Türkiye’de cumartesi günü çalışan tek belediye
 
Hendek Belediyesi   14 yıldır Cumartesi günleri de çalışıyor. Uygulamadan hem çalışanlar hem de vatandaşlar memnun.
 
Haftada 45 saat
 
Hendek Belediyesi Türkiye’nin cumartesi günü normal mesai yapan tek belediyesi olma özelliğini koruyor. 1999 yılından beri Hendek Belediyesi’nin personeli ve yönetim kadrosu tam kadro olarak Cumartesi günü de işbaşı yapıyor. Hendek Belediyesi Hak-İş’e bağlı Hizmet İş sendikası ile yaptığı toplu sözleşmede Cumartesi günü çalışmayı kayda geçirmiş durumda.  Sözleşmenin 22.maddesinde ’Normal çalışma süresi’ başlığı altında “ Haftalık çalışma süresi 45 saattir.  Aksi karalaştırılmamışsa bu süre işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. Cumartesi de çalışma günüdür” ifadeleri yer alıyor. Bu maddeyle de cumartesi günü de resmen mesai günü olarak kabul ediliyor.
 
14 yıldır devam ediyor
 
Hendek Belediye Başkanı Ali İnci, belediyede Cumartesi normal mesai uygulamasının başarıyla sürdüğünü, belediyelerinde bir hizmet sektörü olduğuna dikkat çekerek “Bütün hizmet sektörleri cumartesi günü de hizmet veriyor. Belediye de bir hizmet kurumu.  Biz neden hizmet vermeyelim dedik cumartesi günleri de çalışmaya başladık. Uygulama 14 yıldır başarıyla sürüyor ” diyor.
 
“Verim alıyoruz”
Uygulamaya 1999 seçimlerinden hemen sonra başladıklarını ve mesai saatlerinde küçük bir ayarlama yaptıklarını ifade eden İnci, “ Belediye işçilerinin haftalık çalışma süresi 45 saat. Biz bunu cumartesi gününü de dahil ederek 6’ya böldük. Bu da günlük 7,5 saat çalışmak demek. Daha önceden işçilerimiz günlük 9 saat çalışıyorlardı. Biz bunu 7,5 saatte indirerek cumartesi gününü de normal mesai yaptık. Bunu da sendika ile yapılan Toplu Sözleşmede kayda geçirdik. 119 personelimiz yine haftalık 45 saat çalışıyor.” Diye konuştu.
 
Çalışanlar için büyük avantaj
 
İnci, kendisi dahil  daire müdürleri, şefler bütün işçilerin Cumartesi günü görevlerinin başında olduğunu  vurgulayarak “Öncelikle verimliliğimiz arttı. İşçilerimizin performansı yükseldi. Belediyenin halkla daha çok bütünleşmesini sağladı. Özellikle devlet memurları cumartesi günü belediyede olan işlerini rahatlıkla halledebiliyorlar. Bu şekilde çalıştıkları kurumdan izin almadan ve kendi işlerini aksatmadan cumartesi günü  belediyedeki işlerini görebiliyorlar.  Makamımıza gelip bir çayımızı içiyorlar, sohbet etme imkanı buluyoruz.”dedi.
 
Belediyeler hizmet sektörüdür
 
Belediye personeli de cumartesi günü çalışmaktan şikayet etmiyor. Emlak vergisi bölümü çalışanlarından Yaşar Kemal Yazıcıoğlu, Yusuf Ziya Cesur, cumartesi günü çalışmaya alıştıklarını belirterek, “Belediye de rahat bir çalışma ortamı var. Cumartesi günü de gelen vatandaşlarımıza hizmet vermek güzel. Gelip rahatça ödemelerini yapabiliyorlar. Zaten kamu hariç herkes cumartesi günü çalışıyor” diyor. Fen işleri bölümünde çalışan Sedef Ermiş, Tunahan Kuru’da,  cumartesi günü vatandaşın işini görmenin kendilerini mutlu ettiğini kaydediyor.  İmar servisinden Ali Kırar ise, cumartesi çalışmaların vatandaşların hoşuna gittiğini ve taktir aldıklarınıi vurguluyor.
 
Hizmet İş Sendikası Sakarya Şube Başkanı Fahrettin Kütükçü’de , cumartesi gününü normal mesai  yapan  Hendek Belediyesi işçilerinden olumsuz bir tepki almadıklarını, uygulamanın başarıyla sürdüğünü dile getiriyor.