Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Hendek Belediyesi tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen Hendek Kemaliye Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm projesinin temelleri atıldı. 1100 kişinin yaşadığı 63 dönümlük alanda gerçekleştirilen yerinde dönüşüm projesinin yüzde 30’u konut, yüzde 70’i ise sosyal donatı alanlarından oluşacak.

Ocak 2013’te Bakanlar Kurulu kararı ile riskli alan ilan edilen ve Nisan ayında Başbakan Erdoğan’ın İstanbul Gaziosmanpaşa’dan gerçekleştirdiği canlı bağlantı ile ilk yıkımın yapıldığı Sakarya’nın Hendek ilçesindeki Kemaliye Mahallesi’nde yerinde dönüşüm çalışmaları kapsamında temel atma töreni gerçekleştirildi.

Yoğun katılım

Temel atma törenine Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Sakarya Milletvekili Şaban Dişli, Hendek Kaymakamı Mustafa Ayhan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu, SESOB Başkanı Hasan Alişan, Sakarya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Hüsnü Gürpınar, AK Parti Hendek İlçe Başkanı Ali Kemal Sofu, AK Parti Hendek Kadın Kolları Başkanı Fatma Gülşen Dursun, AK Parti İl Yönetim Kurulu Üyesi Şenay Sakal, STK temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, hak sahipleri ve vatandaşlar katıldı.

Başkan İnci, “Yıkmaya değil yapmaya

Üzmeye değil yaşama sevinci kazandırmaya”

Hendek Belediyesi Bando Takımı’nın çaldığı İstiklal Marşı ile başlayan program Hendek Belediyesi FOLKEM ekibinin Geyve Oyunları gösterisi ile devam etti. Temel atma töreninin açılış konuşmasını yapan Hendek Belediye Başkanı Ali İnci, 6306 sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun” kapsamında Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi’nin uygulandığı Kemaliye Mahallesi’nde örnek bir şehirleşme olacağını söyleyen Başkan İnci, “Biz yıkmaya değil yapmaya, üzmeye değil yaşamaya sevinci kazandırmaya geldik. Hedefimiz her alanda yıldızlaşan olan bir ilçe inşa etmek. Bizim logomuzda 5 tane yıldız var. Bunlardan birisi şehirciliği temsil ediyor ve bugün şehircilikte bir çığır daha açmak için buradayız”dedi.

Şehircilikte Hendek

Turizm de Hendek

1100 kişinin yaşadığı 63 dönümlük alanda yapılacak yeni kentsel dönüşüm projesinin yüzde 30’u inşaat, yüzde 70’si ise yeşil alan, meydan, park gibi sosyal donatı alanlarından oluşacağını belirten Başkan Ali İnci, m”Kemaliye Mahallesi’nde toplam 18 bin metrekarelik tabanlı inşaat alanı içerisinde tüm binaların bodrum katları otopark olarak dizayn edildi. Otoparklarda ayrıca egzoz gazının temizlenmesi ile ilgili de iklimlendirme çalışmaları yer alacak. Çevreci bir anlayışla tasarlanacak binalarda apartman sakinleri evsel atıklarını evlerinden çıkarmadan bodrum katında bulunan çöp deposuna gönderebilecekler. Biz burada bir inavasyon oluşturmaya çalışıyoruz. Şehircilik dendiği akla Hendek gelecek. Turizm dendiğinde akla Hendek gelecek. Akarsu dendiğinde akla Hendek gelecek. Bütün güzelliklere örnek Hendek’te olacak”diye konuştu.

“Ali İnci gibi başkanlar olduğu sürece”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen’de yaptığı konuşmada, “5 Nisan da Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın startını verdiği Kentsel Dönüşüm projesinin temel atma töreninde bir araya geldik. Kısa bir sürede Hendek’te temel atma başladı. Hendek Belediye Başkanı Ali İnci gibi başkanlar olduğu sürece, Türkiye’de dönüşüm projeleri çok hızlı bir şekilde başarıyla tamamlanır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak bugün itibari ile yüz alanda dönüşüm projesi gerçekleştiriyoruz. Bu uygulamada bizlere destek veren vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Bugün Hendek’te başlatmış olduğumuz temel atma törenini inşallah kısa sürede konut olarak taçlandıracağız. Bakanlık olarak tüm yetkileri vermiş olduğumuz Hendek Belediyesi kısa sürede yapılan çalışmayla bizleri mahcup etmedi. Bundan sonra da Hendek Belediyesi projeyi bizlerle birlikte yürütmeye devam edecek. Bizler her zaman sizlerin yanındayız, inşallah bu projenin sonunda anahtar tesliminde de yanınızda olacağız “ Diyerek hayırlı olsun dileklerinde bulundu.

“Ali İnci, bir kez daha başardı diyeceğiz”

AK Parti Sakarya Milletvekili Şaban Dişli’de Hendek’in her zaman en önde olduğuna dikkat çekerek, “Hendek’e yakışır bir proje ile bir araya geldik. İlk etap tamamlandıktan sonra diğer etaplara başlanacak. İnşallah gönüller kırılmadan diğer etaplar da tamamlanacak. Türkiye’nin neresine giderseniz gidin, Hendek’le ilgili şehircilik anlamında Ali İnci’nin adını mutlaka duyarsınız. Bu işler kolay olmuyor. Bazen gönüller kırılıyor fakat sonucu görünce, o sonucun yararlarını görünce ve hep birlikte paylaşabildiğimiz zaman ‘Başkan Ali İnci bir kez daha başardı diyeceğiz’ . Kendisi bu şehir için gece gündüz demeden çalışıyor. Ve sizlerin ona verdiği yetkiyi layıkıyla taşıyor, sizleri mahcup etmiyor. Kendisine bu projede de başarılar diliyoruz. İhtiyaç duyulduğunda destek vermeye de hazırız. Projemiz hayırlı uğurlu olsun”dedi. Hendek, lider ilçe

Sakarya Valisi Mustafa Büyük ‘te “Böyle güzel bir programda bulunmaktan mutluyum. Türkiye’deki gelişmelerden ilimizden de faydalanıyor. Sakarya’nın ilçelerinden Hendek bu alanda liderlik eden, çok ciddi gelişmeleri, kalkınmayı, büyümeyi istikrarlı bir şekilde sürdüren bir ilçe olarak konumunu sürdürüyor. Bu gelişmede herkesin emeği vardır. Uyumlu işbirliğine açık kurum ve kuruluşlarının uyumlu bir şekilde götürdüğü bu çalışmalar vatandaşımıza hizmet olarak yansıyor. Hendek Belediyesi’nin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sorumluluğunda yürütülen Hükümetimizin Kentsel Dönüşüm Projesinde yine liderlik yaparak ilimizde ilk dönüşümü başlatan belediye oldu. Kısa sürede de mesafe almaya başladı. Bugün temel atmada inşallah daha sonra da anahtar tesliminde yine bir arada olacağız “Diyerek hayırlı olsun dileklerinde bulundu.

Konuşmaların ardından protokol sahne de hayırlı olsun dilekleri ile “Ya Allah, bismillah” diyerek hep birlikte butona bastı. Program sonunda katılımcılara Hendek Belediyesi tarafından aşure ikram edildi.