun, Zühre oğullarından Vehb-in kızı 3-tane sütannesi,  6-tane sütkardeşi var.

12-tane amcası var 2’si Müslüman 7’tane halası var.4’tane teyzesi var.25’yaşında Hz. Hatice (ranha.) annemiz ile evlendi, 6 tane çocuğu dünyaya geldi, ikisi erkek dördü kız.

12 tane hanımı vardır, 40 yaşında peygamberlik geldi, peygamberliğinin 13 senesini Mekke-i Mükerreme-de10 senesini de Medine-i Münevvere de İslami tebliğ etti.

İnsanlara. 53 yaşında Mekke-i Mükerreme’den Medine-i Münevvere’ye hicret etti. Medine-Münevvere’de 63 yaşında Hz Aişe (r.anha) nın odasında fani âlemden baki âleme irtihal etti.

Rabbim sevgilinin şefaatine nail eylesin. Âmin.

Babam sözlerini bitirince teşekkür ettim. Ve oynamak için dışarıya çıktım vakitte ilerliyor iftar saati yaklaşıyordu orucun verdiği tatlı yorgunluk uykumu getirmişti odama geçtim uzandım uyumuşum bir müddet uyuduktan sonra uyandım çok susamıştım oruç olduğumu unutarak, masamın üzerinde duran sürahiden bardağa doldurup içtim

Biraz sonra annem odama gelerek hadi oğlum iftar saati sofraya gel ezana az kaldı dedi ve gitti.

Ben ağlamaya başladım. Odamdan çıkamıyordum orucumu bozmuş sözümde duramamıştım gözyaşlarımı sildim odamdan sessizce suçlu olduğumu düşünerek çıktım.

Sofraya oturduğumda babam sanki durumu fark etmiş gibi sordu ne oldu yüzünde bir tuhaflık var dedi.

Bende babacığım Allahu Teâlâ’ya söz verdim ama uykuda çok susamıştım oruç olduğumu unutarak su içtim orucum bozuldu dedim. O mahcubiyetle tekrar ağlamaya başladım babam gülerek yüzüme baktı. Ağlama evladım ağlama dedi.

Şimdi beni iyi dinle dedi. oruç tutan kimsenin unutarak yiyip içmesi orucu bozmaz..Efendimiz (.s.a.v.) bir hadisi şeriflerinde, şöyle buyurdular. ”Unutarak yiyen ve içen oruçlu kimse orucuna devam etsin. Çünkü onu Mevla Teala doyurmuştur. Allahu Teala yedirip içirmiştir.” Bu hadisi duyunca sevincimden heeey diye bağırdım.

Biraz önce üzülürken şimdide sevinmeye başladım ve bir müddet sonra minarelerden akşam ezan sesi duyuldu bizde hep beraber gülüşerek iftar duasını yaptık besmele çekerek iftarımızı açtık

Allahıma sonsuz hamd ve şükür ettim.

Allahumme salli ala Muhammed’in ve ala ali Muhammed