Barış, kardeşlik, sağduyu…

Hendek OSB’nde Suriye uyruklu kalabalık bir grubun Türk vatandaşların araçlarının önlerini keserek darp etmesi sonrasında olaylar Hendek sokaklarına taşmış ve Suriyeli Vatandaşları sokakta ve evlerinde darp edilmişlerdi. Çıkan olaylar sonrası 4 kişi gözaltına alınmıştı.

Olaylar sonrası dün gece Hendek Belediyesi’ne gelerek Hendek Halkından özür dileyen Suriyeli Aileler bugün de Hendek Kaymakamlığına gelerek yaşanan olaylardan duydukları üzüntüyü dile getirdiler. Suriyeli mülteciler, Hendek Protokolü ile birlikte sağduyu çağrısı yaparak Hendek Halkından tekrar özür dilediler.
Hendek Kaymakamlığı’nda gerçekleşen toplantıya Hendek Kaymakamı Orhan Burhan’ın yerine Vekâleten eden Akyazı Kaymakamı Ömer Kalaylı, Hendek Belediye Başkanı İrfan Püsküllü, İlçe Jandarma Komutanı J. Yzb. Deniz Kün, İlçe Emniyet Müdürü İsmail Baş, MHP Hendek İlçe Başkanı Turgut Babaoğlu, Ak Parti Hendek Kadın Kolları Başkanı Emine Tosun, CHP Hendek İlçe Başkanı Reyhan Azak, Muhtarlar Derneği Başkanı Emin Kula, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, STK temsilcileri, daire müdürleri ve Suriyeli aileler katıldı.

Hendek Kaymakamlığına vekâleten eden Akyazı Kaymakamı Ömer Kalaylı çıkan olaylardan son derece büyük üzüntü duyduğunu belirterek“Her ne kadar münferit olaylar yaşansa da bizlerin birlik ve beraberliğine zarar vermemesi lazım. Olan olaylar insanlarımızın birlik ve beraberliğini, kardeşliğini baltalamaya yönelik, tahrikler ve provokasyonlardır. Çıkan bu olaylar üzerine Jandarmamız ve adli mercilerimiz tahkikatını yapıyorlar. Devletimiz bu konuya el atmış durumda. Bu konuda ihmal söz konusu değildir.”dedi.

“İyiliğin ve doğrunun yanında olalım”

Kardeşlik hukukunun en iyi şekilde devam ettirilmesini dileyen Kaymakam Kalaylı, “Bu anlamda da vatandaşlarımız bugüne kadar ki olan hoşgörüsünü, sevgi ve saygısını en iyi şekilde devam ettirmesini istiyoruz. Hem kendi aramızda ki hoşgörüyü, hem de Suriyeli vatandaşlarımıza olan hoşgörüyü en iyi şekilde devam edeceğine şüphemiz yoktur. Bu konuda hep birlikte el ele vererek birlik ve beraberlik görüntüsünü en iyi şekilde kamuoyuna yansıtalım. Siyasi parti temsilcilerimiz ve STK temsilcilerimizin olması da bunun bir göstergesidir. Yeter ki biz bu konuda sağduyulu olalım. İyiliğin ve doğrunun yanında olalım.”

Sosyal medyaya dikkat!

Kaymakam Ömer Kalaylı sözlerine şöyle devam etti: “Sosyal medyadan yapılan çağrılara kulak asmayalım, özellikle toplanma çağrıları, bir gerilim oluşturma çağrıları kimseye fayda sağlamayacaktır. Kardeşlik hukuku içerisinde ki bu fotoğrafın iyi bir şekilde korunması lazım. Ortak çağrımız barış, kardeşlik ve sağduyu. Dolayısı ile herkesin bu çizgide sorumlu hareket etmesi gerekiğini düşünüyorum”
 
Kardeşlik coğrafyası Hendek

Hendek Belediye Başkanı İrfan Püsküllü’de Hendek’in bir kardeşlik coğrafyası olduğuna dikkat çekerek “ Biz Abazası, Lazı, Çerkezi, Manavı, Yörüğü, yüz yıllardır kardeşlik içerisinde yaşadık. Tabi buna birde Suriyeli kardeşlerimiz eklendi, biz her zaman için Hendekli olarak hep beraber olduk. Özellikle şu anda ülkemizde en fazla birlik beraberliğe ihtiyacı olduğu bir zamanda böyle bir olayın olması bizi ciddi anlamda üzmüştür. İnşallah burada masanın etrafında bulunan arkadaşlarla ve Suriyeli kardeşlerimizle durumu değerlendirdik, herkes özverili ve sağduyulu olacak. Biz yine Hendek’te kardeşlik içerisinde güzel bir şekilde Ramazan ayını atlatacağız.”dedi.

Örnek olacağız

Başkan İrfan Püsküllü, sözlerine şöyle devam etti: “Buradan çıkacak olan bir kıvılcım diğer ilçelerde de aynı hassasiyetleri körükleyebilir, orada da fevri olayların olması bizleri üzecektir. Onun için bizler burada güzel bir birlikteliği sağlarsak, diğer illere, diğer ilçelere, hatta ülkenin diğer bölgelerinde  de güzel  örnek teşkil edecektir. Hendek’te güzelliklerde her zaman ilkler olmuştur, bu yönden de ilk olacaktır inşallah, eğer bu masanın etrafında hepimiz toplanmışsak bunun üstesinden geleceğine inanıyoruz. Belediye olarak, Kaymakamlık, hükümet olarak bu kardeşliğin sürdürülebilmesi için gereken herşeyi yapacağız. Buna inanıyoruz, sizlerde zaten iyi niyetinizi ve gayretinizi esirgemiyorsunuz.”

Birlikteliğimiz daim olsun

Medyaya da önemli görev düştüğüne dikkat çeken Başkan Püsküllü, “Özellikle basınımıza çok ciddi bir görev düşüyor. Biliyorsunuz artık sosyal medya var, artık medyamız var.  İnsanlarımız sosyal medya üzerinden ciddi algılar oluşturuyor. Önemli olan bizim burada  yaşanılır kalitesi yüksek olan bir ilçe olarak Hendeği  yansıtmamız. Dün akşamki toplantıda Suriyeli kardeşlerimiz, ciddi anlamda bu olaydan dolayı müteessir olduklarını kesinlikle tasvip etmediklerini  beyan ettiler. Hatta ‘İşinizi, aşınızı, evinizi elbiselerinizi bizimle paylaştınız vatanınızı paylaştınız, biz nasıl olurda böyle bir şeyde bulunuruz’ diye ciddi bir üzüntü içerisindeler. Tabi illa onların içerisinde de fevri davrananlarda olacaktır, bizim içimizde de var, biz zaten hoşgörü üzerine konuşuyoruz ki, hoşgörünün zirve yaptığı bir ayı da yaşıyoruz.  Türkiye Cumhuriyetinde yapılan istatistiklerde en az suçun işlendiği ay olan Ramazan ayında polisimizde, jandarmamızda diken üzerinde, yöneticiler diken üzerinde. Biz inşallah bu toplantıdan sonrada birlikteliği sağlayarak burada yaşayan kardeşlerimizle huzurlu bir şekilde yaşamlarına devam ederler, biz bunu arzu ediyoruz. Özellikle basınımızdaki arkadaşlarımıza da çok teşekkür ediyorum, çünkü bunun bir taraflı tutulması kesinlikle sonuca ulaştırmaz. Önemli olan hep beraber bu sorumluluğu üstlenmemiz, bu yüke destek vermemiz yoksa bir tarafa çekilirse bir sacayağı gibi yana düşer. Bu olay bunun siyasi bir yöne çekilmemesi gerekiyor, önemli olan burada Hendek’te yaşıyoruz ve yaşamaya devam edeceğiz. Birlikteliğimiz daim olsun diyorum.”diye konuştu.
  
İşverenlere görev düşüyor

MHP Hendek İlçe Başkanı Turgut Babaoğlu’da konuyla ilgili bir konuşma yaparak, yaşanan olayın sebebi ne  olursa olsun kavgayı asla tasvip etmediklerini söyledi. Babaoğlu konuşmasında şunlara değindi: “ Birisinin Türk, birisinin Suriyeli veya Hendekli olması çok önemli değil, sonuçta olay yanlış ve olmaması gereken bir olay. Ancak daha önce sanayide çok çalıştığım için oradaki ortamları biliyorum, dışardan gelen fabrikalar kendi geldikleri bölgelerden buraya yâda kendi oturduğu yerlerden insan çalıştırmak suretiyle kendi fabrikalarını kurduğu bölgelerdeki insanları tercih etmeyerek dışardan getirip içeride böyle sıkıntıların yaşandığı olaylarda oluyor.
İşveren özellikle küçük işletmelerde çalışan Hendekli işçi veya Adapazarlı işçiyi, Suriyeli işçilerle tehdit etmek suretiyle “bak dışarda bir dünya Suriyeli var onları alırız, sizi çıkartırız” yâda Suriyeli çalıştırdılar Suriyelilerin maaşını ödememek kaydıyla hatta ve hatta işten çıkarmak ile tehdit ediliyorlar. Bu İnsanlar ekmek için çalışıyor o insanları ekmeklerinden edip başka türlü insanları karşı karşıya getiriyorlar. Komutanımız ve müdürlerimiz burada, muhakkak derinlemesine araştırıyorlardır ama bu insanların kavga etmesinin ayrı sebepleri var, yoksa biz onları başımızın tacı yapmışız burada istişare etmişiz, neden kavga edelim.”
 
Yabancı düşmanlığına dikkat

CHP Hendek İlçe Başkanı Reyhan Azak’da yurtdışındaki yabancı düşmanlığı ile örnekler verdiği değerlendirmesinde; Almanya’daki yabancı düşmanlığının temelinde ekonomik yaptırımlar ve kaçak işçi çalıştırmalar sonucunda yabancı düşmanlığı gelişmiştir. Bizler de burada önlem almazsak, bu münferit olaylar sonrasında Türkiye’de de yabancı düşmanlığına doğru yönelir ve önünü alamayız. Biz konuk sever bir ülkeyiz, hoşgörülü olmak zorundayız, misafirperverliğimizi öne çıkarmak zorundayız, Emniyet güçlerimize yardımcı olmak zorundayız, “ diyerek vatandaşları daha duyarlı olmaya davet eti.
 
İlçe asayişine olumsuz katkıları yok

Suriyeli vatandaşların ilçe asayişinde yer alan bilgilerini paylaşan Hendek İlçe Emniyet Müdürü İsmail Baş, “Yaklaşık 3,5 yıldan bu yana Hendek’te görev yapıyorum. Hendek’te yaşayan Suriyeli vatandaşlarımızın kriminal anlamda, suça karışma anlamında trafik kazaları da dâhil olmak üzere 3 veya 4 suç kaydı olmuştur. Yani Suriyeli Vatandaşlarımızın Hendek asayişine menfi anlamda olumsuz bir katkıları olmadığı görülmektedir. Fakat zaman zaman dillendirildiğini duyuyorum kadınlara kızlara laf atılıyor, tacizler oluyor, fuhuş, uyuşturucu gibi suç bilgileri geliyor bu anlamda kayda değer hatta sıfıra yakın bir istatistiğe sahibiz bunun da bilinmesini isteriz. Yani Suriyeli Vatandaşlarımızın asayiş anlamında da bu İlçeye kötü bir katkıları olmamıştır. Kamuoyunun bunları öğrenmelerinin de faydası olacaktır”dedi.
Jandarma Bölük Komutanı Yüzbaşı Deniz Kün, 2.OSB'de meydana gelen olayla ilgili bilgiler vererek olaya karışan 22 Suriye uyruklu şahsın yakalanmasının ardından gerekli işlemler yapılarak adli mercilere teslim edildiğini ifade etti.
 
Hendekli kardeşlerimizden özür dileriz

Suriyeli Ailelerin Tercümanlığını ve Sözcülüğünü üstlenen Hülya Saydam Suriyeli öğretmen Yusef Reha’nın okuduğu Arapça açıklamayı tercüme etti. Açıklamada “Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın himayelerinde ve Hendekli kardeşlerimizin misafirperverliğinde, yaklaşık üç yıldır sizlere birlikte yaşıyoruz. İşinizi ve aşınızı bizlerle paylaştığınız için sizlere müteşekkiriz. Bu süre içerisinde, biz Suriye’den gelen aileler, yaşlılarımız ve çocuklarımızla birlikte Hendek’te sizlerin arasında huzur bulduk. Kaymakamlık, Belediye Emniyet ve Sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte muhatap olduğumuz Hendekli her kardeşimizden her türlü ilgi ve desteği gördük. Ailece ikamet ettiğimiz mekânlarda, çalıştığımız işyerlerinde, çocuklarımızın eğitim gördüğü okullarda kendimizi her zaman güvende ve huzurlu hissettik. Ancak son günlerde yaşanan bazı olumsuz olaylar, bizleri de derinden üzmüştür. Kendini bilmez, bekâr bazı Suriyeli kişilerin bu olaylara sebep olan tutum ve davranışlarını asla tasvip etmiyoruz. Başka sığınacak bir kapımızın olmadığını da bilmenizi istiyoruz. Yaşanan bu olaylar sebebiyle Hendekli kardeşlerimizi üzdüğümüzün farkındayız. Yerel ve Ulusal basına yansıyan bu olayları Türk milletini, Cumhurbaşkanımızı ve Hendekli kardeşlerimizi üzdüğümüz için özür dileriz. Bizler Hendek’te gecemizi gündüzümüzü güven ve huzur ortamında devam ettirmek istediğimizi bilmenizi istiyoruz” ifadelerine yer verdiler.