Seminerin açılış konuşmasını yapan İlçe Sağlık Müdürü Fatih Yağmur, Dünya Sağlık Örgütü'nün 1999 yılından itibaren sigarayı en büyük sağlık sorunu ilan ettiğini dile getirdi.
Türkiye'de 1.5 milyon insanın tütün ve tütün mamullerini tükettiğini ifade eden Yağmur sigarayı en ucuz kitle imha silahı olarak değerlendirdiği açıklamasında dünyada yılda 4 milyon insanın, günde 11 bin insanın ve her saniyede 8 insanın sigaraya bağlı nedenlerle hayatını kaybettiğini kaydetti. Yağmur Dünya’da sigara kullanan ülkeler sırasında Türkiye’nin 7. sırada olduğuna da dikkat çekti.

Programda İlçe Sağlık Müdürlüğü Personeli Uzman Hemşire Deniz De Asis’de dünya da 1.5 milyar kişinin sigara kullandığın ve bu kişilerin yarısının sigara yüzünden öleceğinin tahmin edildiğini belirterek “Tütün kullanımı böyle devam ederse 100 yıl içerisinde 12 milyar kişi bu yüzden hayatını kaybedecek. Türkiye’de 2008 ile 2012 yılları karşılaştırıldığında sigara kullanımı yüzde 31.2’den yüzde 27.1’e gerilemiştir. 15 yaşından önce sigaraya başlayanların oranı ise yüzde 19.6’dan yüzde 16.1’e düşmüştür. Bu düşüşler sevindirici ama yeterli değil. Bu konu da hepimiz son derece hassas ve iradeli, olmalıyız ”dedi.

Sakarya Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Şube Müdürü Maruf Memduh Sert’de kapalı ve açık alanlarda sigara kullanımı ile ilgili konular hakkında bilgi vererek esnafların sorularını cevapladı. Sert, denetlemeye gelen memurlarla ikili diyaloğa girmemelerini önererek isterlerse tutanağa şerh koyabileceklerini ifade etti.

Seminere siyasi parti ilçe başkanları, 

Esnaf Odası Mehmet Yaşar Demirel, Berberler Odası Başkanı Vahdettin Çilek ve esnaflar katıldı.