Hendek Cumhuriyet Alanı Atatürk Anıtı önünde gerçekleşen törene Kaymakam Fatih Kaya, Hendek Belediye Başkanı Turgut Babaoğlu, Askerlik Şubesi Başkanı Asteğmen Erkut Bozkurt, İlçe Emniyet Müdürü Şevket İlhan, Kuvayi Milliye Onursal Başkanı Rüştü Çürüksulu,  Muharip Gaziler Derneği Başkanı Ferhat Albayrakoğlu, Hendek Kuvayi Milliye ve Mücahitler Derneği  Başkanı Mustafa Baş, daire amirleri,  siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri, gaziler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Atatürk Anıtı’na çelenklerin koyulması ile başlayan tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti.

Gazilik ve Mareşal

Törende Askerlik Şubesi Başkanı Asteğmen Erkut Bozkurt günün anlam ve önemine hitaben yaptığı konuşmasında “ Bugün her karışı şehit kanlarıyla sulanmış mukaddes vatan topraklarının savunulması uğruna, hayatlarını feda etmeyi göze alarak, gazilik onuruna erişen kahramanların kıvanç günüdür. Bugün aynı zamanda, sergilediği komutanlık dehası, cesaret ve kahramanlığın milletimizce takdir edilişinin bir nişanesi olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e Gazilik ünvanı ve Mareşal rütbesinin verildiği gündür. Gazilik, Türk Vatanseverliğinin, Türk Kahramanlığının, Türk fedakarlığının yaşayan destanı, gazi ise, bu destanı yazan kahramandır. Ulu Önder Atatürk’te Gazi ünvanı ile anılmaktan büyük bir gurur ve şeref duyduğunu şu sözlerle ifade etmiştir. “ Kahraman Türk ordusu, sizin kahramanlığınızla kazanılan büyük zaferin, millet tarafından takdimine delalet eden bu unvan ve rütbeyi ancak size izafe ederek bütün askerlik hayatımın en büyük iftiharı olarak taşıyacağım “ diyerek, gazilere seslendi.

Şehitler ve gaziler

Asteğmen Bozkurt “ Ulusumuzu birbirine bağlayan değerlerin başında, tarih sayfalarına altın harflerle yazılan kahramanlıklar, toprak, bayrak ve vatan uğruna verilen canlar gelmektedir. Dünyanın en hassas bölgelerinden birinde yer alan ülkemiz, bölgede bir istikrar unsuru ve uluslararası toplumun saygın bir üyesi olarak, birlik ve beraberliğin bütün tehditlere rağmen sürdürülebiliyor ve bu güzel topraklarda bağımsız, şerefiyle yaşayabiliyorlarsa bunu aziz şehitlerimize ve siz gazilerimize borçluyuz. Bu duygu ve düşüncelerle, bu kutsal topraklar üzerinde bağımsız ve şerefle yaşamamızı siz kahraman gazilerimize borçlu olduğumuzun bilincinde olarak, başta ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden gazilerimizi rahmetle anıyor, hayatta olan gazilerimize, şükran ve saygılarımızı sunuyoruz “ dedi.

Ebedi Başkomutan

Muharip Gaziler Derneği Başkanı Ferhat Albayrakoğlu da bir konuşma yaparak “1. Dünya Şavaşı sonrasında Vatanımızı bölerek parçalamak isteyen düşmen dört bir yandan topraklarımızı işgal etti. Tarih boyunca hür ve bağımsız yaşamış, esarete alışık olmayan Türk Milletinin bu işgale dur diyeceği şüphesizdi. Anadolu’da çıkan Milli Mücadele kıvılcımları Sakarya’da, Dumlupınar’da alev topuna dönüşerek bir volkan gibi patlamıştır. Sakarya Meydan Muharebesi’nin mimarı, muzaffer ve ebedi Başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk’e 19 Eylül 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Mareşal rütbesi ile Gazilik ünvanı verildi. Gaziler Günü olarak kutladığımız 19 Eylül aynı zamanda Türkiye Muharip Gaziler Derneği’nin de kuruluş günüdür. Ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi ve aramızdan ayrılan gazilerimizi saygıyla anar, hayatta olan gazilerimize sağlık ve mutluluk dilerim “ dedi.

Konuşmaların ardından,  öğrencilerin okudukları şiirlerle tören sona erdi.