Çanakkale Gazisi Hüseyin Kaçmaz’ın oğlu ve Dünya Barış elçisi Turgut Kaçmaz Hendek Ticaret Merkezi Konferans Salonu’nda SAÜ öğrencileri ve öğretim görevlilerine babası Hüseyin Kaçmaz’ın Çanakkale anılarını anlattı.

 

Turgut Korkmaz bir taraftan savaş yıllarını ve cephede yaşananları anlatırken bir yandan da sahneye koyduğu ve savaş yıllarını anlatan fotoğrafların da hikayelerini anlattı. Bu arada Sakarya Üniversitesi öğrencisi Emre Karabacak da sahneye çıkarak Turgut Korkmaz’ın kendisine verdiği savaş yıllarına dair metinleri okudu. Savaş yıllarından ve cepheden anektodların anlatıldığı metinler okunurken hem sahnede hem dinleyiciler arasında  duygulu anlar yaşandı.

 

Turgut Korkmaz konuşmasını bitirdikten sonra şiir okudu ve savaşın bittiği yıllardan bugüne değin hala düşmanlarımızın varolduğuna vurgu yaparak şu ifadeyi kullandı; “Düşman artık cehalettir. Düşman; tembellik ve vurdumduymazlıktır.”

 

Panelin son kısmındaysa dinleyiciler Turgut Kaçmaz’a Gazi Hüseyin Korkmaz ve savaş yılları hakkında sorular sordular. Soruların da sorulmasıyla panel sona erdi ve Çanakkale sergisi gezildi.

 

Çanakkale sergisiyse bir hayli zengindi. Sergide Gazi Hüseyin Kaçmaz’ın Plevne2de savaşan dedesi Yusuf Ağa’nın kullandığı kılıç, Gazi Hüseyin Kaçmaz’ın Dumlupınar Savaşı’nda bir Yunan yüzbaşısını safdışı ederek aldığı tabanca, mehmetçiğin ve İngiliz askerlerinin kullandığı tüfekler ile bu tüfeklere ait mermiler, patlamış ve patlamamış top mermileri, el bombaları, askerlerin giydiği çarıklar, su matarası, temsili heykeller ve savaşı anlatan fotoğraflar sergilendi.

 

SAÜ öğrencileri ve öğretim görevlileri sergiyi bir süre inceledikten sonra Turgut Kaçmaz’la fotoğraf çektirdiler. SAÜ öğrencileri Turgut Kaçmaz’a ve panel ile sergiye gitmlerini sağlayan SAÜ Eğitim Fakültesi İlköğretim Sosysal Bilgiler Öğretmenliği Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Sevgi Coşkun Keskin’e teşekkür ettiler.



Çanakkale Gazisi Hüseyin Kaçmaz'ın Dumlupınar Savaşı'nda Yunan yüzbaşısını safdışı ederek aldığı tabanca ve Hüseyin Kaçmaz'ın babası Yusuf Ağa'nın Plevne Savaşı2nda kullandığı kılıç.



Mehmetçiğin Çanakkale'de kullandığı silahlardan bir tanesi



Savaştan patlamamış top mermileri...



İngiliz askerlerinin kullandığı tüfeklerden bir tanesi.