Değerli Hendek’li hemşehrilerim, 16 Nisan 2017’de 18 maddelik yeni bir anayasa değişikliğini oylamak üzere sandık başına gideceğiz.

Ülkemizin, toplumumuzun, ailemizin, çocuklarımızın geleceğini etkileyecek bu değişikliğin gizlenen amacı bir kişiye tüm ülkeyi, kurumlarını, Cumhuriyetimizi teslim etmek. İşte bunun için bu değişikliğe karşı çıkıyoruz, halk oylamasında tercihimizin HAYIR olacağını söylüyoruz.

Peki bu anayasa değişikliğine neden HAYIR diyoruz?

Yurdumuzu, ülkemizi, yurttaşlarımızı, mahallemizi, şehrimizi, ailemizi seviyoruz. Ülkemizde barış, huzur, kardeşlik içinde, kamplaşma, kavga, ayrışma olmadan, birbirimize saygı ve sevgiyle yaşamak istiyoruz. Biz 80 milyonluk Türk milletiyiz. Vatan, Millet, Bayrak ve Devlet kimsenin tekelinde değildir! 80 Milyon tek bir kişiden büyüktür! Geleceğimizin tek bir kişiye teslim edilmesine HAYIR diyoruz.

1. 29 Ekim 1923’te ilan edilen Cumhuriyet’i ve milletin egemenliğini esas alan Demokratik Parlamenter Sistemi ortadan kaldıracağı için HAYIR diyoruz.

2. 23 Nisan 1920’de yoklukla, milli mücadelenin içinde kan ve ateşle yoğrulan, ülkenin dört yanından yurttaşların temsilcileriyle hayat bulan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni zayıflatacağı, etkisizleştireceği için HAYIR diyoruz!

3. Milletin hür ve özgür iradesiyle seçilen halkın temsilcilerini, milletin vekillerini işlevsiz, yetkisiz birer kapı kuluna dönüştüreceği için HAYIR diyoruz!

4. 80 Milyonu temsil eden TBMM’yi devre dışına itip, Milletin yüzde 100’ünün iradesinin tecelli ettiği TBMM’nin tüm güç, yetki ve sorumluluklarını “Yüzde 50+1” ile seçilecek “bir kişinin iki dudağı arasına” teslim edeceği için HAYIR diyoruz!

5. Tek bir kişiye 80 milyonun iradesini canı istediği zaman yok sayma, keyfi olarak ve nedensiz şekilde TBMM’yi feshetme gücünü ve yetkisini vereceği için HAYIR diyoruz.

6. Tek bir kişiye TBMM’nin de üstünde bir güç ve yetkiyle, “Kanun Hükmünde Kararnameler” çıkartarak ülkeyi yönetme, kendi bildiği gibi yasa hükmünde düzenlemeler yapma, tüzük ve yönetmelikler çıkartma hakkı vereceği için HAYIR diyoruz.

7. Tek bir kişiye çıkartacağı Kanun Hükmündeki Kararnamelerle, ülkeyi bölgelere, vilayetlere ayırma, tüm valileri, kaymakamları, müsteşarları, genel müdürleri, bürokratları tayin edip, dilediği zaman gerekçe belirtme mecburiyeti olmaksızın görevden alma yetkisi vereceği için HAYIR diyoruz.

8. TBMM’yi devre dışına çıkartarak, ülkenin tüm kaynaklarını, varlıklarını, bütçesini, “hesap vermeksizin”, denetimsiz şekilde kullanma ve harcama yetkisini, bir kişinin emrine vereceği, milletin hazinesini “tek bir kişinin şahsi kasasına” dönüştüreceği için HAYIR diyoruz.

9. Önce “5 yıllığına ve en çok iki kez seçilebilir” deyip, sonrasında başka maddelere gizlenen hükümlerle, “bir kişiye 15-20 yıl, hatta ömür boyu başkan olup, hanedanlık kurma” imkânı vereceği için HAYIR diyoruz.
 
10. 15 üyeli Anayasa Mahkemesi’nin 12 üyesini, 13 üyeli Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun 6 üyesini tayin etme yetkisini “tek bir kişiye” vereceği ve yargıyı emir tahakküm altına alma imkânı sunacağı için HAYIR diyoruz.
11. İlim, bilim, irfan, akıl ve düşünce yuvası olması gereken üniversitelerin, zaten kısıtlanan özerkliğini, tümüyle yok edeceği, tüm üniversite rektörlerinin tayin yetkisini “tek bir kişiye” vereceği için HAYIR diyoruz.

12. Tek bir kişiye dilediği kadar bakanlık kurup, dilerse ertesi gün lağvetme, tüm devlet sistemini ve düzenini keyfine göre “altüst etme”, istediği sayıda ve sınırsız şekilde “Bakan tayin edip, görevden alma” güç ve yetkisini vereceği için HAYIR diyoruz.

13. Tek bir kişiye sadece en az ilkokul mezunu olması şartıyla, kendisine dilediği sayıda “Cumhurbaşkanı Yardımcısı” tayin etme, onlara yasama ve yargı karşısında “dokunulmazlık” sağlama gücü vereceği için HAYIR diyoruz.

14. Ülkenin dış politikasını, güvenlik politikasını tek başına belirleme, TBMM’ye sormaksızın ülkenin geleceğini ve kaderini etkileyebilecek, uluslararası anlaşmalar imzalama, dilerse ülkeyi savaşa sürükleme sorumluluğunu, yetkisini tek bir kişiye vereceği için HAYIR diyoruz.

15. 18 yaş ve üzerindeki milyonlarca gencimiz işsizken, düşüncelerini ifade etmeleri bile suç sayılırken, onları milletvekilliği vaadiyle kandırarak oylarını almaya, milletvekili sayısını 600’e çıkartarak, TBMM’nin işlevsiz hale getirilmesini gizleyip, üstünü örtmeye, çabaladıkları için HAYIR diyoruz.
 
16. “Her türlü vesayeti kaldırıyoruz” aldatmacasıyla, 80 milyonluk ülkeyi, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni tüm kurumları, kuralları, yasaları, Anayasası ve varlığıyla tek bir kişinin vesayeti ve tahakkümü altına sürükleyeceği için HAYIR diyoruz.

17. Tek bir kişiye, denetim ve sınırlama olmaksızın dilediği zaman “Olağanüstü Hal” ilan etme, tüm özgürlükleri ve demokratik hakları askıya alma, gücü ve yetkisi vereceği için HAYIR diyoruz.

18. Yüzde “50+1” ile seçilecek bir kişinin, Milletin “yüzde yüzünü” temsil eden TBMM’de, “tarafsızlık” yemini edip, aynı zamanda hem Parti Başkanı, hem Başbakan, hem Cumhurbaşkanı, hem Başkomutan unvanlarının ve yetkilerinin tümüne birden tek başına sahip olmasına imkân sağlayacağı için HAYIR diyoruz.
 
19. Değiştirilmek istenen yasalarda köylünün, işçinin, nakliyecinin, emeklinin derdine derman olacak madde olmadığı için, işsizliğe, enflasyona, çare olacak hiçbir madde olmadığı için HAYIR diyoruz.
 
20. Görevi kötüye kullanma gibi, yolsuzluk gibi yüz kızartıcı suçlarda dahi dokunulmazlık zırhı arkasına saklanmak istendiği için bu maddelere HAYIR diyoruz.
 
21. Terör örgütleri ile masaya oturup, gümrük kapılarında onları karşılayıp, meydanlarda teröristlerle birlikte miting yapıp, türkü söyledikleri, şehirlere silah yığan teröristleri görmezden gelip vatan evlatlarının Şehit olmasına neden oldukları için HAYIR diyoruz.
 
Referandumda hiçbir partinin ve genel başkanlarının tercihini yapmayacağız. Değiştirilmek istenen anayasa maddeleri için sandık başına gideceğiz. Ülkemizi karanlığa sürükleyecek maddeleri vatandaşlarımıza anlatamayanlar yalanlarla halkımızı kandırma peşindedirler.
 
Devletin her türlü imkanını kullanıp 15 yıldır yapamadıklarını yapılacak, edilecek, kandırmalarına HAYIR diyoruz.
CHP Hendek İlçe Başkanı
Reyhan AZAK