Bu karar,  dava sürecinde bir kırılma noktası yarattı. Bu kararla mahallede yıkım engellenmiş oldu.
 
Süreç  nasıl başlamıştı?
 
Kemaliye Mahallesi için süreç bundan dört yıl önce başladı. Kemaliye’deki kentsel dönüşüm süreci 11 Ekim 2010’ da Sakarya Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’nın mahalleyi kentsel dönüşüm alanı ilan etmesiyle başladı ve bu karar 26 Ekim 2011 tarihli 1/1000 ölçekli uygulama imar planına işlenerek 2012’de hayata geçirilmeye başlandı.
          
Ancak Kemaliyeliler avukatları aracılığıyla buna karşı 70’e yakın dava açtılar. Açılan davalar neticesinde Sakarya 1. ve 2. İdare Mahkemesi başkanlıklarınca kentsel dönüşüm ve de imar planının geneli hakkında yürütmeyi durdurma kararı verildi.
          
Bu kararlar ile Hendek Belediye Başkanlığı, 1 yılı aşkın bir süre hazırladığı imar planına dayalı hiçbir iş ve işlem yapamaz hale geldi.
 
Açılan iptal davalarında, Sakarya 1. ve 2. İdare Mahkemesi Başkanlıklarınca Kemaliye Mahallesi’nde 18 Ekim 2012 tarihinde keşif icra edildi ve tamamı akademik kadrolardan oluşturulmuş bilirkişi heyeti, Kemaliye mahallesi için verilen kentsel dönüşüm kararının tam 36 ana neden çerçevesinde şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararı açısından uygun olmadığına dair rapor verdi.

Ardından da açılan davaların tamamı kabul edilerek, ilk kentsel dönüşüm hamlesi mahkeme kararı ile iptal edildi.
 
Hendek Belediye Başkanlığı da, yargılama aşamasında verilen yürütmeyi durdurma kararı sürecinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile irtibata geçti ve Kemaliye Mahallesi’ni 6306 sayılı kanun kapsamında riskli alan olarak gösteren 11.01.2013 tarihli Bakanlar Kurulu kararını çıkarttı.

Hendek Belediyesi, riskli alan kararı uyarınca ikinci kez kentsel dönüşümü hayata geçirmeye çalıştı ve bu kararı imar planlarına yansıtarak, derhal acele kamulaştırma yoluna gitti.

Acele kamulaştırmaya ilişkin bu ilk işlem hem Hendek Asliye Hukuk Mahkemesine açılan acele kamulaştırma davalarının reddedilmesi hem de Sakarya 1. ve 2. İdare Mahkemesi kararları ile işlemin iptaline karar verilmesi neticesinde sonuçsuz kaldı. İlk acele kamulaştırma işleminin de bu şekilde önü kapandı.
 
Ve bunlara karşın Hendek Belediye Başkanlığı Bakanlar Kurulu Kararı ile ikinci kez acele kamulaştırma işlemi başlattı, Hendek Asliye Hukuk Mahkemesi’nde 19 adet Acele Kamulaştırma davası açtı.
 
Danıştay’ın kararı süreçte kırılma yarattı

Ve Danıştay 6. Dairesi’nin 19 Kasım (bugün) tarihi itibariyle verdiği yürütmeyi durdurma kararı Kemaliye Mahallesi’nde yıkımı engelledi.
 
Bu karar verilmemiş olsa idi, Hendek Asliye Hukuk Mahkemesi’nce, 7 Kasım 2014 tarihinde yapılan keşif sonrası belirlenen değerler üzerinden 18 Aralık 2014 tarihi itibari ile Kemaliye Mahallesi’nde  yıkım başlayacaktı.