Bir işçi olarak yıllık iznini kullanıp gittiği ana yurdu Abhazya'da Tuğgeneral oldu.


Şendoğan Kayıt 1951 yılında Hendek'in Çakallık Köyü'nde başladı hayata. İlkokulu da Çakallık Köyü'nde okudu. Bu okuldaki sıra arkadaşlarından biri 2001'de şehit düşen Diyarbakır Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan idi.

Hendekli Şendoğan Kayıt 1992 yılında, Gebze Belediyesi'nde çalışırken, 20 günlük yıllık iznini kullanıp ana yurdu Abhazya'ya gitti. Amacı burada bir süre kalıp sadece tatil yapmak ve bir süre için kafasını dinlemekti. Ama hiç hesapta olamayan olaylar yaşadı. O hiç hesapta olmayan olaylar onu direnişin, Abhazya'daki savaşın içine sürükledi. Şendoğan Kayıt tam da Gürcüstan'ın 14 Ağustos'ta 1992'de Abhazya'yı işgal etmesiyle başlayan Gürcistan - Abhazya savaşının ortasında kaldı. Savaşın başladığı günlerde kendisini bir anda Abhaz direnişçilerin içinde bulan Şendoğan Kayıt savaş derinleştikçe kendisi de profesyonel bir savaşçı, bir direnişçi oldu. Ve gidrek yükselmeye başladı. Yüzbaşı, binbaşı derken Abhaz ordusunun Tuğgenerali oldu. Şendoğan Kayıt savaşta 3 kez yaralandı, vücudunda hala 49 şarapnel parçasının açtığı yaralar var.Savaş boyunca 3 kez yaralanan Kayıt, tedavi için Türkiye'ye getirildi. İstanbul Çapa'da tedavi gördü.Ve bir dizi ameliyat geçirdi.Hastaneden çıkar çıkmaz da bütün "kal" ısrarlarına kulak tıkayıp ana yurdu Abhazya'ya geri döndü.

14 Ağustos 1992'de başlayan savaş 30 Eylül 1993'te Abhazya lehine sonuçlandığında o artık bir tuğgeneraldi. Ayrıca Ulusal Abhazya Kahramanı Gazilik Ünvanı, madalyası, belgesi ve sertifikası taşıyor. Kayıt'a bütün bunları dönemin Abhaz lideri Vladislav Ardzınba bizzat kendi verdi. Ancak 2001'de savaş tekrar başladı.

Abhaz Genelkurmay Başkanı Tuğgeneral Kayıt'ı derhal savaş bölgesine gönderdi. Şendoğan Kayıt burada 16 gün kaldı. Savaş yine Abhazya lehine sonuçlandı. Bu, onun son savaşı olacaktı. Savaşın ardından uğruna savaştığı ana yurdu Abhazya'ya yerleşen Şendoğan Kayıt eşi Nona ve oğlu Nort ile şimdi bir sakin hayat yaşıyor.

Bir ara Türkiye'ye geri dönen Kayıt'ın oğlu da Şehit Ali Gaffar Okkan İlköğretim Okulu'nda okumuş. Hatta oğluna Ali Gaffar Okkan'ın ismini vermeyi düşünmüş ama Abhazya insanının bu isme dili dönmez diye vazgeçmiş. Bu süreçte kendisi de Hendek'te Abhazya'ya göç için çalışmalar yürüttü, konuşmalar yaptı. Ancak bir süre sonra Abhazya'ya geri döndü. Hala Abhazya'da yaşayan Şendoğan Kayıt, Türkiye'ye gelip gitmeye devam ediyor, memleketi Hendek'e de.