Sakarya Üniversitesi Hendek Eğitim Fakültesi ile Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü’nün ortaklaşa başlattığı Krize Müdahale programı projesi tamamlandı.

Bu projeye göre Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü’nde görevli, gönüllü ve bu süreçte gerekli özelliklere (iletişim, empati, sabır, duygu kontrolü vb) sahip 10-15 arası personele Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim Dalında görevli öğretim üyeleri tarafından iki hafta süreyle verilen eğitim programı başarıyla tamamlandı. Eğitim alan kursiyerler Sakarya’daki kriz (intihar girişimi, rehin alma, cinnet) durumlarında görev alacaklardır. Bu projenin daha sonra ülke geneline yaygınlaştırılacağı ve eğitim sürecinde ihtiyaç duyulan kurum, kuruluş ve kişilerden yardım alınacağı ifade edildi. Projede SAÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyeleri,  Prof. DR. Ersin Altıntaş, Doç. Dr. Mustafa Koç, Doç. Dr. Murat İskender, Doç. Dr. Ahmet Akın, Yrd. Doç. Dr. A. Haydar Şar, Yrd. Doç. Dr. Tuncay Ayas, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kaya, Yrd. Doç. Dr. Fatma Sapmaz görev aldı.
İki hafta süren ve başarıyla tamamlanan Krize Müdahale projesinin kapanış programı Sakarya Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Konferans Salonu’nda yapıldı. Programa, Sakarya İl Emniyet Müdürü Mustafa Aktaş, Hendek Belediye Başkanı Ali İnci, Hendek İlçe Emniyet Müdürü Metin Bergeroğlu, SAÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rahmi Karakuş ve kursiyerler katıldı. Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

En küçük zaman dilimi bile çok önemli

Programda Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü Eğitim Şube Müdürü Tamer Taşçı bir konuşma yaparak “ SAÜ Eğitim Fakültesi ve Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü ile yapılan protokol sonucunda Krize Müdahale Eğitim programımızı tamamladık. 24 Saat görev yapan polis teşkilatı her olayda olduğu gibi intihara teşebbüs vakalarında da olay yerine ilk giden kurumlardan biridir. Söz konusu insan hayatı olduğunda, olaya gitmiş olmak beraberinde sorumluluğu da birlikte getirir. İntihara teşebbüs eden kişiyle iletişimde en küçük zaman dilimi bile çok önemlidir. Bu eğitim bizlere çok şey kattı, emeği geçen başta SAÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rahmi Karakuş ve eğitim veren hocalarımıza teşekkür ediyorum “ Dedi.

Dünyanın en tatlı şeyi candır

SAÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rahmi Karakuş, eğitim programında görev alan ve başarılı bir şekilde tamamlayan PDR hocalarına teşekkür ederek “ Güzel bir eğitim programı gerçekleştirildi. Dünyanın en tatlı şeyi candır. Bir insan dünyanın en tatlı şeyi canından yine kendi canıyla vazgeçme noktasına gelebiliyorsa ve bu süreç hala bir tarafıyla bizim için bilinmezse, insan hayatının bilinmez ne kadar büyük derinlikleri olduğuna dair bir göstergedir intihar. Dünyada üç saniyede bir intihar teşebbüsü oluyormuş. İstatistiklere göre son on yılda da 25.000 insanımızı kaybetmişiz intihardan. Hayat en kutsal şeydir. Bundan daha değerli ne olabilir ki. Hayatı idame ettirecek her türlü eğitim, her türlü müdahale saygıya değerdir. Burada ilkini gerçekleştirdiğimiz krize müdahale programını başarıyla tamamladık. Hocalarımıza teşekkür ediyor, kursa katılanları da tebrik ediyorum “ Dedi.

Sorumluluklarımız arttıkça, krize müdahaledeki rolümüz arttı

Sakarya İl Emniyet Müdürü Mustafa Aktaş da, çok önemli bir eğitim faaliyetinin tamamlandığını belirterek “ Bizler polis, amir ve hatta memurlar olarak hayatımızın her günü bir kriz yönetmekle geçiyor. Her gün her şey bir krizdir. Bir takım şeyleri öğrenerek geldik bu günlere. Rütbemiz arttıkça sorumluluklarımız arttı. Sorumluluklarımız arttıkça, krize müdahaledeki rolümüz arttı. Buna ihtiyaç hissettik ki bu bilgilerimizi bilimsel bir temele oturtmak çok önemliydi. Çünkü sadece intihar değil, toplumsal olaylarda bile bazen intiharlar şov amaçlı, ceza amaçlı veya gerçek olup, bazen yanlış müdahalelerde hayatını kaybeden insanlar görüyoruz. Bu konularda eğitim önemlidir, çok ciddi bir iş yaptık. İl Emniyet Müdürlüğü olarak, yine eğitim fakültemiz ile birlikte başka projelere imza atacağız. Başta SAÜ Eğitim Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Rahmi Karakuş ve projede yer alan hocalarımızı tebrik ediyorum “ Dedi.

Konuşmaların ardından, Krize Müdahale Projesine desteklerinden dolayı SAÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Rahmi Karakuş’a, İl Emniyet Müdürü Mustafa Aktaş tarafından plaket verilirken, projede yer alan hocalara çeşitli hediyeler ve kursiyerlere de katılım belgeleri verildi. Program sonrası Hendek Belediye Başkanı Ali İnci, katılımcılara yemek verip, Hendek Gençlik Merkezi, Uludere ve yapımına başlanan Sabri Ülker Hendek Meslek Yüksek Okulu inşaatını  gezdirdi.