“GENÇ ÇİFTÇİLERE YÖNELİK TARIMSAL KURS PROGRAMLARI BAŞLIYOR GELECEK TARIMDA, ÇİFTÇİLER KURSLARDA…

“Tarımsal Nüfus Gençleşiyor” projesi kapsamında, gençlere modern tarım yöntemlerini öğretmeyi, hayvancılık ve bitki yetiştiriciliğinde verim düzeyini artırmayı amaçlayan tarım kursları başlıyor. Sakarya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü arasında çiftçilere yönelik düzenlenecek olan tarımsal kurs programlarının 2020 yılı için protokol imzalandı. İmza programına Kurum İl Müdürleri ile birlikte Karasu İlçe Tarım Müdürü Yutkun CABAK, Akyazı İlçe Milli Eğitim Müdürü Recep ÖZDEMİR, Akyazı İlçe Tarım Müdürü Veysel MEYDAN, Kocaali İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa ÇUHADAR, Kocaali İlçe Tarım Müdürü Volkan YALIM katılım sağladı. Söz konusu kurs programlarına katılmak isteyen çiftçilerin İŞKUR’ a müracaat etmeleri gerekmektedir. Ayrıca, kurs programlarını başarı ile bitiren kursiyerlere Milli Eğitim Bakanlığının modüler eğitim programları çerçevesinde sertifika da verileceği belirtildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın projesi kapsamında, genç çiftçilerin eğitilmelerini sağlamak amacıyla Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Türkiye İş Kurumunun işbirliği ile düzenlenecek olan kurslar, çiftçilerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesini amaçlamaktadır. Kurs programları Sakarya İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün alanında uzman ziraat mühendisleri, veteriner hekimleri ve teknikerleri tarafından teorik ve uygulamalı olarak verilmek suretiyle güncel ve bilimsel üretim yöntemlerini öğretmeyi hedeflemektedir.

Amacımız Genç Nüfusun Tarıma Kazandırılmas

İl Tarım ve Orman Müdürü Nuri AL, tarımda eğitimin önemini vurgulayarak ve tarım sektörünün her geçen gün kendini yenilediğini ifade ederek, düzenlenecek olan kurslarda çiftçilere teknik bilgilerin yanı sıra tarımda yaşanan yeni gelişmelerin de aktarılacağını belirtti. Protokol imza töreninde projenin uygulanışı hakkında da bilgilendirmede bulunan İl Müdürü Nuri AL, hızla yaşlanmakta olan tarım nüfusunun gençleştirilmesinin sağlanması, teknolojiyi kullanan tarımsal yenilik ve gelişmeleri takip eden ve uygulayan genç çiftçilerin tarım sektörünün içerisinde yer almasını amaçladıklarını belirtti.

Amacımız Tarımda İstihdamın Desteklenerek Artırılması

Düzenlenecek kurslarla ilgili açıklamalarda bulunan Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Tekin KAYA, tarımsal istihdamın geliştirilmesinde, bilinçli üretim,  modern üretim teknikleri ve profesyonelleşmenin yanı sıra uygulamada oluşabilecek hataların eğitimlerle önüne geçilebilmesinin önemine vurgu yaptı. İl Müdürü KAYA, uzman teknik personellerce verilen bu eğitimler hem teoride hem de pratikte fayda sağlayacağını ve gelişen tarım sektöründe geleceğimiz olan genç nüfusun daha etkin bir şekilde tarımsal faaliyetlerle ilimizin tarımına katkı sağlayacağını belirtti. Ayrıca İŞKUR İl Müdürü KAYA, kurs programlarına katılımı arttırmak amacıyla kursiyerlere cep harçlığı da verileceğini ifade etti.

Programda yapılan açıklamada Karasu, Kocaali ve Akyazı ilçelerinde 450 çiftçinin yararlanması sağlanacağı belirtildi. Aynı zamanda, çiftçilerden gelen talep ve ihtiyaçlar dikkate alınarak, kurs programlarının fındık yetiştiriciliği, süt sığırı yetiştiriciliği, arı yetiştiriciliği, çilek yetiştiriciliği, ceviz yetiştiriciliği, baklagil yem bitkisi yetiştiriciliği, meyve ağaçlarında budama, mantar yetiştiriciliği ve seracılık alanlarında uygulanacağı ifade edildi." denilmektedir.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın projesi kapsamında, genç çiftçilerin eğitilmelerini sağlamak amacıyla Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Türkiye İş Kurumunun işbirliği ile düzenlenecek olan kurslar, çiftçilerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesini amaçlamaktadır. 2020 yılı için protokol imzalandı , Karasu İlçe Tarım , Akyazı İlçe Tarım , Kocaali İlçe Tarım karılım sağlarken Proje'de Hendek İlçe Tarım müdürlüğü yer almadı.