“ Tarama bir saatinizi, Kanser hayatınızı alır “

Program öncesi Hendek Belediye Başkanı İrfan Püsküllü ve eşi Dilek Püsküllü, AK Parti Hendek İlçe Başkanı Ali Kemal Sofu ile Kadın Kolları Başkanı Bedia Yılkın masaları tek tek gezip kadınların Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak karanfil verdi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle, Hendek Belediyesi, Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Kanser ve Sağlıklı Beslenme Hareketli Hayat Birimi ve Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğü işbirliği ile toplumumuzda önemli değerlere sahip olan kadınlarımıza yönelik farkındalık oluşturup bilgilendirmek amacıyla “ Kanserde Erken Teşhisin ve beslenmenin önemi ile KETEM ‘lerin Tanıtımı “ konulu eğitim düzenlenerek, birebir danışmanlık hizmetinin verildiği stant açıldı.

Sindoma Düğün Salonu’nda düzenlenen seminere Hendek Belediye Başkanı İrfan Püsküllü ve eşi Dilek Püsküllü, AK Parti Hendek İlçe Başkanı Ali Kemal Sofu, İlçe Emniyet Müdürü Şevket İlhan, Halk Eğitim Müdürü Necati Tan, AK Parti Hendek İlçe Kadın Kolları Başkanı Bedia Yılkın, Tüm Muhtarlar Derneği Başkanı Emin Kula ve Hendek Elele Engellilerle Yaşam Derneği Başkanı Esin Aygen,  Kanser ve Sağlıklı Beslenme Hareketli Hayat Birim Uzmanı Sibel Gedikoğlu,  Kanser Biriminden Meral Gültekin,  Uzman Diyetisyen Yasemin Tuncer ve kadınlar katıldı.

Annelerimiz, kadınlarımız bizim en değerli varlığımızdır

Programda bir konuşma yapan Hendek Belediye Başkanı İrfan Püsküllü “ Bizler kadınlar gününü, anneler gününü bir güne sığdırmıyoruz. Bizim için annelerimiz, kadınlarımız bizim en değerli varlığımızdır. Ülkemizde son dönemlerde yaşanan şiddet olaylarını kınıyoruz. Bizleri doğuran annelerimize el kaldırılmaz, Cennet annelerin ayakları altındadır. Afrin’de şehit olan Mehmetçiklerimize rahmet diliyoruz, annelere acı haberler gelmesin inşallah. Kurtuluş Savaşında mücadele eden kadınlarımız olduğu gibi bugün ordumuzda komutanlık yapan kadınlarımız da var. Kadınlarımız her yerde var, kadınlarımıza yapılan çalışmalar için Cumhurbaşkanımıza ne kadar teşekkür etsek azdır. İnşallah bugün burada kadınlarımız için verilen bilgilendirme semineri, sizlerin bu konuda daha bilinçli olmanızı sağlar. Hepinize sağlıklı günler diliyorum “ diyerek, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı.   

Kanser erken teşhis ile tedavi edilebilir

Düzenlenen eğitim seminerinde Kanser ve Sağlıklı Beslenme Hareketli Hayat Birim Uzmanı Sibel Gedikoğlu, ücretsiz yürütülen kanser taramalarının erken teşhiste kadınların sağlığı açısından önemine vurgu yaparak KETEM’lerin faaliyetleri konusunda kadınları bilgilendirdi. Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğü Kanser Birimi tarafından birebir danışmanlık hizmeti verilerek, randevu usulüyle 30-65 yaş kadınlara beş yılda bir rahim ağzı kanseri, 40-69 yaş kadınlara iki yılda bir meme kanseri, 50-70 yaş tüm kadın ve erkeklere iki yılda bir kalın bağırsak kanseri taramalarının ücretsiz yapıldığı anlatıldı. Kanser hücresinin henüz belirti vermeden erken evrede tespit edildiğinde tedavisinin mümkün olduğu, kadınların sağlığının aile için ne anlama geldiğine dikkat çekilerek, fedakarlıklarıyla saygı ve sevgiyi hak ettikleri dile getirildi.



Kanser Biriminden Meral Gültekin de meme kanseri, rahim kanseri ve kolon kanserinin kadınları nasıl tehdit ettiğini anlatarak alınacak önlemler konusunda bilgiler verdi.

Programda İl Sağlık Müdürlüğü Kanser ve Sağlıklı Beslenme Hareketli Hayat Biriminde görevli Uzman Diyetisyen Yasemin Tuncer, Kanserde sağlıklı beslenmenin önemi ve korunma yollarını anlattı. Kadınlara sağlıklı pişirme ve sağlıklı yemek hazırlama konularında önerilerde bulunarak, doğru bildiğimiz yanlış beslenmenin kansere davetiye çıkardığını ayrıca nasıl sağlıklı beslenileceği konusunda da kadınlar bilgilendirildi.