Depremde ölenler Hendek’te anıldı



Alucra’dan geldi
Hendek Belediyesi 17 Ağustos 1999 Depreminde hayatını kaybedenler için anma gecesi düzenledi. HAKUT Başkanı Harun Kaynak ve ekibi 1999 Kaynarca Depreminde Belediye Başkanı Ali İnci’nin göçük altından çıkartarak tedavi ettirdikleri Saliha Avcı ve oğlu Emre Gümüşhane’den gelip geceye katılarak Hendek Belediye Başkanı Ali İnci’ye sürpriz yaptılar.
Hendek den Yoğun katılım
Hendek Belediyesi önünde düzenlenen deprem şehitlerini anma gecesine Kaymakam Mustafa Ayhan, Belediye Başkanı Ali İnci, AK Parti İlçe Başkanı Şenay Sakal, SAÜ Öğretim Görevlisi Prof.Dr.Muhammet Aydın,İlçe Milli Eğitim Müdürü Sabri Doğan, İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Bülent Ay, İlçe Jandarma Karakol Komutanı Üsteğmen Ercan Çetin,Yazar Mustafa Topkara, TRAC Genel Başkanı Aziz Şasa ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Göçük altında başlayan dostluk

Hendek Belediyesi
önünde açılan Deprem resim sergisine  ilçe halkının yoğun ilgi gösterdi., HAKUT ve TRAC  ekiplerinin de katıldığı Deprem şehitlerini anma gecesin de Akyazı Musiki Grubu ilahiler ile izleyenlere duygu dolu anlar yaşattı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından HAKUT Başkanı Harun Kaynak ve ekibi 1999 Kaynarca Depreminde Belediye Başkanı Ali İnci’nin göçük altından çıkartarak tedavi ettirdikleri Saliha Avcı ve oğlu Emre Gümüşhane’den gelip geceye katılarak Hendek Belediye Başkanı Ali İnci’ye sürpriz yaptılar. Saliha Avcı Hendek Belediye Başkanı Ali İnci’ye bir teşekkür plaketi verdi.
Allah’ın almadığı canı hiç kimse alamaz
Depremde göçük altından çıkarttıkları Saliha ve oğlu Emre’nin sürprizinde duygulanan Belediye Başkanı Ali İnci, Saliha hanımın ayağını Hollanda’da taktırdık, kolunu da Fransa’da ameliyat ettirdik, depremden sonra Saliha hanımı burada görmek beni hem duygulandırdı hem de çok mutlu etti. Bu anne öyle bir anne ki enkazdan çıkarılırken “Çocuğumu kurtarın abiler diyordu. 7 saat çalışma sonra Emre’yi ve Annesi Saliha hanımı çıkarttık. Allahın takdirine ve Allahın almadığı canı hiç kimsenin almadığına hep birlikte şahit olduk. Allah’a ne kadar şükretsek azdır. Siz geçmişi ile kültürüne bağlı bir halksınız. Biz bunu 1935 yılından bugüne kadar gördük. Depremde yaptığınız yardımlarda gördük. Siz Hendek halkısınız ve böyle bir halkın Belediye başkanı olduğum için çok mutluyum. Siz Hendek halkı diyorsunuz ki, biz “Afrika da ki en zengin kişiden buranın en fakiri daha zengindir” Allah yardımlarınızı kabul etsin. Bu Ülkenin bütünlüğünü, beraberliğini, gücünü, kuvvetini bölmek isteyenler var Allah onlara fırsat vermesin. Allah birliğimizi beraberliğimizi daim etsin, ölen şehit kardeşlerimizi rahmetle anıyoruz ve yakınlarına baş sağlığı diliyorum” dedi.
“Hak’tan geldik, Hakk’a gideceğiz”
AK Parti eski Milletvekili Recep Yıldırım, depremde hayatını kaybedenleri rahmetle andığını belirterek, “ Tedbire tevessül edelim takdire ondan sonra boyun eğelim güzel binalar yapalım. Ama sonuç ne olursa olsun Haktan geldik, Hakka gideceğiz, ölen kardeşlerimize Allah’tan rahmet yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Bu vatan, millet uğruna şehit düşen şühedaya da rahmet ve derecelerinin nail olmasını diliyorum. Bu geceyi düzenleyen ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
“Allah, vicdanımızı yok etmesin”
Kaymakam Mustafa Ayhan’da merhamet duygusuna dikkat çektiği konuşmasında şunları söyledi:  “ Böyle bir gecede sizlerle birlikte olmaktan dolayı mutluluk duyarım. Memleketimizde bu tür felaketler yaşanıyor Allah bir daha yaşatmasın,17 Ağustos’ta Türk Milleti olarak çok büyük bir sınavdan geçtik Saliha bacımızın yaşadığı acıları Millet olarak hep birlikte yaşadık. Bizler öyle bir Milletin mensuplarıyız ki Vatanımızın hangi köşesinde olursa olsun bir ocağa acı düştüğü zaman onu paylaşabilen onu milletin iradesi ile yardım duygusu ile o sıkıntıyı hafiflete bilen bir milletiz. Allah’ım sizlerin bu yardım duygusunu insani duygusunu ve vicdanını yok etmesin. Deprem de ölenlere Allahtan rahmet yakınlarına başsağlığı diler bu geceyi düzenleyen ve emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.
Herkes sorumlu
Psikolog-Yazar Mustafa Topkara’da eşini, çocuğunu ve kız kardeşini kaybettiği 17 Ağustos depreminin insanlarda yaşattığı travmatik etkiye ve deprem de hasar gören binalarla ilgili şu ana kadar somut adım atılmamasına dikkat çekti. Sakarya’da yüzlerce orta hasarlı bina olduğunu söyleyen Topkara, bu konuda gerekli adımın atılmamasında, yetkililer kadar vatandaşların da sorumlu olduğunu söyledi. 


Araç hibe etti 


Araç hibe etti TRAC’a bir araç hibe eden Hendek Belediyesi, araç devir teslim törenini de gerçekleştirdi. TRAC Hendek Şube Başkanı Ahmet Çileci, Belediye Başkanı Ali İnci’ye sivil savunmaya ve haberleşmeye katkılarından dolayı teşekkür ederek plaket takdim etti. Gece ilahilerle devam ederken semazenlerin gösterisi büyük beğeni topladı. Prof. Dr. Muhammet Aydın, gecede Kuran-ı Kerim okudu. Geceye katılanlara sahur yemeği ikram edilirken saat 03.02’de depremde hayatını kaybedenlerin anılmasıyla son buldu.