Çöpten enerji elde edilecek Heyet Almanya’dan döndü

Hendek Belediyesi’nin organize ettiği, İmtech firmasının misafiri olarak “Enerji ve çöp yönetimi” konulu program kapsamında Almanya’da bulunan heyet çöpten enerji elde edilen tesisleri inceledi.

AK Parti Sakarya Milletvekili Şaban Dişli, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu, Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Üstel, Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram, Hendek Belediye Başkanı Ali İnci, SAÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. A. Suna Erses Yay, İTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Kubilay Yay, Turgay Aykut, İrem&Trade GmbH Suat Akın ve Şenay Sakal’ın bulunduğu heyet Karlsruhe ve Freiburg’ta incelemelerde bulundu.

Tesisleri incelediler

Karlsruhe Başkonsolosluğu‘nda düzenlenen resepsiyondan sonra heyet temaslarına Freiburg yakınlarındaki Ringsheim’da, atıklardan enerji elde eden tesisleri inceleyerek başladı. Heyete Karlsruhe Başkonsolosu Serhat Aksen ve yerel politikacılar da eşlik etti. AK Parti Sakarya Milletvekili Sakarya Milletvekili Şaban Dişli, gezinin, atık çöpleri değerlendirip enerji elde etmek amacıyla Türkiye’de başlatılan projeleri geliştirmek ve Alman firmalarının Türkiye’de yatırım yapmalarını sağlamak amacıyla düzenlendiğini söyledi.

“Yerinde inceledik”

Milletvekili Şaban Dişli, Türkiye’nin atıklar ve çöpleri değerlendirerek enerji elde etmeyi planladığını belirterek,"Biliyorsunuz bu konuda ilk olarak Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde böyle bir tesisi hizmete koymuştu. Türkiye’de tesis kurmayı teklif eden Freiburg’taki bu firmanın tesislerini yerinde incelemek istedik. Eğer bu firmayla anlaşırsak ilk olarak Sakarya’da bu tesisleri kuracağız. Daha sonra enerji tesislerini diğer illere yaymayı düşünüyoruz. Aynı zamanda çöpü ayrıştıran makinelerin de Türkiye’de üretilmesi ve diğer ülkelere satılması planlanıyor" dedi.

"Çöpün kalitesi iyi”

Alman firmasının ilk önce Romanya’da yatırım yapmayı plandığını ancak Türkiye’de incelemeler yaptıktan sonra fikrini değiştirdiğini söyleyen Dişli, "Alman firması, Türkiye’deki çöpün kalitesinden memnun kalmış ve önemli bir enerji üretimi gerçekleştirebileceklerini belirttiler. Şimdi onların tesislerini yerinde inceliyoruz. Teklifleri hakkında son kararı Türkiye’de bakanlığımız karar verecek. Bu gezi sadece ön inceleme, ayrıca Hamburg’ta da bir tesisi inceleyeceğiz ve ondan sonra bakacağız" diye konuştu.

Ekonomiye katkı

Başkan İnci, İmtech in Know-How ı da ülkemize getirmesi durumunda, ihtiyaç duyulan yan sanayi için 400'ü aşkın işletmeye katkı sağlayacağı gibi ülkemizde bölgesel olarak yapımına ihtiyaç duyulan tesislerin yatırım bedelleri ülkemizde kalarak katma değer yaratacağını ifade ederek, " Bunun ile birlikte üretilen fosil yakıt ile çöplerin 100% geri dönüşümü sağlanacak, bölgemizdeki ve ülkemizdeki özellikle çimento fabrikalarına hem sıfır CO2 emisyon değerine sahip hem daha ucuz yeni bir alternatif yakıt üretileceği gibi, işletmelerin ithal ettikleri Linyit kömür oranında ciddi bir azalma olarak ülke ekonomisine ciddi derecede katkı sağlanacaktır. Şu anda heyetimizle birlikte inceleme yapıyoruz. Bakanlığımız, bu konuda karar verecek mercidir.” Diye konuştu.