Hendek Belediyesi Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen program yoğun katılımla gerçekleşti.

Programa Hendek Belediye Başkan Yardımcısı Sinan Baylan, AK Parti Hendek İlkçe Başkan Vekili Mustafa Topal, AK Parti Hendek İlçe Kadın Kolları Başkanı Emine Tosun ve yönetimi, MHP Hendek İlçe Kadın Kolları yönetimi ve hanımlar katıldı.

Emekçi kadınların günü

Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Programın açılış konuşmasını Kadın Kolları Başkanı Emine Tosun yaptı. Tosun konuşmasında “ Bugün tarih boyunca hak ve özgürlükleri başta olmak üzere emeği için verdiği mücadeleler ciltler dolusu kitaplara sığmayan emekçi kadınların yani sizlerin günüdür. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınların gününün kadınların eşitlik, bağımsızlık, özgürlük, politik ve ekonomik haksızlıkların giderebilmesi, kadınlara uygulanan her türlü şiddetin önlenmesi, saygın yaşam ve insan onuruna yaraşır çalışma koşullarının sağlanması yönünde verdikleri mücadelelerin simgesi olduğunu biliyoruz. Elde ettiği hakları sonuna kadar koruyup geliştireceği inancı ile, tüm kadınların bu anlamlı gününü kutluyor, 153 yıl önce verdikleri emek mücadelesi ile günümüze ışık tutan kahraman kadın işçileri şükranla anıyor, kadınlarımızı kendi hak ve hakikatleri uğruna mücadeleye, erkek emekçileri de bu mücadeleyi desteklemeye çağırıyoruz “ Dedi.

Kadın her şeyden önce Peygamberimizi doğuran bir anadır

AK Parti Hendek İlçe Başkan Vekili Mustafa Topal da bir konuşma yaparak “ Bundan 153 yıl önce bir fabrikada çalışma şartları ve maaşların düzeltilmesi için başlayan eylemde, bu hakların düzeltilmesi için çıkan mücadelede kadın işçilerden hayatını kaybedenler olmuştur. Peygamberimiz bir hutbesinde kadınlar sizin emanetinizdir diyerek kadınları emanet etmiştir. Bu da kadınları yükselten bir durumdur. Bir çoğunuz iş hayatına atılıp, emekli olan, bir çoğunuz da hala çalışan hanımlarsınız. Kadın cennettir, annedir, kız çocuğudur, berekettir zenginliktir, sığınacak bir limandır, kadın her şeyden önce Peygamberimizi doğuran bir anadır. Allah sizleri başımızdan eksik etmesin. Kadının değerini bilmeli ve önemsemeliyiz.  Aile, kadın bir milletin bir ülkenin temelidir, herşey aileden başlar. Özellikle annelerimiz çocuklarımızı yetiştirmek için büyük emek veriyor. Bunun için ülkemizin geleceğinin kadınlarımızın sırtında ve omuzlarında olacağını düşünüyorum “ Diyerek, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutladı.   

Cennet annelerin ayakları altındadır

Hendek Belediye Başkan Yardımcısı Sinan Baylan da, programı nedeniyle şehir dışında olan Hendek Belediye Başkanı İrfan Püsküllü ’nün selamını ileterek “  Cennet annelerin ayakları altındadır, sözünün muhatabı olan tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun. Cumhuriyetimizin odak noktasında yer alan kadınlarımız, modern ve çağdaş günlere gelmemizde önemli görevler başarmışlardır. Tüm kadınlara sağlık, mutluluk ve huzur dolu gün ve gelecek diliyorum. Kadınlarımız sadece bir anne değil, saymakla bitiremeyeceğimiz birçok görevler üstlenmektedirler. Doğumdan ölüme kadar varlıklarını hissettiren, bizi biz yapan annelerimizin kadınlar gününü kutluyorum “ Dedi.

Her zaman Hendek’in ve sizlerin yanındayım

Programı nedeniyle kadınlar günü programına katılamayan 25. Dönem Ak Parti Sakarya Milletvekili Ali İnci, programa telefonla bağlanarak, kadınlar gününü kutladı. İnci “ Kadınlar Dünyanın kuruluşundan beri çalışmaktadır. Bazen tarlada, bazen fabrikada, bazen de evde çalışan hanımların emekli olduklarını biliyoruz. 1850 Yılında  Amerika’da  bir tekstil fabrikasında çıkan yangın neticesinde hayatını kaybeden kadın işçilerden sonra ve daha sonra Avrupa’da 1911 yılında çıkan kararla kadınlar günü kutlanmaya başlandı. Türkiye’de de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olarak kutluyoruz. Hendek’te baktığımız zaman, Hendek Belediyesi’nde hiç bayan personel çalışmıyordu. Bizim dönemimizde belediyede birçok bayan personelimiz çalışmaya başladı. Kurulan fabrikalarda da birçok hanım kardeşimiz çalışıyor.  Hendek’te işsizlik kalmadı, Hendek’te güzellik var, mutluluk, huzur var, insanların birbirine sevgiyle baktıkları topluluklar oluştu. Dört dönem belediye başkanlığı ve kısa bir dönem vekillik yapmış birisi olarak her zaman Hendek’in ve sizlerin yanındayım. Dünya Kadınlar Gününüz kutlu olsun “ Dedi. 

Duygusal anlar yaşandı

Konuşmaların ardından, Suriyeli savaş mağduru, Türkiye’ye sığınan ve dört aydır Hendek’te altı çocuğu ile birlikte yaşayan 26 yaşındaki Fehime Alabdullah’a, Kadın Kolları Başkanı Emine Tosun tarafından vermiş olduğu mücadeleden dolayı örnek olduğu için plaket verildi. Plaketini alan Fehime Alabdullah kısa bir teşekkür konuşması yaptı. Alabdullah’ın hayat hikayesi salondakilere duygusal anlar yaşattı.  



Daha sonra evlatlık aldığı ve sonra çocuğun engelli olduğunun anlaşılması üzerine yoğun bir sorumluluk yüklenerek çocuğu büyüten Naciye Pamuk’a da göstermiş olduğu örnek davranıştan dolayı plaket verildi.

Programda ayrıca kadın girişimci Neşe Yıldız Tüfenk,  Fatma İnan ve Rahime Aslıbay’a, girişimcilik yaparak işyeri kurmaları ve bayanlara örnek oldukları için Kadın Kolları Başkanı Emine Tosun tarafından plaket verildi.

Kadın Kolları yönetimi de Başkan Emine Tosun’a sürpriz yaparak çalışmaları ve azmi ile tüm kadınlara örnek olduğu için teşekkür plaketi ve çeşitli hediyeler verdi.


Plaketlerin verilmesinden sonra Şehitler için Kuran’ı Kerim okunup, dini sohbet yapıldı. Tasavvuf İlahi Grubunun gösterisinin ardından sonra program yemek ikramı ile sona erdi.