Her gün olduğu gibi bu günde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yapmış olduğu Bilim Kurulu Toplantısı sonrasında Türkiye genelindeki virüsün yoğun etkisini gösterdiği bölgeleri ve virüsten dolayı yaşamını yitirenlerin bilgisini verdi. Sakarya Türkiye sıralamasında ilk 5’e girerken, İlçemiz Hendek’te de virüsün yer aldığı ve aktif olduğu haritada yer aldı.

İlçemiz Hendek'te nispeten virüsün kırmızı ve mor renklerinin bulunmaması sevindirici olsada, mavi renklerin nüfus dağılımına göre mavi renkte durumlarının orta seviyede olduğu bilinen vatandaşların bulunduğu haritada belirtilmektedir. Diğer bir renk olan ve haritada Hendek bölgesinde yoğun olan yeşil renk ise, virüsün ilçemizde yer aldığını göstermekte ve çeşitli ailelerin izolasyon edilerek, karantina altında izlendiği tutulduğunu göstermektedir. Diğer bir husus, vakaların Hendek Sağlık ekiplerince ilk müdahalelerinin yapılmasının ardından diğer merkezdeki karantina hastanelerine sevk edilmesi, ilçede kırmızı vakalarında il merkezlerinde hastanelere toplandığını açıklamaktadır.

Sakarya - Düzce ili arasında bulunan ilçemiz birçok noktadan yol üzeri olması ve her iki bölgeden de insanların zaman içersinde hareket halinde bulunması virüsün bölgede yayılımını, çeşitli faktörlerle sürdürdüğünü bilim kurulu çalışmaları ortaya çıkarmaktadır. Alınan önlemler doğrultusunda iller arası ulaşım izne tabi olanlar dışında yasaklandı. 

Hendek ilçe genelinde sıkı önlemler, dezenfektan temizlikleri,  sosyal mesafe uyarıları, pazar yerlerinde sıkı önlemler, ilçe giriş çıkışlarında emniyet ve sağlık ekiplerinin taramaları yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlarının kendince almış oldukları önlemler sürdürülmeye devam etsede, virüsün hayati tehlike savurduğu şüphesizdir. Vatandaşların dışarı çıkmaması istensede, cadde ve sokaklarda parklarda önlemler alınsa da, yoğun olarak evde kalınsa da virüsün yayılımı ve bölgede bulunmasının önüne geçilmesi için topyekün hareket edilmesi gerektiği bir kez daha ortaya çıkıyor.

Bu virüs Yeşil Hendek’imizde var, Sağlık ekipleri canla başla virüsle mücadelesini sürdürmekte, biz vatandaşlara düşen, her bir ferdin kendi önlemini alarak, gerek çevresine , gerekse yakınlarının sorumluluğu gereğince, temastan kaçınılarak, sosyal mesafeye uyulması, zorunlu olmadıkça dışarıya çıkması, çıkılacaksa mutlaka maske takması, hastalığın yayılmasını önlemek için büyük önem arz etmektedir.

Virüsün yayılmaması için canla başla çalışan Emniyet Güçleri , Sağlık Çalışanları, Gönüllü çalışanlar, Belediye Ekiplerine duyarlı olalım, işlerini zorlaştırmayalım, kurallara uyalım, uymayanları toplum ve tüm insanlık namına uyaralım.

Ayrıca bu süreçte dışarıya çıkamayan yaşlıların ihtiyaçları için Hendek’te canla başla çalışan sahada bulunan sosyal vefa destek grupları, market çalışanları , gönüllü çalışanlar,  muhtarlar, belediye ekiplerini ve şu anda aklıma gelmeyen tüm bu çalışanların bu seferberlik halinde, kendi ve çevresi için evde kalan vatandaşlarımızın, virüsün Hendek’te olduğunu bilerek önlemlerinin dahada artırılması gerekmektedir.

Bu haritadan ders çıkaralım, virüsü ciddiye alalım. Hendek vakit evde kalma vakti , vakit bu durumu aşmak için duyarlı olma vaktidir. Toplumun her kesimine görev düşmektedir,

Not : Tablolardaki renklerin anlamları şu şekilde belirtilmiştir. Kırmızılar durumu ciddi hastanede,  Maviler durumu orta,  Morlar evde izlem,  Yeşiller sadece virüs var şikayeti yok evde izolasyon ve izlemde olan korona virüs hastalarını temsil ettiği belirtildi.