Rasimpaşa Kültür Merkezi’nde gerçekleşen programa AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk,  AK Parti 25. Dönem Sakarya Milletvekili Ali İnci, AK Parti Sakarya İl Başkanı Fevzi Kılıç, Hendek Belediye Başkanı İrfan Püsküllü, Hendek İlçe Başkanı Ali Kemal Sofu ve vatandaşlar katıldı.

Başkanlık sisteminde halk doğrudan iktidar

Konferansa konuşmacı olarak katılan AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, Başkanlık Sistemi ve Yeni Anayasa konulu konuşmasında “ Anayasa dediğimiz metin hepimizin hayatını, gelecek yüzyılı ilgilendiriyor. Yeni bir anayasa istiyoruz. Anayasa ile beraber sistem değişikliği istiyoruz. Parlamenter sistemde güçlü lider beklersiniz. Ülkemizin daha da iyi yönetilmesi için bu anayasa değişmelidir. Demokratik olan Başkanlık sistemine geçilmelidir.

Başkanlık sistemi demokratik sistemdir. Parlamenter sistem Başbakanlık odaklı bir sistemdir. Yasama ve yürütme içiçedir. Başkanlık sisteminde yasama ve yürütme birbirinden ayrılır. Başkanlık sisteminde tek başına başkan seçersiniz. Başkan kendi bakanlar kurulu ile birlikte Devleti yönetir, yetkiyi halktan alır. Başkanlık sisteminde, yasama organında görev yapan milletvekillerine siyasi partiler kanunu değişip, daha çok seçim sisteminin esas alınacağı bir yapı olacağı için milletvekillerinden oluşan güçlü bir yasama olacaktır. Parlamenter sistemdeki çift başlı yönetim anlayışı başkanlık sistemi ile ortadan kaldırılacaktır. Başkanlık sistemine geçilmesi konusunda Türkiye acele etmelidir. Başkanlık sisteminde halk doğrudan iktidar,  Başkanlık sisteminde direk siz seçiyorsunuz. Devletin yürütmesini siz belirliyorsunuz. Bugün Cumhurbaşkanımız isterse meclisi feshedebilir. Ama bugün yasama isterse 276 ‘yı buldu mu hükümeti düşürebilir. Başkanlık sisteminde bunların hiçbiri yoktur. Başkanlık sisteminde başkanın görevi bitene kadar görevdedir, başkan parlamentoyu feshedemez “ Dedi.

İstanbul Milletvekili Metin Külünk, konuşmasının sonunda soruları cevapladı.

Konferansın ardından Hendek Belediye Başkanı İrfan Püsküllü, Milletvekili Külünk’e teşekkür ederek çiçek verdi.