Fındıkların bahçelerden toplanıp getirilmesiyle beraber fındık hasadında son evreye geçildi. Kurumaya bırakılan fındıklar şimdi de patos makinasında işleniyor. Patos makinasında harman edilme işleminde fındık, kabuğundan ayrılıyor. Fındıklar torbalara doldurulurken kabuklar da genellikle yakılarak imha ediliyor.

 

Fakat bu pek kolay bir iş değil. Fındıkların harman makinesine atılması, kabuklar harman makinasından atılırken ayrı tutulan fındıkların torbalara doldurulması, taşınması ve yığın halindeki kabukların arasına karışan sağlam fındıkların ayıklanması... Harman makinasından atılan kabukların arasına karışan fındıkları tek tek ayıklamak ve çürük olanlardan ayırmak da ayrıca sabır isteyen bir iş.  

 

Fındık harmana verilecekse eğer en az 3-4 kişinin çalışması gerekiyor. Ve ortalama 2 tonluk fındığın harman işleminden geçmesi 1 saatten fazla yoğun bir çalışmayı gerektiriyor. Harman makinasından savrulan fındık kabuğu tozlarının soluk yollarını tıkaması da işin ayrı bir zor kısmı. Tozlar harman makinasından savruldukları için çok geniş bir alana yayılıyorlar. Bu da bütün işler bittikten sonra ayrıca temizlik yapılmasını zorunlı kılıyor.

 

Ancak iş bununla bitmiyor. Torbalara doldurulan fındıklar yeniden seriliyor. Bu serilme işlemi fındık hasadının da son evresi. Fındıklar bu son evrede birkaç gün bekletilip kurutuluyor ve artık gıda ürünlerinde kullanılacak kıvama geliyor.

 

 

İşin bundan sonrası fındığı satın alacak firmayla fiyat pazarlığına kalıyor.

 

Faydaları saymakla bitmeyen fındığın tarladan alınıp sofralarımıza çeşitli gıdalarla sunulana kadar ki süreci böyle işliyor.