KIRSAL MAHALLE İÇİN ORTAK AKIL

Büyükşehir Yasasında yapılan değişiklikle mahallelerin yeni statüye geçmesi konusunda düzenlenen toplantıda konuşan Tüm Hendek Muhtarlar Derneği Başkanı Emin Kula, “Talep bizden gelecek, Hendek meclisi görüşerek konuyu Büyükşehir’e gönderecek” derken Hendek Belediye Başkanı Turgut Babaoğlu, “ Kanun yürürlüğe girdiği andan itibaren geçtiğimiz ay konuyu meclisimizde görüşerek ilgili komisyona havale ettik” diyerek  detaylı bir sunum yaptı. 

Başkan Hendek de kırsal mahalle için toplantı düzenledi…

YOL HARİTASI BELİRLEYECEĞİZ

Uludure Sosyal Tesislerinde Hendek Belediye Başkanı Turgut Babaoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleşen muhtarlarla istişare ve değerlendirme toplantısına AK Parti Grup Başkanvekili Hamit İsmailoğlu, Tüm Hendek Muhtarlar Derneği Başkanı Emin Kula, yönetimi ve mahalle muhtarları katıldı. Hendek’in geleceğinin konuşulduğu toplantıda ilk olarak söz alan Dernek Başkanı Emin Kula, Başkan Turgut Babaoğlu’na hizmetleri nedeniyle teşekkür etti. Büyükşehir yasasında yapılan değişiklikle mahallelerin kırsal statüsünü yeniden kazanmasının önünün açıldığına dikkat çeken Kula, “Yeni yasayla gündeme gelen bu konuyla ilgili Başkanımızla sürekli istişare halindeyiz. Bugünde ortak hareketle bir yol haritası belirlemek üzere bir araya geldik. Kırsal mahallelere dönüş açısından da hizmet açısında da hiçbir sıkıntı olmayacak.  Federasyonumuz gerekli temasları yaptı. Bizde kendi içimizde kendi belediyemizle bunu çözeceğiz. Talep bizden gidecek, Hendek meclisi konuyu görüşerek Büyükşehir Belediyesine aktaracak.  Büyükşehir’de 90 içinde sonuçlandıracak” dedi. 

Başkan Hendek de kırsal mahalle için toplantı düzenledi…

BAŞKAN BABAOĞLU DETAYLICA ANLATTI

Daha sonra söz alan Hendek Belediye Başkanı Turgut Babaoğlu ise, mahallelerin yeni statüye kavuşması için yapılan yeni düzenlemenin önemine değindi. Sunum eşliğinde konuyu anlatan Babaoğlu, “ Konuyla ilgili soru işaretlerinin çözülmesi adına gerçekleştirdiğimiz bu toplantı 91 mahallemizin geleceği adına oldukça önemli. Kanunun Resmi Gazetede yayınlanmasının ardından, muhtarlıklardan talep beklemeden hangi mahallelerin kırsal özellik taşıyabileceği konusunun görüşülmesi için geçen ay yani Ocak ayında meclisimiz bir karar alarak, ilgili madde İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edilmiştir. Kırsal kararı alınan mahallelerimizde mevcut hizmetler, sorumluluk alanlarına göre hem Büyükşehir hem de Hendek Belediyesi tarafından verilmeye devam edilecektir.  Belediye meclisimiz gelen talepleri görüşerek Büyükşehir Belediyemize gönderecektir. Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyesinden gelen teklifi aynen veya değiştirerek kabul edebilir ya da reddedebilir”

Başkan Hendek de kırsal mahalle için toplantı düzenledi…

İLGİLİ KANUN MADDELERİ

Yasada yer alan maddeleri sıralayan Babaoğlu, “Alınan bu kararla şartları taşıyan mahalle kentsel statüden kırsal statüye geçebilmektedir. 6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına  Dair  Kanun öncesi köy statüsüne dönülmesi söz konusu değildir. Kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan olarak belirlenen yerlerde vergi, harç ve harcamalara katılma payları yüzde 50 indirimli uygulanır. Bu yerlerde içme ve kullanma suları için alınacak ücret en düşük tarifenin işyerleri için yüzde 50’sini, konutlar için yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde belirlenir. Kırsal kararı alınan mahallelerde de mevcut kararlar geçerlidir. Söz konusu şartları sağlamayan hayvancılık yapılarıyla ilgili de kanun gereği şikayetler olması halinde işlem yapılması mecburdur” dedi.

KARLA MÜCADELE 

Muhtarların sorularını yanıtladıktan sonra karla mücadele çalışmalarına değinen Başkan Babaoğlu, “Allah’a şükürler olsun bu kış bereketini bir kez daha gösterdi. Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzün uyarılarını dikkate alarak kar yağışı öncesinde hazırlıklarımızı tamamlayarak koordinasyonu sağladık. Karın ilk düştüğü andan itibaren teyakkuza geçen ekiplerimiz, 91 mahallemizin tamamında yolları açarak vatandaşlarımızı mağdur etmemek adına gece gündüz çalıştı. Belediye bünyemizde bulunan 4 adet greyder, 4 adet kar küreme kamyonu, 4 adet JCB ve 2 lastikli loder ile 7/24 koordineli bir şekilde planlanan güzergâhlar boyunca çalışmalarını sürdürdü. Ayrıca Büyükşehir Belediyemiz 3 araçla ve kiraladığımız 3 JCB ile karla mücadelemizi sürdürdük” dedi.

Başkan Hendek de kırsal mahalle için toplantı düzenledi…

AÇILAN YOLLAR VE ÇALIŞMALAR

Babaoğlu araçların hareket ettiği bölgelerin güzergah bilgisini harita üzerinden anlatarak, “Ekiplerimiz teyakkuza geçtiği andan itibaren planlı bir şekilde gecesini gündüzüne katarak çalışmalarını sürdürdü. Muhtarlarımızdan ve vatandaşlarımızdan gelen bilgiler doğrultusunda günün her saatini verimli bir şekilde değerlendirerek mağduriyetin önüne geçti. Kendi araçlarımız ile toplamda 6096 kilometre yol açarken Büyükşehir Belediyemizin gönderdiği araçlar ise 630 kilometre yol açarak bizlere destek oldu. Bunların yanı sıra kiraladığımız araçları da kullanarak 425 kilometre yol açtık” diye konuştu.