Hendek heyeti Almanya yolunda "Enerji ve çöp yönetimi"

Hendek’e AR-GE

Hendek heyeti, Türk-Alman deneyim alışverişi çerçevesinde Dünya çapında İnşaat, Stadyum inşa ve Teknolojisi, enerji, elektrik, elektronik, mekanik ve bilgi-iletişim teknolojileri, katı atık fosil yakıt ve enerji üretilmesi konusunda Türkiye’de yatırım yapacak olan İmtech’in "Enerji ve çöp yönetimi" konulu çevre toplantısına katılmak üzere Almanya’ya gidiyorlar. 

400 yan sanayi faydalanacak

Ziyarette, İmtech firmasının Romanya’ya kurmayı hedeflediği makina üretim fabrikasının Sakarya’ya kurulması konusu görüşülecek. Makina üretim fabrikasının Sakarya’ya kurulması durumunda Sakarya’da 400 yan sanayi bu işten faydalanmış olacak. Gezide ayrıca Hendek’e kurulması planlanan katı atık fosil yakıt ve enerji üretim fabrikası hakkında da görüşmeler yapılacak. Hendek’te kurulması planlanan fabrikanın eğitim fabrikası ve AR-GE fabrikası olacak.

 Heyet Başkanı Dişli,

 Komisyon Başkanı Erol Kaya

21-24 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek programa AK Parti Sakarya Milletvekili Şaban Dişli, Çevre Komisyonu Başkanı İstanbul Milletvekili Erol Kaya, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu, Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Üstel, Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram, Hendek Belediye Başkanı Ali İnci, SAÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. A. Suna Erses Yay, İTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Kubilay Yay, Turgay Aykut, İrem&Trade GmbH Suat Akın ve Şenay Sakal katılıyor.

Dolu dolu program

4 gün sürecek programda Imtech yenilikçi çevre teknolojilerinin tanıtımı, Baden - Württemberg Yenilikçiliğin eyaleti,  Belediye açısından çöp geri kazanımı -  MYT – Technik çevre koruması için ne yapabilir?, hammadde olarak çöp -  çöplükten geri dönüşüme ve enerji kazanımına giden yeni yollar,  özel atık değerlendirme, ticari çöp geri dönüşümü ve ikame yakıtlı enerji santralleri, çevre ve enerji politikası planlarına ve tedbirlerine genel bakış, Yeniden düşünmek: "Kaynakları koruyan Avrupa“ -  Çevre korumasında ve enerji kazanımında yeni yollar, Günümüz Türkiye'sinde çöp işleme,   Araştırma ve Altyapı Projelerinde İşbirliği için Avrupa Teşviki,  Hendek'te çevre dostu çöp işleme ve ikame yakıtların üretilmesi için bir pilot tesisin ve bir araştırma işbirliği ve eğitim merkezinin kurulması, bina ve stadyum teknolojisinde enerji verimliliği ve çevre koruma hakkında tartışma, Stadyumlar ve arenalar için enerji verimliliği yüksek kullanım modellerinin sunulması, Uluslararası liman şehirlerinin çöp problemleri ile ilgili toplantılar yapılacak.

3 ay önce Almanya’dan gelen heyet Ankara’da Enerji Bakanı Taner Yıldız ve Çevre Şehircilik Bakanlığı’nı ziyaret ederek görüşmelerde bulunmuştu.