Gelin Nevruz’u hep birlikte kutlayalım


Başkan İnci bu yıl Nevruz’un Türk Dünyası Belediyeler Birliği, Kültür Bakanlığı, Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, TÜRKSOY (Uluslar arası Türk Kültürü Teşkilatı)) işbirliğiyle Türkiye’de 20-30 Mart 2012 tarihleri arasında 14 ülkeden 150 sanatçının katılımıyla 7 şehirde kutlanacağını söyledi.


Toplantıya Hendek Kaymakamı Mustafa Ayhan ve Serdivan Kaymakamı Fahri Keser eşleri ile birlikte katılırlarken, Sakarya’da bulunan 50 hemşeri ve soydaş dernek başkanları ve yöneticileri dernek başkanları da yönetim kurulu üyeleri ile birlikte toplantıda yer aldılar.

Dünya Nevruz Bayramı


Hendek Belediye Başkanı ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkan Yardımcısı Ali İnci, toplantıya katılanlara önce Türk dünyasında asırlardır kutlana gelen Nevruz Bayramının tarihsel sürecini anlatarak, bu yıl Nevruz Bayramı kutlamalarının Hendek Belediyesi tarafından organize edileceğini ve bu kutlamaların gelecek nesillere aktarılmasını düşündüklerini belirtti. Başkan İnci; “ Nevruz; Türkler Orta Asya’da daha müslüman olmadan önceki yıllarda başlattıkları ve günümüze kadar devam ettirdikleri bir etkinliktir. Orta Asya ve Türk Coğrafyasında baharın müjdecisi olarak yüzyıllardır kutlanan; baharı, bolluk ve bereketi müjdeleyen Nevruz geleneğimiz tüm halkları birleştiren, kültürel bir olgu olmasına rağmen ülkemizde kısmen kutlanmaktadır. 28 Eylül-2 Ekim 2009 arasında Abu Dhabi’de yapılan toplantıda ise Nevruz “Dünya Manevi Kültür Mirası Listesi” dahil edilmiştir. Birleşmiş Milletler 2010 yılında ise 21 Mart’ı “Dünya Nevruz Bayramı” ilan etmiştir. Ülkemizde 21-29 Mart’ta kutlanan Nevruz Bayramını Türk Dünyası projemiz olan ve Bayraktepe Tesislerimiz de bu yıl ilkini gerçekleştirerek Mart ayı içerisinde meteorolojik raporlar doğrultusunda en sıcak gün olan 24-25 Mart tarihlerinde kutlamayı planlıyoruz.”dedi.
Kültürel farklılıklarımız ayrılığımız değil kültürel zenginliğimizdir


İnci, “Sakarya’mızda bulunan değişik etnik guruba mensup vatandaşlarımızı bizler ayrım olarak değil zenginliğimiz olarak görüyoruz. Sizlere önerdiğim konuda bizlere destek vermenizi istiyoruz” diyerek dernek başkanlarından ve yöneticilerinden fikir beyanında bulunmalarını rica etti. Başkan İnci, Türk dünyasında yüzyıllardır devem eden Nevruz geleneğinde kutlamalarda bölgesel değişikliklerin göze çarptığını ifade ederek; “Biz Hendek Belediyesi olarak Nevruz, yani diğer adı yenigün olan bereketin timsali olan, sevginin, sıcak günün başlangıcı doğanın uyanması olarak kabul edilen bu günü Kuranı Kerim tilavetiyle başlatıp, aslına uygun olarak sıcak demir dövüp, tohum yeşertmeyi gerçekleştireceğiz. Ülkemize yurtdışından Nevruz kutlamaları için ekipler gelecek. Biz Sakarya’da yaklaşık 80 kişiyi misafir etmeyi hedefliyoruz. Bu büyük cemiyeti birlikte yapmayı sizlerin önünüze koyduk. Bu konuda bizlerin eksiği olabilir. Düşüncemiz halisanedir. Tek amacımız sizinle birlikte bu bayramı kutlamaktır. Bundan sonra geleneksel hale getirelim.”diye konuştu.

İnci, Türkiye’nin mozaiğinin temsil edildiği Sakarya’da bulunan derneklerin etkinlikte yöresel kıyafet ve oyunlarını icra etmelerini beklediklerini belirterek; “Sizlere Bayraktepe tesislerimizde ücretsiz stantlar açarak kendinizi yöresel olarak kültür zenginliğinizi tanıtmanızıa katkı sağlayacağız. İlk yılımızda eksiklik yaşayabiliriz ancak sonraki yıllarda bu etkinliğimizi daha geniş bir zamana yayarak panayır edasıyla kutlayabiliriz. Bu fikrimize muhalefet eden dernek başkanımız veya yöneticilerimiz varsa lütfen ifade etsinler” dedi. Toplantıya katılan yaklaşık 50 derneğin yöneticileri projeyle ilgili olumlu mesaj verdiler.

Sakarya’da başlayan bu kıvılcımın Orta Asya’ya ulaşması bir hayal değildir


Programda konuşan Hendek Kaymakamı Mustafa Ayhan’da ; “Böylesi bir düşünce çok güzel bir organizasyon. Bu anlamda sizlerin sahip olduğu güzellikleri sizlerin ayrışma noktası değil sizlerin artı zenginlikleri olarak görmek lazım. Ortak bir paydada buluşup bu ülkenin havasını teneffüs eden bu ülkenin birliğine katkı veren gelişmiş insanlar bu atmosferi bozmadan elbirliği içersinde bu kültür zenginliğimizi daha da yücelterek bu anlamda dünya devletleri içersinde kendimizi daha ön plana çıkarabiliriz” dedi.

Kaymakam Ayhan, konuşmasının devamında; “ Bizim her zaman birlikteliğe ihtiyacımız var. Hiç bir zaman ayrışmaya, bölünmeye eğilimimiz olmamıştır. Bizler birlik, bütünlük ve kaynaşma içersinde olduğumuz zaman dünyada hiç bir millet bu topluluğu, bu milleti yıkamaz. Ne zamanki içimizde ayrışıma gittik işte o zaman kendi kendimizi erittik. Bu yüzden diyoruz ki 16 Türk devleti kurup aynı zamanda 16 tanede devleti yıkıp yenilerini de kurmuşuz. Tarih boyunca bu güzel hasletlerimizi taşımakta sizlere, bizlere düşüyor” diye konuştu. Kaymakam Ayhan, “Sakarya’da başlayan bu kıvılcımın Orta Asya’ya kadar ulaşmasının hayal olmadığını düşünüyorum. Buradaki ışığın dünyanın diğer yerlerinde de parlayacağını ümid ediyorum. Bu nedenle bu davete icabetinizden, bu oluşuma katkılarınızdan ötürü hepinizi bir kez daha tebrik ediyorum” diye konuştu.
Bu kutsal amacı tebrik ediyorum


“Geleceğe yönelik bu proje ve amaçları için tebriklerimi ifade etmek isterim.” Diyen Serdivan
Kaymakamı Fahri Keser, 5 yılını Kocaeli vali yardımcılığı, 5 yılını Tuzla kaymakamlığı ve son 4 yılınıda Sakarya Serdivan kaymakamlığında geçirdiğini ifade ederek, “ Gerçekten Sakarya muhteşem bir yer. Burada görev yapıp sizlerle tanışma fırsatı yakaladığım için mutluyum. Emekliliğimin ardından Sapancaya yerleşeceğim ve burada dernek faaliyetlerine katılacağım.

Değerli belediye başkanımızın insanları bir araya getirmesindeki bu gayretlerine ve özellikle Türk dünyası ile ilişkilerimizi sağlamlaştırmak istikametinde attığı adımlara çok teşekkür ediyorum. Bu kutsal sayılabilecek amaçlar doğrultusundaki düşüncelerini bir kez daha tebrik eder, gecenizin kutlu yarınlarınızın mutlu olmasını dilerim” dedi.

Nevruz Türk dünyasının bayramıdır


Sakarya Rumeli Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Adnan Uyumaz’da yaptığı konuşmasında çıkılan bu yolun hayırlı bir yol olduğunu, bu fikri ortaya atanları tebrik ettiğini, Sakarya’da değişik kültürlere mensup insanların kardeşçe bir arada yaşamalarının ülkemize örnek gösterildiğini vurgulayarak; “ Bu Türk Dünyasının bayramı olduğunda bir takım insanların, senin bayramın, benim bayramım gibi tavır içine girmelerininde önüne set çekecektir. Böylesine önemli bir konuyu ele alan Hendek Belediye Başkanımızı Sakarya’da ikamet eden biri olarak takip ediyoruz. Hendek’in Sakaryanın ilçeleri arasında sosyal aktiviteler, sanayi bakımından şanslı bir konuma yükseldiğini yakınen takip ediyoruz. Hendek çok şanslı bir ilçe kendisini bir kez daha tebrik ediyorum” diyerek destek verdiğini belirtti.

Nevruz Ergenokondan çıkıştır, öz be öz Türk bayramıdır

Geceye katılan Kars Iğdırlılar Dernek Başkanı ve aynı zamanda SAÜ Türkçe Bölümü Öğretim Üyesi S. Kürşat Koca yaptığı konuşmasında Nevruz Bayramına tarihsel açıdan bakarak teferruatlı açıklamalarda bulundu. Nevruz’un İran ve yöresinde kutlanıyor olmasını sanki Nevruz bayramının Farslardan gelmiş bir gelenek gibi algılanmasının yanlışlığını edebi ve teknik olarak açıklayarak, “Nevruzun anlamı yenigün demektir. Türklük varolduğundan günümüze kadar Nevruz kutlanmıştır. Eğer bu bayram Farslarda olsaydı adının Ruzunev olmalıydı o nedenle Nevruz öz be öz Türk bayramıdır” dedi.

Bayrakların sergilenmesi bizim için büyük gururdur

Bayraktepe Tesislerine atıfta bulunan SAÜ öğretim görevlisi S. Kürşad Koca “ Bu bayrakların burada tarihsel olarak simgeleriyle sergilenmiş olması bizim için büyük bir gururdu. Bunların bugün ayrı ayrı ifade edilmesi bizim için büyük mutluluk.” Diyerek, “Ulu önder M.Atatürk diyor ki “Bir gün dostumuz olan Rusya çökecek, bu çöküşe Türkiye Cumhuriyeti devleti hazır olmalı ki oradaki kardeş ülkelere sahip çıksın. Gün geldi yıl 1991 ve Rusya çöktü. Nerde Türkiye ? Türkiye en son giden ülke oldu. Sesimiz bile çıkmadı. Şimdi çok şükür sesi çıkan, hatta oldukça gür çıkan, Türk Dünyası Belediyeler Birliği ile çok önemli görev alan birileri var. Konuyu önemsiyoruz. Üniversitemize ücretsiz servis koyarsanız üniversitemizden de gelen öğrencilerimiz olacaktır. ” dedi.

Demiri sıcak dövmelisiniz, Renklerin Türk tarihinde önemi büyüktür


Önerilerinide dile getiren Kürşad Koca; Nevruz bayramında gelenekselleşen demir dövme işleminin orjinalinin sıcak demir dövmek olduğunu belirterek “ İşlemi adet yerini bulsun kabilinden değil demiri sıcak döverseniz daha gerçekçi olur. Ayrıca sarı, kırmızı, yeşil renklerini her ne kadar birileri farklı yorsa da baharın renkleridir. “ diyerek sözlerine son verdi.

Bu düşünce bir cesaret örneğidir


Dernek temsilcilerine de söz veren Hendek Belediye Başkanı Ali İnci, onlardan gelen dilek ve temennileride not aldı. Dernek temsilcileri projeyle ilgili görüşlerini yazılı olarak paylaşacaklarını belirttiler.