Din, belirleyici rolünü oynamaya devam ediyor


Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı kültür sanat etkinlikleri kapsamında bir konferans gerçekleştirildi. “Dünyada dini akımlar ve toplumların arayışı” konulu konferansın konuşmacısı olan Prof. Dr. Ali Köse, “Evrensel tartışmalarda hep din devreye girmektedir.


Kürtaj, eşcinsel evlilikler, ötenazi gibi tartışmalarda hep din devreye giriyor. Organ naklinden tutun da uluslar arası politikaları belirleyen en önemli konulara kadar mutlak surette din devrede. Bugün zamanın ruhunu dikkate alarak doğu ve batı dünyalarına baktığımızda din, belirleyici rolünü oynamaya devam ediyor. Bunun tersine söylenebilecek herhangi bir sosyoloji, antropoloji ve uluslararası politika teorisi bugün mevcut değil” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen kültür sanat etkinlikleri Kasım ayı programı kapsamında bir konferans gerçekleştirildi. “Dünyada dini akımlar ve toplumların arayışı” konulu konferansın konuşmacılığını Marmara İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Köse üstlendi. Prof. Köse konuşmasının başında, 1999 depreminden hemen sonra 1 ay boyunca “Felaketle karşılaşan insanların din algıları” üzerine araştırma yapmak için Sakarya’da bulunduğunu ve hatıralarını zaman zaman öğrencileri ile paylaştığını anlattı. “Doğal felaketlerin dinle bir bağlantısı vardır” diyen Ali Köse, “Hangi toplumda ve inanışta olursa olsun büyük bir felaketle karşılaşıldığı zaman ‘din’ devreye girer. Çünkü bir felaket meydana gelmiştir ve insanlar bu felakete bir neden bulmalıdırlar. İnsanların dinlerinden bir referans bulması ve yaşadıkları hadiseleri anlamlandırması gerekliliği ortaya çıkmaktadır.” diye konuştu.

Hani Tanrı Öldüydü?
Dünyanın din algısından vazgeçmediğini ve her tartışmanın altında dini bir söylem bulma arayışının olduğuna dikkat çeken Prof. Köse, “Evrensel tartışmalarda hep din devreye girmektedir. Kürtaj, eşcinsel evlilikler, ötenazi gibi tartışmalarda hep din devreye giriyor. Organ naklinden tutun da uluslar arası politikaları belirleyen en önemli konulara kadar mutlak surette din devrede. Eskilerin ‘Tanrı öldü!’ ya da ‘Tanrı’yı öldürmeliyiz!’ söylemi şimdilerde yerini, bir kitap elime geçti, kitabın adı ‘Hani Tanrı Öldüydü?’ ye bırakıyor.  Zamanın ruhu dediğimiz bir şey var. 18., 19.  ya da 20. Yüzyılın ilk devrelerinde yaşamıyoruz. Bugün zamanın ruhunu dikkate alarak doğu ve batı dünyalarına baktığımızda din, belirleyici rolünü oynamaya devam ediyor. Bunun tersine söylenebilecek herhangi bir sosyoloji, antropoloji ve uluslararası politika teorisi bugün mevcut değil. Ama biz Türkiye’de bunu yeni yeni algılıyoruz. Ya da batıda esen rüzgârın din ile alakalı değişimlerin çokça da farkında değiliz. Batı dünyasını dinden çok fazla uzak ve kültürlerine dinden çok fazla yer vermeyen, dini öteleyen, metafizik âlemi kabul etmeyen, ateistlerin kol gezdiği bir dünya olarak algılıyoruz. Bu algı son derece yanlış bir algıdır. ” şeklinde konuştu. 

Neden Batı’ya Bakıyoruz?
Dini hareketleri incelerken neden batıya baktıklarını da açıklayan Prof. Dr. Ali Köse, “Türkiye’nin dindarlaşıp dindarlaşmaması, dinden uzaklaşıyor mu ya da dine yakınlaşıyor mu soruları, bir başka İslam ülkelerine bakmak çok anlamlı değil. Batının din ile ilişkisine bakıyoruz. Neden? Çünkü temel teori neydi? Bilim ilerleyecek, modernleşeceğiz. Modernleştikçe dinden uzaklaşacağız teorileriydi. Peki, batıda böyle mi oldu? Hayır.” ifadelerini kullandı.

Etkinlikler devam edecek
Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Fevzi Kılıç, konferansın sonunda Prof. Dr. Ali Köse’ye teşekkür ederek üzerinde Sakarya tasvirinin bulunduğu bir minyatür çalışması hediye etti. Başkanvekili Kılıç, Büyükşehir Belediyesi kültür sanat etkinlikleri Kasım ayı programında birbirinden güzel etkinliklerin Sakaryalılarla buluşmaya devam edeceğini belirterek, tüm kültür sanat dostlarını etkinliklere katılmaya davet etti.