Dün akşam , yatsı saatleri arasında Hendek gökyüzü semalarında, bilinmeyen cisimler gören vatandaşlar, yıldız kaydı, göktaşı düştü, füze fırlatıldı gibi birçok söylemlerle gökyüzünde bir biri ardına giden ışık toplarının ne olduğu büyük merak ederek hayretlere düştü. O bilinmeyen gökyüzünde ışıl ışıl parlayan o cisimler bakın ne çıktı..

Hendek ilçe semalarında da görülen ve havanın karanlığında gökyüzünde ışıl ışıl parlayan o cisimler vatandaşlar tarafından büyük merak uyandırdı. Kimilerine göre göktaşı olduğu düşünülen ve bir biri ardına giden ışık toplarının ne olduğunu anlamaya çalıştılar.

Gökyüzü semalarında yaşanan bu durum sonrasında, uzay araştırmalarıyla ünlü ADB’li bir şirketin, yüksek hızlı internet amaçlı bir projesini parçası olan uydular olduğu ortaya çıktı.

Dünyanın en büyük girişimcilerinden Elon Musk'ın kurucusu olduğu SpaceX uzay firması nın bir projesi olan Starlink projesi için gönderilen Starlink uyduları olduğu öğrenildi.

Gökyüzündeki parlak cisimlerin Starlink projesi için gökyüzüne gönderilen Starlink uyduları, gökyüzünden yeryüzüne yüksek hızda internet taşıyacağı öğrenildi. Uyduları Hendek semalarında görenler şaşkınlıklarını gizleyemedi.

Yüksek hızlı internet projesi için gökyüzüne yıl sonuna kadar 430 adet 250 kg ağırlığındaki uydu gönderilecepi ve proje sonunda 42000 starlik uydusu gökyüzünde olması hesaplanıyor.Bu süreçte ayda 60 uydu gönderildiği, gün ortalamasında 2 uydunun yörüngeye yerleştirildiği öğrenildi.

Bu sayede tüm dünyaya yeryüzüne çok yüksek hızlı internet vereceği öğrenilirken, uyduların 60 arlı paketler halinde yörüngeye yerleştirdiği, üzerinde bir çok güneş panelinin bulunduğu öğrenildi.

Hendek’te semalarında 30 ila 45 saniye arasında yer yüzünde gündüz ve gece geçecek olan uyduları görenler, gelecekte bu uydu sayılarının artması ile sıkça görüle bileceği düşünülüyor.