Feyiz ve bereketin hâsıl olması ve zararlı şeylerin defedilmesi için Euzü besmele çok önemlidir. Gerek Kur’an-ı Kerim okurken gerek diğer işlerde Euzü ile başlamaya İstiaze denir. İstiaze; Kalbini Allah (c.c.) düşüncesinden alıkoyan her şeyden temizlemektir. Besmele ile birlikte buna Euzü Besmele denir. Çünkü bütün zararları defetmeye muktedir olan odur. Bu aynı zamanda şeytanın açık bir düşman olduğunun itirafıdır.

İstiaze; bir anlamda izin istemektir. Kur’an okumak isteyen kimse, yüce kudret huzurunda bulunmanın verdiği haz ile bir takım lüzumsuz şeylerden tam izlemeyi, hemde ona münacaatda bulunmak için kapıyı çalıp izin istemeye muhtaçtır. Tıpkı hükümdarın yanına girmek için kapıyı çalıp izin talep etmenin gerekli olduğu gibi. İstiazenin gerek namazda,gerek sair şeylerde kıraat dan önce söylenmesi bunun içindir. Özellikle Kur’an- Kerim okumaya başlarken istiazede bulunmak Allah’ın (c.c.) emridir.

فَإِذَا قَرَأْتَ الْقُرْآنَ فَاسْتَعِذْ بِاللَّهِ مِنْ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ

“Kur’an okuyacağın zaman kovulmuş şeytandan Allah’a sığın” (Nahil Suresi. 98.)

Feyiz ve bereketin hâsıl olması ve zararlı şeylerin defedilmesi için Euzü besmele çok önemlidir. Gerek Kur’an-ı Kerim okurken gerek diğer işlerde Euzü ile başlamaya İstiaze denir. İstiaze; Kalbini Allah (c.c.) düşüncesinden alıkoyan her şeyden temizlemektir.