Süt ürünlerine yüzde 30 zam geldi: Tüketimde düşüş beklentisi bulunmakta. Ulusal Süt Konseyi (USK) çiğ süt fiyatını 15 Mayıs’tan itibaren 7,50 TL/litre fiyatı olacak dedi. Son zammın yoğurt ve ayran gibi süt ürünlerin fiyatlarına hemen yansıyacağını Gürova Süt Ürünleri sahibi Nevzat Aydın söyledi ve ekledi “Ezine peyniri gibi diğer ürünlerinde yapılan bağlantılar ve elde bulunan stoklardan dolayı fiyatlara hemen yansıyacak. Çiğ sütteki fiyat artışının tüm ürünlerde yüzde 30 zam olarak yansıması bekleniyor. Nihai tüketicinin belli bir alım gücü var ve 1 kilo peyniri 120 liradan satın alması çok zor. Üretici olarak ürünü nasıl satacağız diye bizimde moralimiz bozuk.” dedi.

Çiğ süt ve yem paritesinin 1,30 TL civarında olması konusunda üreticinin beklentisi olduğunu diyen Ulusal Süt Konseyi Başkanı Harun Çallı, son süt zammı ve devletin verdiği destek ile bunun 1,28'e ulaştığını dile getirdi. Süt üreticisinin zarar etmeyeceği ve şu anki yem fiyatlarıyla az da olsa para kazanabileceği bir ortamın oluştuğunu kaydeden Harun Çallı, "Böylece belirlenen yeni fiyatın özellikle zarar eden üreticinin hayvanını kesime yönlendirmesinin önüne geçilebileceğini düşünüyoruz. Üreticiler için sürdürülebilir bir fiyat oldu" dedi. Çiğ süt fiyatının 20 kuruş devlet desteğiyle 7,70 liraya yükseldiğini belirten Çallı, "Çiğ fiyatındaki artış, süt ürünleri fiyatlarını yüzde 20-27 arasında yükseltecektir. Dolayısıyla süt ürünlerinde fiyat artışları sürecek" diye konuştu.

Süt ve süt ürünlerine gelen zamlardan sonraki bazı ürünlerin başlıca fiyat listesi;

1 Litre Yarım Yağlı Süt 8.00 TL
1 Litre Tam Yağlı Süt 8.50 TL
1 Litre Yağsız Süt 7.50 TL
Küçük Bardak Ayran 3.50 TL
Büyük Bardak Ayran 5.50 TL
1 Kilogram Peynir 120 TL
1 Kilogram Tam Yağlı Yoğurt 30 TL
1 Kilogram Kaymaksız Tava Yoğurdu 25 TL 

Bandında 15 mayıs`tan itibaren raflarda yerlerini alacak. Yeni fiyatlarla tüketici süt ve süt ürünlerini alamayacak kadar zam geldi.