Her yıl olduğu gibi bu yıl dada ramazan aylarında iftar topu diye nitelendirilen ramazan topu ezanın habercisi olarak atılmakta. Hendek de atılan ramazan ses topu ile eski ramazan topunu konu edindik. 


Şüphesiz her konuda gelişen ve modernizasyona ayak uyduran Hendek ilçesi bu konuda eski topu müzeye, yeni topu meydana dikmiş. 

Sakara ili hendek itfaye amirliği tarafın dan ezan saatine bir kaç dakika kala hazırlanan ve bir topun patlamama veya bozuk çıkma durumlarında yedekli bir  ikinci ramazan ses topu olduğunu belirten görevliler. eski toptan çok farklı olduğunu  belirten yetkililer. Yeni top havayi fişek firmaları tarafın dan üretildiğini ve güvenlik önlemlerinin hat safhata olduğunu belirtiler. Birinci kapsulun patlamama durumunda ikinci kapsul ve o kapsulunde patlamam durumunda araçta bulunan diğer bir kapsulle ezan esnasında top patlatma geleneğini sürdürmekte olan hendek ilçesine toplum için bir okadar önemli ve sorumluluğu bir hizmeti yerine getirdiklerini belirtiler.

Hendek Ramazan topu Hendek ilçesi meydanında yer alan Hendek lisesi bahçesinden baruş sıkıştırma düzeneğiyle fırlatılmakta ve belirli bir yükseklikte büyük bir gürültüyle patlamaktadır. 

Hendek ilçesine uzun yıllar ramazan aylarında çeşitli binaların tepesin den ateşlenen eski top , hendek belediyesi bayrak tepe sosyal tesislerinde yer alan müzede halkın beyenisine sunulmuştur.