TARİH ÖĞRETEN TEPE HENDEK BAYRAKTEPE
 
Sakarya'yı kucaklayan tepeye kurulan Bayraktepe, 16 Türk devletinin bayrağı ve rölyefleriyle tarihi yeniden yaşatıyor. Hendek Belediye Başkanı Ali İnci’nin "Ecdadımıza ve gelecek nesillere borcumuzu ödemek adına yapılmış küçük bir çalışma." Dediği Bayraktepe her yaş grubundan insanların büyük ilgisini çektiği gibi geçtiğimiz günlerde ulusal medyada da geniş bir şekilde yer aldı.
 
Ziyaretçi akını
 
Cumhurbaşkanlığı forsundaki 16 Türk Devleti'nin bayrakları bulunduğu, bağımsızlığını ve özerkliğini yeni ilan etmiş mevcut Türk devletlerinin bayraklarının da yer aldığı tepede, devletlere ait rölyefler ise tarihi adeta yeniden yaşatıyor. Bu özellikleri sebebiyle okulların vazgeçilmez tarih dersi mekânı olan Bayraktepe, açılalı birkaç sene olmasına rağmen en çok ziyaret edilen yerlerin başında geliyor.
 
Proje ortaya nasıl çıktı?

Hendek Belediye Başkanı Ali İnci’nin Amerika’ya yaptığı bir ziyaret sonrasında ortaya çıkan projeyi Başkan  İnci şöyle anlatıyor:”  Washington'da Dikilitaş'ı ve çevresindeki ABD'yi oluşturan 52 eyaleti simgeleyen bayrakları gördüğümde 225 yıllık geçmişi olan bir devletin kendi tarihini oluşturmak için verdiği mücadeleden çok etkilendim. Binlerce yıllık geçmişi olan Türkleri ve kurduğu devletleri anlatan, simgeleyen bir tesis olmadığını düşündüm. Hendek'e döndüğümde bu düşüncelerimi arkadaşlarımla paylaştım ve bu konuda çalışmaya başladık.Proje için Sakarya'yı panoramik olarak kucaklayan ve her yerden görülen Salman Dede Tepesi'nde karar kılarak 2007 yılında inşaata başladık. 16 Türk devletinin tarihleri incelenerek hangi alanda ön plana çıktıkları belirleyerek, usta heykeltıraşlarla çalışılarak öne çıkan yönler rölyeflere işlendi. Rölyeflerin yanında İngilizce ve Türkçe hazırlanmış olan tarihçeleri ile ziyaretçilere açtık”

11 bölümden oluşuyor

Bayraktepe’de sadece Türk  devletlerine ait bayraklar bulunmuyor. Yapı 11 bölümden oluşan büyük bir kompleks ten oluşuyor. Tepede 5 bin kişilik anfi tiyatro,  şehitlik, botanik park, şelale,  parklar, yürüyüş  yolları, çivi ve beton kullanılmadan tamamen ahşaptan yapılan restoran, Hendek Kültür Evi,  Şeyh İzzettin İsmail Efendi Beratı’nın bulunduğu Osmanlı anıtı ve  eski F-10 savaş uçağı da yer alıyor.

“Borcumu ödüyoruz”

Bayraktepe’nin kısa sürede Sakarya’nın en çok ziyaret edilen yeri olmasının mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden İnci, “Özellikle gençlerimiz büyük ilgi gösteriyor. Okullardan akın akın öğrenciler geliyor. Burada atalarının kurduğu devletleri öğreniyor ve bayrakları hayranlıkla izliyor.  Öğretmen ve öğrencilerden üşünmeyerek belediyeye bizzat gelerek Bayraktepe için teşekkür edenler de  oluyor. Bayraktepe Tesisleri tarihimize sahip çıkmak, geçmişi geleceğe taşımak, ecdadımıza ve gelecek nesillere borcumuzu ödemek adına yapılmış küçük bir çalışmadır. Bende  yurt içinden ve dışından gelen misafirlerini Bayraktepe’de ağırlıyorum. Buraya gelenler hem manzaraya hem de tesise hayran kalıyor  “ diye konuştu.