Hendek Belediyesi tarihine sahip çıkıyor

Hendek Bayraktepe Mahallesi’nde yaklaşık 100 yıllık geçmişi bulunan, Yılmaz Duyan’a ait olan ve halen aktif olarak kullanılan ‘‘su değirmeni’’ Hendek Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü koordinatörlüğünde restore ediliyor.

Su Değirmeninin kısa geçmişi ile ilgili olarak; Yılmaz Duyan’ın babası merhum Haşim Duyan 1913 yılında 15 yaşında iken Hendek’e geldiklerinde 25-30 haneden oluşan Hendek’te, 1923 nüfus mübadelesi ile göç etmek zorunda kalan Ermenilerden 40-Lira’ya satın almıştır. O yıllarda su değirmeni içerisinde, suyun debisine bağlı olarak iki adet değirmen var iken, bugün tek değirmen ile faaliyetini sürdürmektedir. Oluk daha önce ahşap iken 45 sene kadar önce metal oluk ile değiştirilmiştir.

Günümüzde halen civar il ve ilçelerden ‘‘su değirmenini’’ duyan ve bilenler mısırlarını çuvallar halinde bırakıp, öğütüldükten sonra teslim almaktadırlar.




Hendek Belediye Başkanı İrfan Püsküllü, Hendek’te bu gibi tarihi eserleri ayakta tutarak yaşatmak için çalışmalar yaptıklarını belirterek “ İlçemizde bulunan 90 adet tescilli yapının kazandırılması için Belediyemiz Plan ve Proje Müdürlüğü ve İl Kültür Turizm Müdürlüğü ile koordineli olarak çalışmalarımız devam ediyor “ dedi.