Hendek Hurması amacına ulaştı Hendek’te alternatif ürün, Hendek Hurması

Vatandaş hurmaları kurutuyor

Başkan İnci, “ Başlattığımız proje ile vatandaşlarımızı da teşvik ediyoruz. Daha önce vatandaşlarımıza ücretsiz olarak 10 bin adet hurma fidesi dağıtımı yaptık ve yine 10 bin adet daha hurma fidesi dağıtacağız. İlçemizde hem yeşili çoğaltmak hem de yeni bir ürün kazandırmak adına Hendek Hurması’nı teşvik ediyoruz. Başlatmış olduğumuz proje çerçevesinde vatandaşlarımız da bu konuda bilinçlenerek, hurmaları kurutup değerlendiriyorlar.Hendek Belediyesi olarak güzel bir projeye daha imza attık. Eskiden tütün vardı, daha sonra fındık ve şimdi de Hendek Hurması var ve bu hurma değerlendirildiği sürece insanımızın kurtuluş reçetesi olacaktır” Dedi.

Proje amacına ulaştı

Üç yıldır Hendek’te vatandaşların bahçelerinden topladığı hurmaları Hendek Bayraktepe Tesisleri’nde iplere dizerek kurutan Başkan İnci, Hendek Hurması denilen meyvenin ilçenin geleceği adına büyük öneme sahip olduğunu belirtti. Başkan İnci “ Çeşitli isimlerle anılan hurmanın adını Hendek Hurması olarak tescillendirdik. Başlatmış olduğumuz proje amacına ulaştı. Artık hanımlar hurmaları toplayıp kurutuyorlar, yada kaynatarak pekmezini ve marmelatını yapıyorlar. Projemizin hedefine ulaşması bizleri mutlu ediyor. İlerleyen yıllarda ham madde ihtiyacının sağlandığı zaman fabrika üretimine geçilebilecek. Hurma ağaçları yirmi yaşlarına geldiği zaman bir ağaç bir tona yakın hurma veriyor. Hendek Hurmasını Sakarya’nın diğer ilçelerine de yayarak, üretime teşvik edeceğiz “ Dedi.

Hanımlardan Hurmaya yoğun ilgi

Hendek Belediyesi tarafından başlatılan kurutulmuş hurma projesine vatandaşlar da büyük ilgi gösteriyor. Önceleri bahçelerde görsel olarak duran hurmalar artık kurutulup değerlendiriliyor. Hem yemiş olarak yeniliyor hem de kaynatılarak pekmezi ve marmelatı yapılıyor.

Faydaları:

Hendek Hurması bitkisi Kanser hastalığından korunmada önemli yer tutmaktadır. Kalp damar hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Hendek Hurması kansızlığa, vitamin eksikliğine, mide ve bağırsak hastalıklarına, safra hararetini gidermekte, mide gastritini önlemekte, bağırsak iltihabını iyileştirmektedir. Hurmanın yaprakları kaynatılarak sık sık saçların yıkanmasında saçları gürleştirdiği, cildi güzelleştirdiği sağlık yetkililerinde ifade edilmektedir.