Kaçak elektrik kullanımını önlemek için SEDAŞ, kaçak takip ekipleri ile yaptığı operasyonda çatılardan ve sokak aralarından kaçak enerji hattı olarak şebekeye bağlantısı yapılmış kabloları tek tek topladı. Yüzlerce metre  kablo çatılardan ve binaların girişlerinden söküldü. Kaçak kullanım görülen her bir binanın elektriğinin kesilmesi de sağlandı. 


SEDAŞ ekiplerince yapılan tespitlerde abonesiz kullanım olduğu ve kesilen elektriği kendi açarak kaçak kullananların da bulunduğu belirlendi. Ayrıca kaçak elektrik kullandığı tespit edilen  evlerin çoğunda direklere kanca atılarak bağlantısı  yapılmış kablolar bulunduğu görüldü ve SEDAŞ ekiplerince bu durumdaki bağlantılara hızla müdahale edilerek,  kesilen kablolar da alındı. 


SEDAŞ’IN BAŞARILI KAÇAK OPERASYONU


SEDAŞ ekipleri tarafından Kocaeli İli, Kireç Ocakları mevkiinde kaçak elektrik kullandığı tespit edilen kişilerin elektrikleri kesildi. Kaçak elektrikle mücadele sırasında güvenlik açısından asayişin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi amacıyla İzmit Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şubesi de SEDAŞ ekiplerinin çalışmasını yakından takip ettiler. SEDAŞ ekipleri Kireç Ocakları mevkiinde teknik şartnamelere uymayan ve uygunsuz bir şekilde kaçak kullanım amaçlı tesis edilmiş olan elektrik kablolarının, direkten fiziki irtibatını keserek ayırdı ve bu kabloları topladı. Sabahın erken saatlerinde başlatılan operasyon başarılı ve olaysız bir şekilde tamamlandı.   


350 METRE KAÇAK BAĞLANTI KABLOSU TOPLANDI 


Yaklaşık 175 civarında evin kaçak elektrik taraması yapıldı. SEDAŞ ekipleri, güvenlik güçleri ile birlikte abonesiz ve sayaçtan geçmeyen direk bağlı kablolar ile enerji alan şahısların,  kaçak elektrik kullanımına engel olmak üzere başarılı bir operasyon gerçekleştirdiler. Kaçak olarak enerji almak üzere çekilmiş 350 metrelik antigron kablo toplandı. SEDAŞ ekipleri, sokak aralarından, evlerin çatılarından ve balkonlarından ve yeraltından çekilen kablolar ile kaçak elektrik kullanıldığını ayrı ayrı ortaya çıkardı. Bazı evlerde sayaçların devre dışı bırakıldığı bazı evlerde de kabloların çatıdan direk bağlantı yapıldığı belirlendi. 


SEDAŞ’IN KAYIP VE KAÇAKLA MÜCADELESİ SÜRECEK


SEDAŞ Ekipleri, “kayıp kaçakla mücadelemiz en önemli görevlerimizden biri ve bu mücadelemiz sürecek” dediler. Kaçak kullanımın olduğu yerde fütursuzca tüketim yapıldığı ve şebekeye de zarar verildiği belirtilirken, can ve mal kaybına yol açacak tehlikeli bağlantıların yapıldığına da dikkat çekildi. SEDAŞ Ekipleri, kaçak elektrik kablolarının direklerden ayrılması ve  toplanmasını sağladı. Elektrik bağlantı kabloları kesilerek tutanak düzenlendi. Kaçak taraması çalışmalarında ekipler, genel tesisat ve abonelik kontrollerini güvenlik güçleri ile birlikte yaparak bölgeden ayrıldı. 


SOSYAL SORUMLULUK KAPSAMINDA BİLGİLENDİRME


SEDAŞ 2016 yılında sosyal sorumluluk kapsamında başlattığı “Kaçak Elektrikle Mücadele için  Bilgilendirme ve Bilinçlendirme Kampanyası” yapmış, elektrik kullanımı sırasında abonesiz kullanıma dikkat çekerken, kesilen elektriğin kullanıcılar tarafından açılmaması konusunda iletişim için 1 milyon 600 bin tüketiciye broşür dağıtmıştı. SEDAŞ yetkilileri, 4 il 45 ilçe ve 766 köy ile 1344 mahalle de periyodik kaçak kontrollerinin devam edeceğini ve bilgilendirme çalışmalarının da süreceğini bildirdiler. 

  

SEDAŞ hakkında 


SEDAŞ, Doğu Marmara’da yer alan Sakarya, Kocaeli, Bolu ve Düzce illerini kapsayan yaklaşık 20 bin kilometrekarelik yüz ölçüm üzerinde, toplam 4 il, 45 ilçe, 49 Belediye, 766 köy ve 1344 mahalle'de 1,8 milyon tüketiciye, 3,5 milyon nüfusa 1700 çalışanıyla, 24 saat kesintisiz olarak enerji dağıtım hizmeti vermektedir. Türkiye’nin önde gelen sanayi gruplarından Akkök Holding ile Avrupa’nın en büyük on lider enerji şirketi arasında yer alan CEZ Group’a ait bir kuruluş olan SEDAŞ, elektrik dağıtım faaliyetleri kapsamında, bölgesindeki abonelere kaliteli ve kesintisiz elektrik dağıtım hizmeti vermeyi hedefleyerek, bu kapsamda oluşan arızalara hızla müdahale eder, 7/24 kesintisiz ve güvenilir hizmet vermek üzere elektrik dağıtım şebekesinde gerekli operasyonları gerçekleştirir. Bu faaliyetleri, sayısı 33’e varan dağıtım merkezi ve toplamda 21 Müşteri Hizmetleri Merkezi üzerinden yürüten SEDAŞ’ın, 2017 yılsonu itibarıyla Doğu Marmara’yı kapsayan faaliyet bölgesindeki 4 ilde, dağıtılan toplam elektrik miktarı 9,75 milyar kWh’tir.