Telefonları çocuk bakıcısı olarak kullanmayalım…

Teknolojik bağımlılığın tedavisi vardır

 Hendek Belediyesi ve Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından "Teknoloji ve İnternet Bağımlılığı" konulu panel düzenlendi.

Program saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

14-17 yaş arası gençlerin katıldığı panelde Teknoloji ve İnternet Bağımlılığı, Gençlerde Otorite ve Özerklik Arasındaki İlişki, Gençlerde Yaratıcılık İnovasyon ve Girişimcilik konuları ele alındı.

İlçe Sağlık Müdürü Burcu Başaran Güngör, selamlama konuşması yaptığı programın sunumunu İlçe Sağlık Müdürlüğü’nden Deniz De Asis yaptı.

Kendinizi yönettiğinizde dünyayı yönetiyorsunuz

Programda ilk olarak Düzce Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Koç, gençlerde ruh sağlığı ile ilgili genel değerlendirmelerde bulunarak  “ Biz olumlu olanları görmezden gelip, olumsuz olan özellikleri görüyoruz. Bunun tam tersi olması lazım. İnsanı yönetmek zordur. Ne siz birini, ne birisi sizi yönetebilir. Sizi yönetecek olan kendinizsiniz. Kendinizi yönettiğinizde dünyayı yönetiyorsunuz. İstek ve ihtiyaç arasındaki farkı bilmiyoruz. Bunu kontrol edemezsek maalesef zamanı ve enerjimizi boşa harcıyoruz. Zaman ve enerjimizi etkin kullanmadığımız an ruh sağlığımız bozulur. Kişi zaman ve enerjisini üç şeye kullanmalıdır. Sevmeye, çalışmaya ve diğer insanlarla iletişim kurmaya, eğer bunları yaparsak ruh sağlığımız yerinde demektir. Hep aynı şeyleri yapmamak gerekir. Eğer farklılık istiyorsak değişmeye ihtiyacımız vardır. Anı yaşamak yerine, anlık yaşayan insanlara dönüştük, günü yaşamak yerine günlük yaşayan insanlara dönüştük. Zamanı ve anı yaşayalım. “ dedi.

Telefonları çocuk bakıcısı olarak kullanmayalım

Düzce Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Dilek Akkuş, Düzce Üniversitesi’nde öğretim görevlisi ve aynı zamanda kısa süre önce kurulan Bağımlılık Merkezi Müdürlüğü görevini yaptığını belirterek “ Bu merkez altı ay önce kuruldu. 2003-2004 Yıllarında bağımlılıkla ilgili eğitim aldım. Konuyla ilgili çalışan çok az insan vardı. Gerçekten bağımlılık çok zor, bağımlı olan insan en son noktada tedaviye geliyor. Bunu başta önlemek gerekir. Çalışmalarda ilk fark ettiğim şey, ilk başlangıç maddesinin sigara olduğudur. Eğitim sürecinde ilgimi çeken bir başka şeyde maddesel ve olgusal şeylerdi. Sigara ile başlayan ve başka bağımlılıkla devam eden bağımlılıklardan bahsediliyor. Biz bunun önüne geçmeliyiz. Bunlar gençlerimizin ergenlik döneminde yaşadığı problemlerden biridir. Bir seferden birşey olmaz diye başlayıp tamamen bağımlı hale geliyorlar. Olumsuz arkadaş çevresi, ailevi sorunlar ve başka sebeplerle başlayabilen bir durumdur. Madde bağımlılığı ve diğer bağımlılıklarda beyin bir süre sonra algılayamaz hale geliyor. Beynimizi iyi ve etkili bir biçimde kullanmalıyız. İnsanlar neden tedaviye başvurmuyorlar. Çünkü bağımlı olduklarını kabullenmiyorlar. Çocuklar ve gençlerde teknolojik bağımlılıklar da var. Telefon ve bilgisayarda tasarladığınızdan daha fazla başında kalıyorsanız bu da bir problemdir. Hayatınızdan bunları çıkarmada problem yaşıyorsanız, geriliyorsanız, tartışıyorsanız, aklınızdan çıkaramıyorsanız orda da bir teknoloji bağımlılığı vardır.  Teknolojik bağımlılığın tedavisi vardır. En önemlisi her şeyi zamanında ve yerinde önlemektir. Lütfen telefonların telefon olarak kullanılması gerektiğini çocuklarınıza öğretin. Onu telefon olarak kullanması gerektiğini bilmelidir. Telefonları çocuk bakıcısı olarak kullanmayalım “ dedi.

Sonradan kaynaklanan davranışları değiştirmek mümkündür

Panelde son olarak Sakarya Milli Eğitim Müdür Yrd. Necmi Sağıroğlu konuşma yaptı. Sağıroğlu, konuşmasında “ Gençlerin problemlerinden bahsediyoruz. Bağımlılıktan bahsedildi, gençlerimiz bu kötü alışkanlıkları sonradan öğreniyorlar. Arkadaş çevresi, olaylar ve ailevi sorunlardan etkileniyorlar. Sonradan kaynaklanan davranışları değiştirmek mümkündür. Gençlerimizin bu olumsuz davranışlarını ve bağımlılıklarını ortadan kaldırmak için sosyal becerilere ağırlık vermek gerekiyor. İnsanların boş zamanlarını çok iyi değerlendirmeleri gerekmektedir “ dedi.

Programı nedeniyle panele katılamayan Hendek Belediye Başkanı İrfan Püsküllü adına, konuşmacılara Hendek hatırası çini tabak verildi. İlçe Sağlık Müdürlüğü de konuşmacılara çeşitli hediyeler verdi.