Hendek Fidan Şefliği’nde yeni bir ürünün üretim çalışmaları başlatıldı. Sakarya Orman Fidanlık Müdürlüğü tarafından Orman Genel Müdürlüğü’nce verilen talimatla üretim çalışmaları başlatılan ürün; Siyah Kuş Üzümü olarak da bilinen Rus Yaban Mersini. Ya da asıl adıyla Aronia Melenocarpa Viking.

Aronia Melenocarpa Viking’in tohum ve çelik denemeleri başlatıldı. 2014 yılı içerisinde üretimi gerçekleştirilmek istenen ürün için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Türkiye’de ilk kez yetiştirilecek olan ürünün özelliği her toprak türü ve rakımda yetişebiliyor olması.

Aronia Melenocarpa Viking nedir?

Siyah Kuş Üzümü ya da Yaban Mersini adıyla anılan bu yararlı ürün gülgiller bitki ailesine dahil ve önemli bir tıbbi bitki. Türk Mutfağı’nda özellikle iç pilav ve aşürede kullanılan Kuş Üzümü’nün üretimi özellikle Kuzey Asya ve Kuzey Avrupa’da yaygın. Kuş Üzümü yemeklere tat verme özelliğinin dışında önemli bir tıbbi ve şifa verici bitki. Portakalın iki katı C vitamini taşımanın yanı sıra A ve B vaitaminlerini de taşıyor. Öksürük ve soğuk algınlığına da iyi gelen Siyah Kuş Üzümü kansere yol açan tümörlerin yayılmasının durdurulmasında da etkili.