Tarım, Hayvancılık Makinaları, Teknolojileri ve Yem Fuarı Hendek’te Başladı


Hendek Belediyesi Ticaret Merkezi'nde gerçekleştirilen fuarın açılışına Vali Balkanlıoğlu’nun yanı sıra; Sakarya Milletvekili Recep Uncuoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Lütfi Dursun, ilçe belediye başkanları, daire müdürleri, SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, Ticaret Borsası Başkanı Adem Sarı, oda başkanları, çiftçiler ve üreticiler katıldı.

Sakarya tarımın her çeşidinin mükemmel anlamda yapıldığı şanslı bir il olduğunu, üreticilerimizin de iyi verim alıp kazanç elde edebildiğini ifade eden Vali Balkanlıoğlu, "İlimizdeki bolluk ve bereket ile sonuçta hem İstanbul hem de ülkemiz kazanıyor. Sakarya’dan giden lezzetli ve nefis gıdalar ile insanlarımız daha sağlıklı besleniyor. İnsanoğlu var olduğundan bu yana gıdaya, yemeğe ve üretime muhtaç olarak yaşamını sürdürmektedir. Sanayi ürünleri sürekli yenilenmekle birlikte, çeşitlenip modernleşiyor. Üretim süreci hızlanıp robotik teknoloji devreye girince de, dünyanın her yerine ihraç ediliyor. Ancak tarım ürünleri Hz Adem’den bu yana aynı şekilde yaşamsal ihtiyaç olarak karşımıza çıkıyor. Zaten gıdanın değişmesi ve dönüşmesi faydalı değil. GDO’lu ya da kimyasal katılmış ürünler değil de, tabi olması insanoğlu için çok önem arz ediyor. Hz. Adem (AS) ile Hz. Havva annemiz iki kişiyken, nesilleri bugün 6-7 milyara dayanmış ve hala da artmaya devam ediyor.

İnsan nüfusu artarken, dünyanın yüzölçümü büyümüyor. Her şey sabit olduğu gibi, tarım alanları da sabit duruyor. Gittikçe büyüyen nüfusun ne ile besleneceğinin cevabının da verilmesi gerekiyor. Para ile birlikte uçak, araba ya da teknolojinin nimetlerini yiyemeyeceğimiz için gıdaya yine muhtacız. O zaman arazilerimizi elden çıkartmadan, rantabl kullanıp birim alanlardan daha fazla verim almamız lazım. Biyolojik yollardan hastalık ve zararlara karşı mücadele ederken, insan sağlığına zararlı kimyasallardan kaçınıp, devamlı laboratuvarlarda araştırma yaparak sağlıklı gıdayı bulmak için uğraş vermeliyiz. Tarımda mekanizasyon, AR-GE gibi çalışmaların yolu da, böylesi fuarlardan geçiyor ve bu da yeni tekniklerin çiftçilerimiz ile buluşması anlamına geliyor. Bir de üretilen ürünlerin pazarlanması bizlere hem güzel bir kazanç hem de çalışma güdüsü verir. Üretilenler çok fazla olsa da, elimizde kalması bizleri de büyük zarara uğratıyor. Yani bazı ürünleri yapısı gereği zamanında elimizden çıkartmadığımızda, bir zaman sonra çürümesine neden olabiliriz. Üretici ile alıcıları buluşturan, yeni teknikleri göz önüne seren bu fuarlar ve festivaller, ürünlerin tanıtımı ve pazarlanması açısından son derece önemlidir.

Özellikle Sakarya bu anlamda çok önemli organizasyonlara ev sahipliği yaptı ve yapmaya da devam ediyor. Türkiye’nin en fazla dış mekan süs bitkileri üreten ilimizde, bugüne kadar herhangi bir festival ya da fuar düzenlenmemişti. İlkini geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirdik ve çok da başarılı olduğunu söyleyebilirim, İnşallah devamı da gelecek. Son derece besleyici, mineral ve vitamin deposu ayvanın merkezi olan ilimizdeki, birbirleriyle tatlı bir rekabet içerisinde bulunan ilçelerimizde iki güzel festival düzenlendi. Her ne kadar açılışlarda Geyve ve Pamukova ilçelerine ayrı ayrı mavi boncuk dağıtsak da, bu tatlı rekabet benim de çok hoşuma gidiyor. Çünkü rekabet çok daha fazla kalite ve güzel ürünleri beraberinde getirir" dedi.

Tarım ve hayvancılık alanındaki çalışmaların sergilenmesi, tanıtılması, verimliliğinin artırılması, üreticinin kazancına etki etmesi bakımından teknolojik yeniliklerin de sergilendiği fuarda, Valilik, SATSO, SBB ve MARKA işbirliğinde kurulan Bitki Doku Kültürü Üretim ve Araştırma Laboratuvarı standını gezen Vali Balkanlıoğlu, önceden ithal ettiğimiz tohumların, ilk defa ilimizde kurulan laboratuvarda bitki doku kültürünün geliştirilerek yerli olarak üretilmesinin, hem üretici hem de tüketicilerimiz için çok önemli bir gelişme olduğunu ifade etti.

Hendek OSB’de üretim yapan bir fabrikanın standını da ziyaret eden Vali Balkanlıoğlu, Fındık Çuvallama Dolum Makinesini inceleyerek, yetkililerden bilgiler aldı. Ülkemizin fındık depolarından birisi olan ilimizde böylesi firmalarımızın bulunmasının önemine değinen Vali Balkanlıoğlu, teknolojide gelinen son noktayı gözler önüne seren ve üreticilerimize büyük kolaylık ile zamandan tasarruf sağlayan makinenin, ilimizde yerli ve milli olarak üretilmesinin de gurur verici olduğunu ifade etti.
Ülkemiz ile ilimize tarım ve hayvancılık alanında büyük katkı sunacak olan bu önemli organizasyona yüzlerce firmanın katılmasının beklendiğini belirten Vali Balkanlıoğlu, fuarda emeği geçen herkesi tebrik ettiğini de sözlerine ekledi.