Sakarya Ticaret Borsası öncülüğünde 25-28 Ekim tarihleri arasında Hendek Çok Amaçlı Fuar Alanı'nda düzenlenecek Sakarya 1. Tarım Hayvancılık Makinaları Teknolojileri ve Yem Fuarının tanıtım toplantısı önceki gün gerçekleştirildi.

90 bin ziyaretçi

90 bin ziyaretçi ile 5 binin üzerinde alıcıyı ağırlayacak olan fuarın Sen Otelde yapılan tanıtım toplantısına Vali Vekili Bekir Dınkırcı,  Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Daire Başkanı Yusuf Çelebi, Sakarya Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürü Mehmet Erdemir, Sakarya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adem Sarı, Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Cem Gün, Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Ali Şener Bayraktar ile çok sayıda sivil toplum kurulu temsilcisi ve firma yöneticileri katıldı.

Hayvancılık

Toplantıda fuarın Sakarya’nın tanıtımına yapacağı katkıları tartışan katılımcılar el birliği ile fuarın gerçekleşmesi ve sonrasında yeni bir fuar alanı inşasının önemine dikkat çekti. Sakarya Vali Vekili Bekir Dınkırcı, Sakarya’nın tarım toprakları ve sanayi bakımından hayranlık uyandıracak seviyede geliştiğini vurgulayarak, “Sakarya’ya geldiğimde hayran kaldım. Allah buraya yağdırmış tarım hayvancılığı ticareti sanayisi var. Senkronize çalışıp hayvancılığı sürdürülebilir kılmak önemli.”

İddialıyız

Dınkırcı, “Tarımda bir takım ürünlerde son derece iddialıyız. Bu süreçtir eksiğimiz olabilir. Tüm paydaşlar olarak birbirimizin eksiğimizi tamamlarsak ben Sakarya geleceğinde tarım ve hayvancılıkta ihracat odakları çıkaracağımıza inanıyorum. Süs bitkilerinin durumunu görüyorsunuz. Çok ileriyiz. Yapmamız gereken şu ister şirketleşelim, ister kooperatif olalım her halükarda hantal olmayan bir sistem kurmak zorundayız” şeklinde konuştu.

Büyük fırsat

Sakarya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adem Sarı, fuarın bir fırsat olduğunu vurgulayarak, “Bu fuarı, tarım ve hayvancılık sektörümüzün tanıtımı ile bölgemizdeki sektör temsilcilerinin ayağına gelen bir fırsat olarak değerlendiriyorum. İnanıyorum ki bu fuar sektör temsilcileri tarafından çok beğenilecek. Biz Sakarya Ticaret Borsası olarak bölgemizde fuar alanının yapılması gerektiğine inanıyoruz. Yapılacak fuar merkezi ile bölgemize deniz, hava, kara ve demir yolu ile ulaşımın sağlandığı stratejik konuma sahip ilimizin marka değerini daha da arttıracaktır” ifadelerini kullandı.

Şehre katkı

Ziraat Odaları İl Koordinatör Başkanı Ali Şener Bayraktar sektörün sorunlarını il yöneticilerinin çözeceğini belirterek, “Sakarya’da böyle bir fuarın düzenlenmiş olması tarım ve hayvancılığın Sakarya’yı yönetenler tarafından öneminin idrak edilmesinin sonucudur. Bu bir başlangıçtır, geleneksel hale gelecektir. Ben Sakarya'da doğdum, geçmişimi burada defnettim, neslimle de burada yaşamayı düşünüyorum. Bu ilin tanıtılması, marka olmasını bir Sakaryalı olarak istiyor ve talep ediyorum. Böyle bir fuarın buna katkı sağlayacağını da düşünüyorum.”

Tam destek

Sanayi Ticaret Odası Başkanvekili Cem Gün ise, “Sakarya’mız için ne sanayiyi ne de tarımı sanayiye değişme lüksümüz yok. Kurumlar olarak her ikisini de geleceğe doğru şekilde taşımakla görevliyiz KOBİ’lerimizin potansiyellerini yükseltip ihracata yönlendirmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Kümelenmiş OSB’ler ile gelişmenin olacağının farkındayız. İhtisas OSB’lerimize de önem veriyoruz. Fuarımıza da desteğimiz tam” açıklamasında bulundu .

Markalaşmada adım

Fuarda büyükbaş sığır ırkları, küçükbaş koyun keçi ırklarının yanı sıra çiftlik ekipmanları ve teknolojilerinde son yenilikler görücüye çıkacak. En Verimli Besi Sığırı, Damızlık İnek ve Damızlık Koç Teke Yarışması ise fuara renk verecek. Sakarya Valiliği, Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Sakarya Ticaret Borsası, Sakarya Sanayi ve Ticaret Odası, et ve süt birlikleri, ziraat odaları ile Sakarya Üniversitesi işbirliğinde düzenlenecek fuar, bölgenin tarımsal faaliyetlerinin tüm Türkiye’ye tanıtılmasına ve sektör lideri Sakarya’nın ürünlerinin markalaşma yönünde adımlarının atılmasına da önayak olacak.