İnşaatlarda sertifikasız usta kalmadı Sertifikasız çalışamayacaklar

800 usta sertifikalı oldu

Hendek’te  inşaat işçiliği yapan yaklaşık 800 kişiye Hendek Belediyesi tarafından ücretsiz eğitim verilerek kurslar tamamlandı ve ustalar sertifikalarını aldı.

İmar Kanunu ve ilgili yönetmelik gereği, 2012 yılından itibaren şantiyelerde yetki belgesi olmayan usta çalıştırılması yasaklandı. İnşaatlarda yeterlilik belgesi bulunmayan usta çalıştırılmayacak olması, yerel yönetimleri de harekete geçirdi. Hendek’te  inşaat işçiliği yapan yaklaşık 800 kişiye Hendek Belediyesi tarafından ücretsiz eğitim verilerek kurslar tamamlandı ve ustalar sertifikalarını aldı.

Ücretsiz sertifika

Hendek Belediyesi bünyesinde bulunan BEL İŞ Meslek Edindirme Merkezi ve Anadolu Kalkınma Vakfı Endüstri Meslek Lisesi işbirliğiyle ilçede hayatlarını inşaat işçiliği ile kazanan yaklaşık 800 kişiye 32 ila 40 saat arasında ders verilerek, sertifika almaları sağlandı.

Meslek sahibi olup, diploması olmayan yaklaşık 800 inşaat, elektrik, boya, yalıtım, sıva, sıhhi tesisat, fayans- kalebodur ve demir işçisi kursu başarıyla tamamlayarak sertifika almaya hak kazandı. 

Seminerler verilecek

Hendek Gençlik Merkezi’nde düzenlenen törenle ustalara sertifikaları verildi. Sertifika töreninde bir konuşma yapan Hendek Belediye Başkanı Ali İnci, eğitim programının birinci aşamasının tamamlandığını bundan sonraki aşamasında seminerlerin olacağını söyledi. İnci, “Hendekli olmam münasebeti ile hepinizi tanıyorum ve biliyorum ki sizler bir inşaatı temelden alıp bitirecek yetenektesiniz. Sıva, kalebodur, sıhhi tesisat gibi, bunların her birinin ayrı ayrı ustalık belgelerini almak zorunlu. Bu sistem, bir anlamda işçiyi korumaya yönelik. Zamanında bazı müteahhitler inşaatlarında işçi-usta çalıştırmalarına rağmen onları sigortalı yapmamıştır. Bundan böyle devlet bunu da kontrol altına almakta. Bu, işin ciddiyetini, samimiyetini gösterir.”dedi.

Devir, bilgi ve teknoloji devri

Binaların, usta eller tarafından yapılmasının daha doğru olduğunu kaydeden İnci, "Yapılan her binanın bir ömrü vardır. İnşaatın sağlam olması için sadece beton bir önem arz etmez, betonun yanı sıra kolon ve kirişlerin demir bağlamaları çok önem arz eder. Bunlar da bilgi birikimi ile olur. Bundan böyle dededen, babadan görme inşaat işçiliği değerini kaybetmiştir. Bundan böyle yükselen değer bilgidir, teknolojidir. Kış boyunca alanında uzman kişiler tarafından seminerler verilecek. Üniversite ve İnşaat Odası ile işbirliği içerisinde yapacağımız seminerlere hepinizin katılmasını istiyorum. Sadece sertifika yeterli değil, bilgilerinizi güncellemeniz, donanımlarınızı artırmanız gerekli.” Diye konuştu. Daha sonra kursa katılanlara Hendek Belediye Başkanı Ali İnci ve Bel-İş Müdürü Ahmet Sarıoğlu tarafından sertifikaları verildi.