“NEREDEN NEREYE”
           Bu gün 01 Mart 2012 .Muhasebeciler günü. Pek çok kimse için sıradan bir gün. Biz meslek mensupları için ayrı bir anlam ayrı bir değer ifade eden biraz da kendi iç muhasebemizi yapmamıza vesile olan bir gün.

 
           Bir an 01/Mayıs /1973 tarihine gidiyorum. Elimde bir işe başlama dilekçesi. Hendek Malmüdürlüğünün önündeyim. İlçemizde henüz Vergi Dairesi açılmadığı için bu işleri Mal Müdürlüğü yürütüyor.
          Dilekçe ve eklerini daireye veriyorum ve bu mesleğe ilk adımı atıyorum.    

     
          Meslek mensubu olabilmek için bir dilekçe vermek ve vergi mükellefi olmak yeterli idi. Ne tahsil aranırdı ne diploma.
         Muhasebecilik mesleğini sürdürmek, başarı sağlamak, sizin gayretinize ve kendinizi yetiştirebilmenize bağlıydı.
         O tarihlerde ne her ay verdiğimiz KDV ve BA - BS beyannamesi ne üç ayda bir verilen Geçici Vergi beyannamesi diye bir şey yoktu. İlçemizde bilanço usulü deftere tabi olanların sayısı da parmakla sayılacak kadar azdı. Sadece mart ayından mart ayına gelir vergisi beyannamesi ve üç ayda bir muhtasar beyannamesi verildiğinde işimiz bitmiş olurdu.
        Şimdiki yazar kasalarla da henüz tanışmamıştık o zaman.      

    
        Mükellefler, Perakende satışlarını kaydetmek için bir okul defterini cetvel yardımı ile böler, yaptığı satışları kurşun kalemle bu deftere yazar, akşam olunca bunları toplayarak günlük satışlarını tespit etmiş olurdu. Faturalı satışlar için kırtasiyeciden boş bir fatura cildi satın alır, sol üst köşeye kendi kaşesini basar yada bu bilgileri elle yazarak alt kısmına  da satışları ile ilgili bilgileri girerdi. Fatura bittiğinde bir yeni cilt daha satın alır ve aynı şekilde kullanılmaya devam ederdi. Bize de bunları defterlerine kaydetmek kalırdı.
      Zamanla pek çok şey gibi mesleki uygulamalarda da birçok değişiklikler yaşandı. Bu değişiklikler biz meslek mensuplarına bir takım yükümlülükleri de beraberinde getirdi. 

      Günümüzde bu mesleğe gönül veren ve serbest muhasebeci mali müşavir olaya karar veren biri; üniversite eğitimi, stajyerlik ve sınav süreci ile birlikte asgari 9 yılını bu yolda feda etmesi gerekir.  Bu nedenle özellikle bu günkü genç meslektaşlarımız bu manada her türlü takdiri, her türlü güveni ve saygıyı fazlası ile hak etmektedirler. 
   

 Tüm bu süreci gözümde canlandırdığımda “nereden nereye” demekten kendimi alamıyorum. 
     Bu vesile ile meslektaşlarımın ve özellikle bu süreci yaşamak suretiyle bedel ödeyen meslek hayatına yeni atılan genç ve dinamik meslektaşlarımın muhasebeciler gününü kutlar,  iş yoğunluğunun yarattığı stresten uzak, huzur içinde başarılarının devamını ve hak ettikleri saygınlığı yaşamalarını temenni ediyorum.  


Bu anlamlı günde yıllar öncesinden günümüze uzanan Muhasebecilik mesleği ve 1 Mart Muhasebeciler günü nedeniyle yapmış olduğumuz bu ropörtajdan ötürü kendilerine şükranlarımızi iletiriz.