FINDIK HENDEK’İN VAZGEÇİLMEZİDİR

Hendek Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü ve Özel Bir Fındık Fabrikası işbirliği ile fındık tarımı konulu eğitim toplantısı düzenlendi.

TOPRAK VE ÇİFTÇİ

Hendek Belediyesi Atatürk Parkı içi Nikah ve Toplantı salonunda yapılacak eğitim toplantısına Hendek Belediye Başkan Yardımcısı Hüdaverdi Bahadır, Tarım ve Orman İlçe Müdürü Erhan Sunman, Hendek Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Yaşar Demirel, Tüm Hendek Muhtarlar Derneği Başkanı Emin Kula, muhtarlar, fındık üreticileri, tüccarlar ve vatandaşlar katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Hendek Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Recep Ali Aydın, “Bilgiye ve bilime önem veren, modern üretim tekniklerinin yaygınlaşmasında öncü olan ve yenilikçi çalışmalarla üreticilerimize hizmet vermeyi planlıyoruz. Tek hedefimiz Hendek’li çiftçilerimizin verimliliğini arttırmak ve Dünya’ya örnek bir üretim modeli oluşturmasını sağlamak. Tarımı, toprağı ve çiftçiyi korumak üretimimizi arttırmak için çalışmalarımız artarak devam edecek” dedi.

DÜNYA GERÇEKLERİ

Fındıkla ilgili bilgiler veren Aydın, “1987 ihracatçı rakamlarına baktığımız zaman dünyanın fındığının yaklaşık %80 üretirken bugün %50’sini üretir haldeyiz. 1987 yılında 4 ülkeden söz ettiğimiz fındık üretiminde şu an için 42 tane ülkeden söz ediyoruz. Bunlardan 36 tanesi fındığa yeni başlamış olanlar. Dünya ülkeleri sürekli bu alanda kendini geliştirirken, bizim vatandaşımız şunu şöyle yapalım dalları budayalım deyince de kabullenme konusunda zorluk yaşıyor. Fındık Hendek’in vazgeçilmezdir. En büyük tarım ürünüdür. Hendek’in en büyük ekonomik girdisidir. Fındıkta modern üretim teknikleri konusunda bu eğitimlerimiz artacak” dedi.

İŞBİRLİĞİ

Özel Bir Fındık Fabrikası Uyum Müdürü Esra Sarıçiçek Çakar ise, “2014 yılından bu güne çiftçilerimizle bir araya geliyoruz. Gerekli olan teknik donanımları sağlıyoruz. Mahallelerde sosyal ve ekonomik desteklemeler kapsamında kadın çiftçilerimiz için kamu kurumlarıyla işbirliği içinde programlar yapıyoruz. Hendek Belediyesine de bu program nedeniyle teşekkür ederiz” dedi. Konuşmaların ardından Ziraat Mühendisleri tarafından üreticilerin soruları cevaplandırırken, güncel üretim teknikleri noktasında söyleşi yapıldı. Program sonunda Özel Bir Fındık Fabrikası Arge ekibi ve mühendislerine Başkan Yardımcısı Bahadır tarafından çiçek takdim edildi.