Sakarya 2. OSB Büyüyor, Hak sahipleri tedirgin…

Kamulaştırma için protokol aylar öncesinde imzalanırken, bir türlü bölgede yer alan hak sahipleri ile görüşülmemesi, bölge halkını tedirgin ediyor.

Bir çırpıda başlayıp bitecek gibi bir hisse kapılan bölgede 3 köyün yerleşim yerlerine kadar gelecek olan büyüme sonrasında, yüzlerce dönüm tarım arazisi sanayi arazisine dönüşecek.

Hal böyle olunca tarım arazisinden sanayi imarına dönüşen alanların rayiç dönüm bedellerinin bir hayli artması gündemde.

Her kafadan bir ses bir metrekare birim , dönüm birim fiyatı çıktığı şu günlerde.

Bu kamulaştırmayı 2. OSB Yönetimi ile Hendek Belediyesi arasındaki protokolle Hendek Belediyesi Yükleniyor…

Gözümde bir anda Hendek Belediyesi koridorlarında oturan Hak sahipleri, yer sahipleri geldi…

Ne Umutlar ne vaatlerle başlayan sonrada tamamlanamayan Hendek Kemaliye Kentsel Dönüşümünün üstünden 7 yıl geçti, her gelen bir öncekini, bir öncekini suçlar oldu. 
Şimdi yapılacak kamulaştırmada vatandaş eşitlik ve adalet isterken içindeki kuşkuları yenemiyor.

Her biri babadan , deden , atadan kalan yerlerinin sanayi imarına dönüşmesine sunulan şartların eşit ve net olması için yetkililere seslendi.

Diğer bir husus ise OSB nin çok ilginçtir ki, TEM otoyolu yönünde genişlemesini fırsata çevirmek üzere alınan binlerce dönüm alanın bu proje içerisinde yer almaması.

Şöyleki bölgede köyler mahalleler yönünün dışında, yerleşim yeri olmayan ve tem otoyoluna OSB bağlayacak kadar devasa bir alanın tek bir sanayiciye ait olması, ve gelecek için yatırım yapılması, o bölge bedelinin büyük olması genişlemenin mahalleler yönünde kaymasına neden olduğu iddialar arasında.

Şimdi bu halde hak sahiplerinin mağdur edildiği kentsel dönüşümün rantable bir hale geldiği Hendek de bu durumun hak saahiplerinin rızaları gözetilerek yapılıp yapılmayacağı bölge halkını tedirgin ediyor.

Diğer bir husus ise genişleyen 2.OSB sonrasında, her geçen gün yerleşim yerine yaklaşan 2.OSB nin yaşamı nedenli etkileyeceği diğer bir merak konusu oluyor…

Yaşanacakların birde Hukuki boyutu var, öyleki hak sahiplerinin peşinde bir grup avukatın Türkiye'nin dört bir tarafından hak sahiplerine ulaştığı bilgisine ulaşırken, yer sahiplerinin kararını hangi yönde kullanacakları büyük önem taşıyor...