Tayfur Havutçu (d. 23 Nisan 1970, Hanau), ön libero mevkiinde görev almış Alman vatandaşlığı da bulunan Türk eski futbolcu ve teknik direktör.

Futbol kariyeri
SV Darmstadt 98 Futbol yaşamına Almanya'da başlayan Tayfur Havutçu, profesyonel olarak sahalarda SV Darmstadt 98 forması ile adım attı. 2. Bundesliga ekibi Darmstadt'ta ilk maçına ligin 7. haftasında Wuppertaler SV karşısında çıktı.

Fenerbahçe
1993-1994 sezonu başında yöneticilerin isteğiyle Fenerbahçe'ye transfer oldu. Teknik direktör Alman Holger Osieck döneminde takımın önemli isimlerinden biri oldu. 29 Ağustos 1993'te İzmir'de oynanan Altay maçı ile ilk kez resmi olarak Fenerbahçe formasını giydi. 2-1 biten maçta takımdaki ilk golünü kaydetti.

Kocaelispor
1995-96 sezonu başında Kocaelispor teknik direktörü Mustafa Denizli tarafından Kocaelispor'a transfer edildi. İlk sezonunda 34 maçın hepsinde forma giyerek takımın 5. olup Intertoto Kupası'na gitmesine büyük katkıda bulundu. Ayrıca ligde 3 gol kaydetti.

Beşiktaş
İki sezon Kocaelispor'da görev yaptıktan sonra, 1997-98 sezonunda Beşiktaş'a transfer oldu. Başkan Süleyman Seba'nın da akrabası olan Tayfur Havutçu, başarılı performansı ile Beşiktaş kulübünde de takım kaptanlığına kadar yükseldi. 3 Ağustos 1997'de Şekerspor karşısında forma giyerek resmi olarak ilk kez Beşiktaş için sahaya çıktı. İlk sezonunda Türkiye'de toplam 42 maçta forma giydi.

Milli takım kariyeri
1994-2004 yılları arasında 10 yıl boyunca 59 kez milli takımlara çağrılan Tayfur Havutçu, 45 kez Türkiye A Milli Takım formasını giymiş bu maçlarda 6 gol atmıştır. Tayfur, Türkiye formasını ilk kez Fenerbahçe'de forma giydiği dönemde 31 Ağustos 1994'te Makedonya ile oynanan özel maçta ikinci yarı Recep Çetin'in yerine oyuna girerek giydi. 1996 Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde bir kez kadroya çağrılsa da forma giyemedi. 1998 FIFA Dünya Kupası ön elemelerinde ise zaman zaman forma şansı buldu.

Teknik direktörlük kariyeri
Beşiktaş 2006-07 sezonunun ilk yarısı antrenörlük kursuna giden Tayfur Havutçu, Zeki Önatlı'nın yerine antrenör olarak görevine başladı. Sezonun bitmesine iki hafta kalan istifa eden Jean Tigana'nın yerine Beşiktaş'ın son iki maçlığına teknik direktörü oldu. 19 Mayıs 2007'de oynanan Ankaraspor maçı ilk teknik direktörlük mücadelesi oldu ve Beşiktaş maçı 2-1 kazandı ve Şampiyonlar Ligi'ne gitmeyi garantiledi.
Şike Davası

Tayfur Havutçu, 12 Temmuz 2011'de "Şike yapmak" suçlamasıyla gözaltına alındı. Savcılık tarafından ifadesi alınan Havutçu, tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Yaklaşık 5 ay Metris Cezaevinde tutuklu kaldıktan sonra Sporda Şiddet ve Düzensizliği Önleme Yasası'nda yapılan değişiklikten sonra tahliye edildi.