Abhazya’ya saldıran Gürcistan’a karşı Abhaz Halkının başlattığı var olma direnişinde, Türkiye Kafkas diasporası da anavatan Abhazya’nın yanında yer almış ve direnişe katılarak şehit olan Efkan ÇAĞLI SIBA ve 5 Silah arakadaşı ile şehit oluşu sebebiyle Türkiye'de yaşayan Abhazlar 3 Kasım'ı Diaspora Şehitlerini Anma Günü ilan ederek her yıl 3 kasım tarihinde Hendek ilçesi Soğuksu Köyünde bulunan Efkan ÇAĞLI SIBA nın kabri başında düzenlenen etkinlikle kabri başında dualarla anıldı.
Anma Etkinliklerine Türkiye nin çok çeşitli bölgelerinde yer alan Abhazlar Hendek Soğuksu Köyünde adeta akın ettiği etkinlik Hendek Soğuksu köyünde yer alan Efkan ÇAĞLI SIBA nın kabri başında düzenlenen anma törenleri saat 13:00 de başladı.

Efkan ÇAĞLI SIBA nın kabri başına çiçeklerin burakılmasıyla başlayan anma törenlerinde 20 yıl önceye gidilerek o günün ve bu günün anlam ve önemini içeren konuşmalar yapılmasıyla devam etti. 

Yoğun katılımla gerçekleşen etkinlikte Abhazya işgalinde şehit olan silah arkadaşları ve Efkan ÇAĞLI SIBA' nın ruhuna atfen mevlit okutuldu, duvalar edilerek devam eden törende, Hendek Soğuksu köyü büyükleri ve katılımcılar, günün anlam ve önemini içeren konuşmalar düzenlenlenmesiyle son buldu.



Efkan ÇAĞLI SIBA kimdir ? 

 
"Efkan ÇAĞLI SIBA, 14 Ağustos 1969 Yılında Adapazarı’nda doğdu. 1992 Abhazya işgal edildiğinde sadece 23 yaşındaydı. Kısacık hayatı boyunca hiç görmediği ama hep özlem ve heyecan içinde anavatanı Abhazya ile ilgili bilgi edinmeye çalışıyordu.
 
14 Ağustos 1992 tarihinde Rusya Federasyonu’nun desteğini alan Gürcü yönetimi Abhazya’yı işgal etti. Atavatanı Abhazya’nın işgali üzerine kardeşlerinin yanına ve yardımına koştu. Abhazya’ya ilk giden gruba katıldı. Ağustos ayı bitmeden Abhazya’ya vardılar. Kasım ayına kadar birçok çatışmada yer aldı. 3 Kasım 1992 tarihinde Şrom bölgesinde girdikleri bir çatışmada Rusya Federasyonu’nun Gürcistan’a sağladığı bir helikopterden açılan ateş sonucu şehit oldu...
 
Şehidimizin naaşı beş gün sonra Abhazya’dan doğduğu yer olan Türkiye’nin Sakarya ili Hendek İlçesi Soğuksu-Cigarda köyündeki evine getirildi ve köy mezarlığında defnedildi. Her yıl şehit oluşunun yıl dönümünde büyük bir özlem içinde saygı ve sevgiyle anılmaktadır…"