HENDEK MECLİSİ 20 GÜNDEM MADDESİNİ OYLADI MECLİS TOPLANTISI

Hendek Belediyesi Nisan ayı olağan meclis toplantısı, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Nikâh/Toplantı salonunda COVİD-19 tedbirleri kapsamında yapıldı. 20 gündem maddesi ile toplanan meclise Hendek Belediye Başkanı Turgut Babaoğlu, başkanlık etti. Gündem dışı söz alan Hamit Canlı, iki yıllık sürenin sonunda Belediyenin mevcut durumu ve gelir gider dengesi hakkında sorular yöneltti.

10 YILLIK SÜRE İÇERİSİNDEKİ EN İYİ DÖNEM

Canlı’nın sorusunu cevaplayan Başkan Babaoğlu, “Belediyenin mevcut durumu ve gelir gider dengesi hakkında özetle bahsedecek olursak 2020 yılında ortalama olarak 65 milyon 300 bin TL belediyemizin bütçesi vardı. Gelirimiz 59 bin 340 bin TL iken Giderimiz ise 64 bin 617 bin TL olmuştur. Yüzde 98 oranında giderimizi tuttururken, Yüzde 90.85 oranında ise gelirimizi tutturmuşuz. 10 yıllık süre içerisinde gelir gider dengesi açısından en iyi dönemi yaşamışız. Önümüzdeki ay ki mecliste daha detaylı bir çalışma yapılarak net rakamları kamuoyuna açıklayacağız” dedi.

GÜNDEM MADDELERİ

 Konuşmaların ardından gündem maddelerine geçildi. Gündemin 1. maddesi olan 2020 yılı Belediye Meclisi Denetim Komisyonu raporunun meclise sunulmasının ardından oy birliği ile kabul edildi. Meclisin 2.maddesi hakkında söz alan MHP Grup Başkan Vekili Yaşar AYGÜNEŞ,  Belediye Başkanının 2020 yılı faaliyet raporunun görüşülmesini 20. Maddenin yerine aktarılarak kabulünü teklif etti. Konuyla ilgili konuşan Başkan Babaoğlu “ 2020 Yılı Faaliyet Raporu oylanırken meclis başkanının dışarı çıkması gerekiyor. Tek seferde oylamaları yapmak adına bundan dolayı 2. Maddenin yeri ile 20. Maddenin yerinin değişikliğini oylarınıza sunuyoruz” dedi. Değişiklik oy birliği ile kabul edildi. Gündemin 2. Maddesi olan Belediyemizin 2020 mali yılı bütçesi kesin hesabının Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilmesi de oy birliği ile kabul edildi.

ASFALTLAMA İÇİN KULLANACAĞIZ

Gündemin 3. Maddesi olan İller Bankasından 5393 sayılı Belediye Kanunun 68. Maddesini E bendi kapsamında 5.000.000,00 TL (faiz dahil) teminat mektubu alınarak yurtiçi bankalardan kredi kullanılması için Belediye Başkanı Turgut BABAOĞLU’na yetki verilmesinin görüşülmesi hakkında rakamlarla konuşan Başkan Babaoğlu ”Belediye Meclisimizin Belediye Bütçesinin her yıl yüzde 10’u kadar borçlanma yetkisi vermiş kanun bizde buna istinaden 2019 yılında 4 milyon 100 bin TL 2020 yılında ise 4 milyon 400 bin TL kredi kullanmışız. Buda 2021 yılı için kullanacak olduğumuz kredi miktarı. Toplamda 8 milyon 500 bin TL lik kredi kullanmışız. Bunların da hepsinin aşağı yukarı o yıl yapacak olduğumuz asfaltlama çalışmaları için kullandık. Bu yıl çekeceğimiz krediye asfaltlama için kullanacağız. Geçtiğimiz yol yaklaşık 30 bin ton asfaltlama yapmışız. Bunun içerisinde yama ve serim de var. Bunun içinde yaklaşık 10 milyon 125 bin TL para harcamışız. Önümüzdeki mecliste konuşacağız ama ön bilgi olarak konuşacak olursak 2020 yılında 4 milyon 700 bin TL lik arsa ve tarla satışı gerçekleştirmişiz. 2021 yılında ise 4 milyon 151 bin TL ve 8 milyon 863 bin TL satış gerçekleştirmişiz. Konuyla ilgili çalışmalarımızda devam etmekte. 2020 yılında sadece bankalara geçmişten bu güne gelen çekilmiş krediler ile ilgilide aşağı yukarı 5 milyonda kredi borcu ödemişiz ve halen ödemelerimiz devam ediyor. Asfalt olarak ta Büyük Şehir Belediyesinden halen alacağımız var onlara ait bazı alanlarda yapmış olduğumuz çalışmalardan kaynaklı. Özetleyecek olursak Devlette devamlılık esastır biz dünkü borçları tanımıyoruz bilmiyoruz deme şansımız yok. Ama bizim sadece belediyenin geçmişten gelen borçlarını ödemek için kendimizi parlayacağımız bir durum söz konusu değil. Biz nasıl hizmet yaparız borçları dengede tutup hizmet ağını nasıl genişletiriz bunun hesaplarını yapıyoruz” dedi.  Gündemin 3. Maddesi Oy çokluğu ile kabul edildi.

UFAK BİR MALİYETLE MAKAM ARACINI SIFIRLAYACAĞIZ

Gündemin 4,5,6,7,8 ve 10. maddeleri oy birliği ile kabul edilirken, 11 ve 13. maddelerİ imar ve bayındırlık komisyonuna havele edildi. 12. madde ise direk kabul edildi. Gündemin 9. maddesi hakkında bilgi veren Başkan Babaoğlu “ Satışa sunulan araçlardan birisi makam aracımız bir diğeri ise Hendeksporun kullanmış olduğu otobüs. Makam araçları olarak bizden önce sivil plakalı makam araçları kullanılıyordu. Şuan kullanmış olduğumuz araç o zamanlar 50 bin TL gibi bir maliyetle alınmıştı. Çok rahatsız olduğum bir durum söz konusu değil fakat araçta çok fazla arıza oluyor. Geldiğimizden bu yana 30- 35 bin TL gibi bir masrafımız oldu. Bizim yoğunluğumuza ve trafiğimize yetişemez oldu. Bizlerde bu vesileyle devletimizin belediyemize tanımış olduğu usülle bir araç almak üzere yola çıktık. Kendi aracımızın üzerine 150 bin TL koyup aracımızı sıfırlamış olacağız. Hendeksprun kullanmış olduğu araçta ömrünü doldurmuş onunda Hendeksporumuza yakışır bir araç olması için satışını gerçekleştireceğiz. Yerine de uygun fiyattan Evin Tur’dan 2003 model bir araç aldık turlarda vb. yerlerde kullanacağız fırsat oldukça ”dedi. Gündemin 9. maddesi plan ve bütçe komisyonuna oy birliği ile havale edildi.

ENCÜMEN VE KOMİSYON SEÇİMLERİ

Meclis gündeminin 14,15,16,17,18,19. maddelerine göre kapalı oylama usulü gerçekleştirilen seçimlerin sonucunda 3 yıl görev yapacak olan Belediye Meclisi 1 ve 2. Başkan Vekilleri, Kâtip Üyelerin seçimleri yapıldı. Daha sonra 1 yıllığına görev yapacak olan Plan ve Bütçe Komisyonu, İmar ve Bayındırlık Komisyonu, Hukuk Komisyonu, Tarımsal Hizmetler Komisyonu ve encümen üyeleri seçimleri yapıldı. Gündemin son maddesi olan 20. Madde Belediye Başkanının 2020 yılı faaliyet raporunun görüşülmesi Başkan vekili Hamit Canlı başkanlığında oy birliği ile kabul edildi.

ENCÜMEN VE KOMİSYONLAR ŞU İSİMLERDEN OLUŞTU

Başkan Vekili

1.       Başkan Vekili

Hüdaverdi BAHADIR -(MHP)

2.       Başkan Vekili

Lokman İÇÖZ -(AK Parti)

ENCÜMENLER

Yaşar AYGÜNEŞ -(MHP)

Hamit İSMAİLOĞLU -(AK Parti)

PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU

Cemil İŞNEL

Faruk ÖZEL

Hasan Hüseyin BIÇAKÇILAR

İMAR VE BAYINDIRLIK KOMİSYONU

Hızır Çağrı GÜNGÖR

Hüseyin ÇETİNKAYA

Adem SEFA

HUKUK KOMİSYONU

Ahmet AY

Taner YILMAZ

Fethi DAROL

TARIMSAL HİZMETLER KOMİSYONU

Mustafa KARAGÜZEL

Resul KÜÇÜK

Lokman İÇÖZ

KATİP ÜYELER

ASİL

Hamdullah AKÇAY

Nigar GÖRÜM

YEDEKLER

Osman ÇAMUR

Ayhan GÜRELİ

Haber : Hendek Belediyesi Basın ve Halkla ilişkiler Müdürlüğü