Başbakan, canlı yayınla Hendek'e bağlandı

Dev proje start aldı

Sakarya’da ilk dönüşüm Hendek’te

Hendek Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek olan "Kemaliye Mahallesi Kentsel Dönüşüm" projesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı yayın bağlantısıyla start aldı.

Yoğun katılım

Programa Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Sakarya Milletvekilleri Şaban Dişli, Ayhan Sefer Üstün, Ali İhsan Yavuz, AK Parti MKYK Üyesi Çiğdem Erdoğan Atabek, AK Parti Sakarya İl Başkanı Recep Uncuoğlu, Sakarya Büyükşehir Başkan Vekili Osman Aydın, Hendek Kaymakamı Mustafa Ayhan, Hendek Belediye Başkanı Ali İnci, Geyve Belediye Başkanı Murat Kaya, Arifiye Belediye İsmail Karakullukçu, Kaynarca Belediye Başkanı Zeynur Özel, MÜSİAD Sakarya Şube Başkanı Halit İnci, AK Parti Sakarya İl Yönetim Kurulu Üyesi Şenay Sakal, AK Parti Hendek İlçe Başkanı Ali Kemal Sofu, İl Genel Meclis Başkanı Oktay Yıldırım, il genel meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

İnci, “Anıt yapacağız”

Hendek Belediye başkanı Ali İnci, Kemaliye mahallesinde başlatılan kentsel dönüşüm alanınında yapılacak olan fiziki değişiklik, binalar,iş merkezleri, yeşil alanları ile ilgili bilgi vererek, “Bilindiği üzere Büyükşehir yasasının 73 cü maddesine göre başlatmış olduğumuz kentsel dönüşümü daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 6306 sayılı yasasına değiştirerek bakanlar kurulu kararı arkasından çevre ve Şehircilik bakanlığının yetkisini Hendek Belediyesi’ne verilmesi neticesinde tüm yetki Hendek Belediyemizdedir. Bu yetki maddesinin içersinde bulunan en önemli maddenin ise, vatandaşımızla bire bir görüşerek, anlaşarak bu dönüşümün sağlanmasıdır. Kemaliye Mahallesi’nde geçmişte yaşayan büyüklerinin isimlerini, soyadlarını, yapmayı planladığımız anıtın içersine yazmak sureti ile inşallah yüzyıllar boyu, bugün yerini veren, evini veren bu değerli vatandaşlarımıza ne şekilde değer verdiğimizi nasıl güzel bir anıt yaptığımızı ve o anıtımızda o değerli insanları saygıyla andığımızı göstermiş olacağız.” Dedi.

Yeşil Hendek

Başkan İnci, “63 dönümlük bu alan içersinde aynı zamanda konut alanı, çimen alanı, içersinde alışveriş alanları ve %30 yapılaşma oranı bulunan alanın dönüşümünü gerçekleştirmek için yola çıktık. Önce mahalle sakinlerimizi gezerek lokum ikram ettik. Dedik ki sizleri daha sonra biz çağıracağız. Çağırdığımız zaman (Ali başkan bizi ayağına çağırdı) demeyin diye sizleri tek tek gezdik ve lokum dağıttık. Arkasından vatandaşımızın evine giderek, onlarla konuşarak, bire bir konuştuğumuzda anlaşamadığımız kimse yok. Ancak daha konuşmamış olduğumuz , ne alacağını bilmeyen vatandaşlarımızın tedirginliklerini de anlayışla karşılıyorum. Ancak vatandaşlarımız şunu takdir etmeleri gerekir, yetkiyi yeni aldık, planlarımızı müteahhite yeni ihale ettik, bu projeyi sıkıştırabilmek için bir haftalık süre içinde evleriyle bizimle anlaşma yapıp evlerini terkeden vatandaşlarımızın ellerinden öpüyorum, kendilerini tebrik ediyorum, kutluyorum” sözleri töreni takip eden vatandaşlardan alkış aldı.

“Halkın, hak kaybına uğraması söz konusu değildir”

Çevre ve şehircilik Bakanlığı Daire Başkanı Coşkun Sağır da konuşmasında “ Hepimiz 1999’daki depremi iyi hatırlıyoruz. Depremde yaşadığımız acıları hepimiz yıldönümlerinde içimiz yanarak hatırlıyoruz. Depremlerde can kaybı yaşamamız bir kader midir? Deprem bir doğa olayıdır. Bunu engellememiz mümkün değildir. Ancak depremde ayakta kalan yıkılmayan, güvenli sağlam yapılar yapabiliriz. Ülkemizin teknik donanımı, teknik yeterliliği, malzeme teknolojisi buna imkan veriyor. Bunu başaran Güney Kore, Brezilya ve Meksika bunu başarmış, bizde başarabiliriz. Depremleri engelleyemiyorsak, deprem olmadan binalarımızı güçlendirip, sağlam binalar yapabiliriz. Hendek’te de bugün Belediye Başkanımızın katkıları ile kanun kapsamında bir dönüşüm gerçekleşiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak Hendek Belediyesi’ne yetki verildi. Bütün safhalarda Bakanlığımızın kontrolü olacaktır. Halkın, hak kaybına uğraması söz konusu olmayacaktır “ Dedi.

Dişli, “Büyük ve önemli bir proje”

Sakarya Milletvekili Şaban Dişli ise konuşmasında şöyle dedi: “ Önemli bir Türkiye gerçeğini göz önüne aldığımız zaman, önemli bir projenin düğmesine basacağız inşallah. Büyük ve önemli bir proje. Hendek’te yapılanlar, Türkiye’de yapılanları göz önüne aldığımız zaman bu projelerden yüzümüzün akıyla çıkacağımıza eminim. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gibi bizler de hiçbir vatandaşımızın mağdur olmaması için bu işlerin takipçisi olacağız. Bu proje kanun çerçevesinde yürütülen bir projedir. İsteğimiz daha yaşanabilir, çocuklarımızın daha iyi bir ortamda yetiştirebileceğimiz güzel bir çevreye katkı verebilmek. Bu proje tüm Türkiye’nin güzelleşmesine bir örnek, inşallah ilk aşamasını hep birlikte göreceğiz. Sonraki kentsel dönüşümlerde daha rahat olacağız. Proje tamamlandığında çok güzel, çok mutlu ve sosyal alanlarıyla çok güzel bir projede vatandaşlar yaşamlarını devam ettirecekler.”

Vali Büyük, “Vatandaşlarımız mutlu olacak”

Sakarya Valisi Mustafa Büyük “Hükümetimizin bir yasa çıkartarak, sonrasında uygulamaya başladığı kentsel dönüşüm projelerinin, ne kadar önemli olduğunu ve bir ihtiyaçtan kaynaklandığını uzun uzun anlatmaya gerek yok. Çünkü yaşadığımız coğrafyanın afetlere karşı çok hassas önemli bir konumda hepimiz biliyoruz. Bunun dışında ayrıca zaman içerisinde yapılan yapıların güvenli yapı olma durumundan uzaklaştığı, yapıldığı dönemde ve sonrasında belki yeterli olumlu güzel iken, bugünkü şartlarda, bugünkü mimari ve şehircilik anlayışıyla yetersiz kaldığı ve dönüşüme zorunlu olduğunu hepimiz görmekteyiz. Kemaliye Mahallesi’nde de görülen durum budur. Bu dönüşümü en güzel şekilde yapıp, vatandaşımızın da memnuniyetini sağlamak, şehrimize, Hendek’imize güzel bir alan oluşturmak hepimizi sonunda mutlu edecektir. Sakarya’daki ilk kentsel dönüşüm projesinin uygulandığı yer Hendek’tir. Çalışmalarımızı titizlikle yürüteceğiz. Başbakanımıza da bu projeye bütün desteğini, bu projeleri başlatarak vermiştir. Hendek Belediye Başkanımız Ali İnci’nin bu konuda gayret ve mücadelelerini ve istikrarını hepimiz biliyoruz. İnşallah kendisi bu projeden yüzünün akı ile çıkmış olup vatandaşlarımızı mutlu edecektir. “ Dedi.

İstanbul’dan canlı yayın aracılığı ile Hendek’e bağlanan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasının ardından Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Sakarya AK Parti Milletvekili ve TBMM insan Hakları Komisyon Başkanı Ayhan Sefer üstün, Sakarya Ak parti milletvekili Şaban Dişli, Sakarya AK Parti Milletvekili Ali İhsan Yavuz ve daha sonra Hendek belediye başkanı Ali İnci kısa konuşmalarda bulundular. Konuşmanın ardından Başbakan Erdoğan’ın, “ Ya Allah bismillah” sözleri ile yıkım başladı. İlk makinanın vurulduğu dönüşüm programında vatandaşlar tarafından boşaltılan konutlar, itfaiyenin sıktığı su altında konutları kepçelerle yıkarak yıkımı başlattılar.

















Detaylı fotoğraflar ve açılış videoları hazırlanarak biraz dan yayına sunulacaktır.