Dünya Çölyak Günü nedeniyle Hendek’teki çölyak hasta ve aileleri tarafından, çölyak hastalığı farkındalık etkinlikleri kapsamında yürüyüş ve uçurtma şenliği düzenlendi.
Program, Hendek Emniyet Müdürlüğü önünden Atatürk Stadı’na kadar düzenlenen yürüyüşle başladı. 

Atatürk Stadı’nda gerçekleşen programa, Hendek Belediye Başkan Yardımcısı Sinan Baylan,  İlçe Emniyet Müdürü İsmail Baş, Gençlik Hizmetleri İlçe Spor Müdürü Feyzullah Köstereli, İlçe Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Dr. Elif Aslan, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, çölyak hastaları, aileleri ve öğretmenleri katıldı.
Çölyak ömürboyu devam eden tek gıda alerjisidir

Törende bir konuşma yapan Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Dr. Elif Aslan, 2010 yılından bu yana mayıs ayında Dünya Çölyak Farkındalık ayı, 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü olarak kutlandığını belirterek  “  Çölyak hastalığı, buğday, arpa, çavdarda bulunan bitkisel protein olan glütene karşı oluşan gıda alerjisidir. Emilim ve sindirim bozukluğunun derecesine bağlı olarak çölyak hastalığı çocuklarda ve erişkinlerde farklı belirtilerle kendini gösterir. Çocuklarda gelişme ve büyüme geriliği çölyak hastalığının erken bulgusu olabilir. Karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal, huysuzluk, uyuklama, davranış bozuklukları ve okulda başarısızlık görülebilecek diğer belirtilerdir. Çölyak ömürboyu devam eden tek gıda alerjisidir “ Dedi.

Hendek Belediye Başkan Yardımcısı Sinan Baylan da “ Çölyak hastaları ve aileleri bizleri ziyaret ettiler. Hastalık ile ilgili bilgi verip, destek istediler. Bizler hep birlikte üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Destek veren herkese teşekkür ediyoruz “ Dedi.



Farkındalık oluştu

Kaymakam İdris Akbıyık da konuşmasında “ Çölyak hastalığı ile ilgili aileler büyük bir gayretle, bu hastalıkla ilgili farkındalık oluşturdular. Bugün çölyak hastalığı günü olması nedeniyle bir program düzenlendi. Bu programa destek veren kurum ve kuruluşlara ve bu hastalık ile ilgili mücadele veren herkese teşekkür ediyorum “ Dedi.
Konuşmaların ardından, emeği geçen kurum ve kuruluşlara teşekkür plaketi verildi.


Program sonunda Türk Hava Kurumu Hendek Şubesi tarafından çocuklara, günün anlam ve önemini belirten madalya takılarak uçurtma hediye edildi. Toplum Sağlığı Merkezi tarafından çölyak hastalığı ile ilgili çocuklara film gösterisi yapıldı.

Çocuklar uçurtma uçurarak günlerini kutladı.