Hendek Orman İşletme Müdürlüğü’ne, Türkiye’de 1917 yılında ilk orman amenajman planını yaptığı için ödül verildi.  Amenajman planının yapıldığı Hendek Orman işletme Müdürlüğü’nde bir tören düzenlendi. Törene Orman Genel Müdür Yardımcısı Recep Kaşan, Orman İdaresi Planlama Dairesi Başkanı Rüstem Kırış, Daire Başkan Yardımcısı Mithat Koç ile birlikte Sakarya Orman Bölge Müdürü Hasan Türkyılmaz ve Hendek İşletme Müdürü Selçuk Yıldız ile birlikte Hendek Kaymakamı Mustafa Ayhan, Hendek Belediye başkanı Ali İnci, Hendek Ak Parti eski İlçe Başkanı Şenay Sakal, Hendek AK Parti İl Genel Meclisi üyesi ve aynı zamanda Öz-Orman İş sendikası Sakarya Bölge Başkanı Adem Öz ve M.Nedim Alkan ile birlikte daire personeli katıldılar.

Plan,ormanlarımıza katkı sağlıyor

Törende bir konuşma yapan Türkiye Orman Bölge Müdür Yardımcısı Recep Kaşan;   Türkiye’de ilk Amenajman planının Hendek’de 1917 tarihinde yapıldığını vurgulayarak; “  Türkiye’de ilk amenajman planları Hendek’de 1917 yılında Çamdağı bölgesinde yapılmıştır. Bu planlar Türkiye’de sürdürülebilir orman yönetiminin gelişmesine katkı sağlamıştır. Amenajman planlarının kurumsal kimlik kitabı ile uyumlu olarak nasıl kullanılacağını gösteren Hendek Orman İşletme Müdürlüğü Kurumsal Kimlik Kitabı hazırlanmış bu çalışma 1963 yılında  Hendek’de şehit edilen Mehmet Soydinç’in  aziz hatırasına ithaf edilmiştir” dedi.
 
Yıldız, Kurumsal kimlik kitabını  belediye başkanının elinden aldı

Törenin ardından  Kurumsal kimlik kitabını Hendek Kaymakamı Mustafa Ayhan’ın elinden alan  Hasan Türkyılmaz teşekkür etti. Hendek Orman İşletme Müdürü Selçuk Yıldız’a da kurumsal kimlik kitabını Hendek Belediye Başkanı Ali İnci verdi.

Kültür yayınlarında tarihsel dökümanlar mevcut

Hendek Belediyesi tarafından  çıkarılan kültürel yayınlardan  Dr. Murat Cebecioğlu’nun yazdığı  HENDEK adlı tarihsel  eserde bahsedilen amenajman planının tarihsel gelişimini tarih kitaplarında; “ Ormanların plan dahilinde çoğaltılması, korunup kollanması ve harita üstünde güncellenmesini ifade eden Amnejman okulunun (Orman Ameliyat  Mektebi) adıya  31 Temmuz 1911 tarihinde  Hendek’de açıldığını, orman içersinde bir köyde (Sert Köyü) bulunduğunu,  okula yaşları 19’dan küçük olmamak üzere Rüştiyeden  veya dengi okulu bitirenlerin alındığını, okulun eğitim süresinin iki yıl olduğu yazıyor.

Hendek Belediyesi tarafından hazırlanan HENDEK adlı tarihi kitapta (sayfa 134.)  Birinci cihan harbi sonrasında techir edilen Ermenilerin köylerine dönmeleri üzerine Sert köyündeki Orman Ameliyat Okulu 1918 yılında Adapazar’ına, kısa zaman sonra da İstanbul ili Beykoz ilçesindeki Arpacı çiftliğine Beykoz Orman Ameliyat Mektebi adıyla taşındığı, mali sıkıntılar nedeniyle okulun 1920 yılında kapatıldığı tarihi vesikalarla anlatılmakta.