1. OLAY

15/10/2016 tarihinde İlimizde    bir vatandaşımızı telefonla arayarak kendilerini  polis savcı süsü verip isminin FETÖ/PDY  Terör  Örgütüne karıştığını  bahane  ederek  76.000 Euro parasını alan,  21/11/2016  tarihinde İlimiz Adapazarı ilçesinde bir vatandaşımızı yine polis, savcı olduğunu söyleyerek isminin FETÖ/PDY Terör Örgütünün üye listesinde yer aldığını söyleyerek   ikametinin bulunduğu adrese gelen ve  50.000 Euro parasını alan,  23/11/2016 tarihinde Adapazarı ilçesinde  oturan bir  vatandaşımızı yine aynı yöntemle  polis, savcı olarak tanıtıp, oğlunun bir suçtan dolayı arandığını inandırarak  23.750 TL parayı alan  şahısların, vatandaşlarımızın şikayetleri üzerine;Her üç olay ile ilgili olarak Sakarya Asayiş Şube Müdürlüğü, Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği görevlilerince Sakarya iline giriş yapan yaklaşık 14.000 araç üzerinde yapılan inceleme ve kamera görüntüsü çalışmaları neticesinde şüphelilerin kullanmış oldukları 77 .. … plakalı araç tespit edilmiş bunun üzerine Yalova ve İstanbul illerinde yapılan operasyonlarla      bahse  konu  olayı  gerçekleştiren  şüphelilerden  İ.B. isimli şahıs İstanbul ilinde yakalanmış, şahıs çıkarılmış olduğu mahkemede adli makamlarca tutuklanarak Cezaevine sevk edilmiştir. Konu ile ilgili Polisin çalışması halen devam etmektedir.

Ayrıca bu ve buna benzer olaylarda vatandaşlarımızın mağdur olmaması için, telefonla arayarak kendilerini polis , savcı olarak tanıtıp FETÖ/PDY Terör Örgütüne adlarının karıştığını söyleyerek veya bir şuçtan dolayı arandıklarını belirterek ve bu gibi bahanelerle evlerine gelerek yada bankaya para yatırmalarını isteyerek, para alan veya almaya çalışan    kişi ve kişilere kesinlikle itibar etmemeleri, arka planda gelen telsiz seslerine panik yaratma amaçlı senaryolara inanmamaları, böyle bir durumla karşılaşılması halinde  hemen en yakın emniyet birimine başvurmaları veya 155 Polis İmdat hattını aramaları gerekmektedir 

2. OLAY

   Son zamanlarda ülkemiz genelinde sık sık meydana gelen ve vatandaşlarımızın mağdur oldukları bazı dolandırıcılık yöntemleri ile ilgili olarak;
      Şüpheli şahıslar kendilerini Polis, Asker, Savcı olarak tanıtarak vatandaşların kimlik bilgisi ile Terör Örgütüne ( PKK veya FETÖ )  para aktarıldığı veya kuyumcu soygununa karışıldığı iddia edilerek öncelikle korku hissi uyandırıldığı akabinde şüpheli şahısların yakalanması için vatandaşın yardım etmesi gerektiği bildirilerek başka şahıslara ait banka hesabına para yatırtma veya evinde bulunan altın ve paraları inceleme için teslim etmesi gerektiği söylenerek vatandaşlar zarar uğratılmaktadır.

     Şüpheli şahıslar kendilerini ÖZEL SAĞLIK SİGORTASI FİRMASI veya HUKUK BÜROSU adı altında tanıtarak aradıklarını ve vatandaşın daha önce bir bankadan çekmiş olduğumuz kredi neticesi veya sesli mesaj yöntemi ile onay vererek almış olduğu 2 yıllık hayat veya sağlık sigortasının süresinin 1. Yılının bittiğini ancak 2. Yılı için kart bilgilerinden otomatikman ücret kesileceğini bu ücretin 2500 TL civarında (veya daha yüksek bir miktar belirtilerek ) olacağını hatta ödenmez ise haklarında yasal işlem yapılacağını, ancak istenmesi halinde bu uygulamanın 350 TL lik bir ücret ile kaldırılacağını bildirmekte olup, vatandaşlar bu 350 TL lik ücreti kabul ederek telefondaki şahsa ellerinde bulunan kart bilgilerinin söylemekte ve akabinde cep telefonlarına onay mesajı adı altındaki gelen kısa mesaj da bulunan numaraları söylemekte olup dolandırıcılar tarafından internet üzerinden alışveriş veya yurt dışına para aktarımı yapılarak zarara uğratılmaktadırlar.

    Şüpheli şahıslar vatandaşları cep telefonlarından arayarak kendilerini kamu kurumu amiri ( vali, vali yardımcısı, belediye başkanı, vb. ) tanıtarak illerinde bulunan yardıma muhtaç öğrenci ve şahıslar için yardım toplanacağını söyleyerek vatandaşlardan verecekleri hesap numarasına para yatırmalarını talep etmektedirler,   Şüpheli şahıslar vatandaşların cep telefonlarına kısa mesaj çekerek kazanmış oldukları yüksek miktardaki değerli cep telefonu için PTT veya KARGO ŞUBESİ ne gelerek cüzi bir miktar kargo parası ödeyerek ödüllerini alabileceklerini söylerler,  müşteki şahıslar PTT ve KARGO ya giderek ücretini ödeyerek aldıkları üründen küçük değerli cep telefonu veya başka bir ürün çıkarak dolandırılmaktadırlar.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Dolandırıcılık konusunda mağdur olmamak için öncelikli olarak karşısındaki kişi ne söylerse söylesin hemen güvenerek itibar etmemeleri gerekmektedir. Kendisini telefonla arayarak bir olay örgüsü içinde maddi bir talepte bulunan insanlara hiçbir şekilde kimlik ve banka kartları bilgilerini vermemeleri gerekmektedir.

Eğer ciddi bir konu varsa arayan kurumun neresi olduğunu öğrenip telefonu kapatarak kendilerinin bu kurumu arayarak bilgi almaları daha sağlıklı sonuçlar vereceğinden vatandaşların Telefon Dolandırıcılığında mağdur olmalarını engelleme konusunda büyük ölçüde etkiler. Kart ile ilgili şüpheli işlemler tespit edilirse kartın iptal edilmesi sağlanmalıdır.

Vatandaşların şüphe duydukları her konuda 155 Polis İmdat hattını arayarak bilgi almaları mağduriyetlerinin azalmasına yardımcı olur.