SESOB Başvurdu, Zincir Marketlerde Ürün Sınırlaması Başlatıldı

Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Alişan, zincir marketlerin teme gıda ve ihtiyaç maddesi dışında ürün satmaması konusundaki başvurularının kabul edildiğini açıkladı. 

SESOB BAŞVURU YAPTI

Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, 26 Nisan’da Sakarya Valiliğine Zincir Marketlerde temel gıda ve ihtiyaç maddeleri dışındaki ürün satışlarının yasaklanması konusunda başvuruda bulunmuştu. SESOB’un başvurusu sonrasında toplanan Sakarya İl Hıfzısıhha Kurulu, zincir marketlerde bulunan temel gıda ve ihtiyaç dışı reyonların da kapatılmasına karar verdi. Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılar 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek, vatandaşlarımız zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla (engelli vatandaşlarımız hariç) ikametlerine en yakın bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılara gidip gelebilecektir. Aynı saatler arasında bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi, tatlıcılar ve online sipariş firmaları evlere/adrese servis şeklinde de satış yapabileceklerdir. Yukarıda belirtilen uygulama zincir ve süper marketler için haftanın altı günü geçerli olacak, zincir marketler pazar günleri kapalı kalacaktır” maddesine ek olarak yeni bir düzenleme daha getirildi.

ZİNCİR MARKETLERE SINIRLAMA

Bu düzenlemede ise zincir marketlerin belli ürünleri sattıkları reyonlar kapatıldı. Alınan kararda, “bünyesinde perakende inşaat malzemesi, hırdavat, tekstil, giyim, züccaciye, çanta ve ayakkabı, halı, mobilya, elektronik ürünler, beyaz eşya ve klima, kırtasiye ve otomotiv ürünleri satış reyonları bulunan marketlerin bu reyonlarının, ana faaliyet alanı bu ürünlerin satışı olan işyerleri için getirilen kısıtlamalara tabi olacak olup, bu reyonların ve bulundukları katların kapatılarak, müşterilerin bu reyonlara ulaşmasını engelleyici fiziki tedbirler alınacaktır” denildi. 

ESNAF VE SANATKARIMIZ MAĞDUR EDİLİYORDU

Yasaklama ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Alişan, “Haksız rekabetin önlenmesi amacıyla kısıtlama günlerinde açık olan marketlerin temel gıda ve ihtiyaç maddelerinin dışındaki ürünlerin satışını yapmalarını yasaklanması için Sakarya Valiliğine yaptığımız başvuru kabul edildi. Bu konuda kendilerine teşekkür ediyoruz. Sakaryalı esnaf ve sanatkarımız mağdur edilirken zincir marketlerin her türden ürün satması kabul edilemezdi. Oto lastiğinden araba aküsüne, boyadan alçıya kadar her şey satılıyor. Benim nalbur esnaf kardeşim kapalı ama süpermarket açık. Biz bu konuda Danıştay’a da yürütmenin durdurulması için başvura bulunduğumuz gibi yerel karar vericilere de başvurularımız yaptık ve sonucunu aldık. Sakarya İl Hıfzısıhha Kuruluna aldıkları karar için teşekkür ediyorum” dedi.