KANUNA AYKIRILIK ORTADAN KALDIRILDI

Hendek Belediyesi, eğitmen kadrosunda yer alan 18 sözleşmeli personelin işten çıkarıldığı iddiaları üzerine açıklama yaptı. Açıklamada, “İlgili kanun neticesinde eğitmen kadrosunda aykırılıklar olduğu tespit edilmiştir. Şartları uyan personellerle sözleşme yenilenirken, bir kısım personel TÜRKAY üzerinden işe alınmıştır. Asla keyfiyet söz konusu değildir” dedi

OLUMSUZ ALGI YARATILMAK İSTENDİ

İşte o açıklama; Belediyemiz bünyesinde görev yapmakta iken 31/12/2019 tarihi itibariyle sözleşmesi yenilenmeyen, Sözleşmeli Eğitmen Kadrosunda istihdam edilen 18 personelle ilgili,  kamuoyuna yansıyan ve belediyemiz üzerinde olumsuz algı oluşturulması amaçlanan bazı haberlerle ilgili olarak açıklama yapılması gereği duyulmuştur. Belediye Başkanlığımızca sözleşmeli personellerin dosyalarında yapılan denetimler sonucunda, 18 sözleşmeli personelin, “Eğitmen’’ kadrosunda görev aldığı görülmüştür.

İLGİLİ KANUN MADDELERİ ÇOK NET

5393 sayılı Belediye Kanunun 49. Maddesinin ilgili fıkralarında;“…bu personelin, yürütecekleri hizmetler için ihdas edilmiş kadro unvanının gerektirdiği nitelikleri taşımaları şarttır” ibaresi yer almaktadır.  6/6/1978-7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe giren Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların 15. Maddesinde (Değişik:22/11/2010-2010/1169) “Sözleşmeli Personel Pozisyon Unvanları ile Asgari Nitelikleri Gösterir (4) sayılı Cetvel eklenmiştir. Bu cetvelde belirtilenler dışında sözleşmeli personel pozisyonları kullanılamaz” hükmü yer almaktadır.

DEVLET PERSONEL BAŞKANLIĞI GÖRÜŞÜ

İlgili cetvelde eğitmen kadrosunun ve eğitmen kadrosu alınmasına dair herhangi bir niteliğin de olmadığı görülmüştür. Yaşanılan bu süreçlerden sonra Devlet Personel Başkanlığına görüş sorulmuştur. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğünün ilgili cevabında,  “Sözleşmeli personel eliyle yürütülen hizmetlere ilişkin boş kadrolara ayrıca atama yapılmaması ve mezkur esaslarda belirtilen hallerin varlığı halinde ilgililerin sözleşmelerini feshedebileceği, aksi takdirde gerekçe göstermeden sözleşme feshedilmesinin kamu yararı ve idari istikrar ilkesine aykırılık teşkil edeceği mütalaa edilmektedir’’denilmiştir.

KANUNA AYKIRILIK TESPİTİ SONRASINDA

Eğitmen kadrosunun bulunmaması nedeniyle kanuna aykırılık teşkil etmemesi açısından ilgili personellerle sözleşme yenilenmemiştir. Personellerle yapılan toplantı sonrasında 4 sayılı cetvelde ve belediye norm kadro cetvelinde bulunan pozisyonlardaki nitelikleri taşıyan 5 personelle uygun unvanlar doğrultusunda tekrar sözleşme imzalanacağı, eğitim durumu ve niteliği itibariyle sözleşmeli personel olarak çalıştırılması mümkün olmayan 6 personelimizin belediyemiz şirketi olan TÜRKAY üzerinden işe alınacağı ve çalıştıkları süre içerisinde her türlü dava haklarını kullanabilecekleri hususu kendilerine bildirilmiştir. Bu tebliğden sonra 2 personel bu teklifi kabul etmemiş,  toplamda 9 personelle yolumuz ayrılmıştır.

KEYFİ NİTELİK YOK

Tüm bu süreçlerin sonunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2020/2 sayılı genelgesi; Belediyemiz tarafından yapılan incelemenin doğruluğunu ortaya koymaktadır. Zira işbu genelge tespit edilen hukuksuzlukları ortaya koymuş ve bu yönde düzenleme getirmiştir. Kurumumuzca, sözleşmelerin yenilenmemesi yönündeki uygulamanın keyfi nitelikte olduğu yönündeki algılar kesinlikle kabul edilmemekle birlikte, şartları uyan sözleşmeli personel ile uygun pozisyona göre sözleşme yenilenmesi ve bir kısım sözleşme yenilenmeyen personel ile Belediyemiz şirketi üzerinden sözleşme imzalanması bunun en net göstergesidir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Konuyla ilgili Detaylı Bilgiye Buradan Ulaşa Bilirsiniz