Diyarbakır’lıların dönüm noktası kuşkusuz şehre emniyet müdürü olarak atanan Gaffar Okkan’ın göreve başladığı gündür.

Karanlık şehir ilk defa Okkan geldiğinde aydınlatılmış, yerliler tüm dertlerini polislere korkusuzca anlatabilmiş ve eskiye nazaran sokaklarda bir nebze daha rahat dolaşabilmişlerdir. Diyarbakırlılar için Gaffar Okkan demek ‘baba’ demektir, devlet demektir.

Ancak o dönemlerde bölgenin başında çok büyük bir bela vardır. Sokaklarda gövde gösterisi yaparak gezinen, insanları ‘din ve inanç’ adı altında kandırıp, vahşice katleden bir örgüt…

İşte Okkan, bu örgütün ipini çekmeye ve Diyarbakır’ın huzurunu sağlamaya yemin etmiştir. Üstelik bu örgütün tek başına hareket etmediğini, derin devletle ve uluslararası güçlerle olan bağının da farkındadır. Hikayemiz, Okkan’ın bir örgüt üyesini ele geçirmesiyle başlar. Bu üye, örgütün tüm karanlık yüzünü Okkan ve özel kalemi Mehmet’e açıkça anlatır. Gaffar, ondan teşkilat için çalışmasını ister. Gaffar ve ekibi yavaş yavaş bu örgütün elemanlarına ulaşıp, bunları kamuoyuna sundukça karşı taraf da boş durmamaktadır. Gaffar’a gelen tehdit telefonları, evine kadar sokulan ajanlar Okkan’ın ailesine kadar sızıp operasyona hazırlanıyorlardır. Gaffar, ailesini olabildiğince bu işten uzak tutmak ister. Kendisine gelen tehditler, uyarılar umrunda değildir. Bunlar olurken Gaffar’ın ilk aşkı ve karısı olan Zerrin ise eşinin bu süreçte çok yorulduğunun farkındadır ve ona süpriz bir tatil planı hazırlamaktadır. Kısa bir süreliğine de olsa oğulları Can’ı da yanlarına alarak ailecek memleketleri olan Hendek’e gitmek istemektedir. Gaffar Okkan tam örgütün ana elemanını yakalayıp tüm dosyaları, şifreleri ve kaçak paraları, o gece düzenlenen Uğur Mumcu anma töreninde kamuoyuyla paylaşacaktır ki Şehitler Mevki’ninde büyük bir suikasta uğrar. Tam 500 merminin kullanıldığı bu vahşi operasyonla, Gaffar Okkan, özel kalemi, korumaları ve şoförü hayata veda eder. Bu ölüm arkasında gözü yaşlı bir aile bırakır. Diyarbakırlılar’ın rüyası da ‘gaffar babalarının’ ölümüyle başlamadan sonlanır.
ORHAN KILIÇ, GAFFAR OKAN ROLÜYLE ADINDAN ÇOK SÖZ ETTİRECEK

'Tanıklar' adlı dizide şehit Emniyet Müdürü Gaffar Okkan'ı canlandıran Orhan Kılıç: Diyarbakır'da onun adını duyan beni yere göğe sığdıramadı.

Sağır Oda dizisindeki Aras karakteri...yle dikkatleri üzerine çeken Orhan Kılıç, TRT’deki ‘Tanıklar’ dizisinde 2001'de Diyarbakır’da şehit edilen Emniyet Müdürü Gaffar Okkan'ı canlandırdı. Kılıç, AKŞAM'ın sorularını yanıtladı.

Yeni projeyi anlatır mısınız?

Yakın tarihimizde faili meçhul cinayetleri konu alan 90 dakikalık TV filmleri yapılıyor. Ben de suikaste kurban giden Gaffar Okkan rolünü üstlendim.

Bu rolde zorlandınız mı? Diyarbakır’da konuştuğum insanlar, Okkan’ı oynamaya geldiğimi söyleyince beni sığdıracak, koyacak yer bulamadı. İlk iki gün sıkıntı çektim ama üçüncü günde Gaffar Okkan olduğumu hissettim sette.

'VİZYONER VE KORKUSUZDU'

Gaffar Okkan müthiş bir vizyonerdi, korkusuz bir adamdı. "Müdürüm, suikast olacak!" diye kaç kez uyarıyorlar ancak "Olacak, olur! Tedbir takdire mani değil. Kimseden korkum yok" cevabını veriyor. O kadar inanmış ki davasına 'Ölürsek de şehidiz' diye düşünüyor. Sağcı, solcu kim olduğu fark etmez düşünen insanlara yapılan suikastler beni çok rahatsız ediyor.